«Παγετό μέσα στο καλοκαίρι» βλέπει ο γερμανικός Τύπος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα οξυμένες.
Ο γερμανικός τύπος -στη γραμμή των γερμανικών κυβερνήσεων- χρησιμοποιεί γλώσσα ίσων αποστάσεων κάνοντας λόγο για «ζητήματα που διχάζουν τις δύο χώρες»!
Στη σημερινή Süddeutsche Zeitung για τη νέα κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Οι ελπίδες για ένα καλοκαίρι στην ανατολική Μεσόγειο με λιγότερες συγκρούσεις από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια διαψεύστηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε
ότι 'δεν υπάρχει γι' αυτόν κανένας με το όνομα Μητσοτάκης'. Eννοούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό της γειτονικής νατοϊκής χώρας, τον οποίο ήθελε να συναντήσει προσεχώς σε κοινή σύνοδο για να μιλήσουν για τα ζητήματα που διχάζουν τις δύο χώρες: κυρίως για την ακριβή χάραξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο και τις διεκδικήσεις για τα πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου στον βυθό. Ένα θέμα που γίνεται ακόμη πιο οξύ, τη στιγμή που η Ευρώπη καταβάλει προσπάθειες να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει τη θέση της ως κόμβου για τον ενεργειακό εφοδιασμό όλης της ΝΑ Ευρώπης».Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον και την παρουσίαση στο Κογκρέσο των ελληνικών θέσεων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ζητώντας μάλιστα από τις ΗΠΑ να μην ικανοποιήσουν το αίτημα της Τουρκίας για τα F -16. Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ σημειώνει: «Η Αθήνα ετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι συγκρούσεων. Το υπ. Άμυνας πιθανολογεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν 'υβριδικές' απειλές από την Τουρκία με στόχο την 'εσωτερική αποσταθεροποίηση' της Ελλάδας: αφενός στα νησιά του Αιγαίου, αφετέρου στα χερσαία σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου (…) Σύμφωνα με την ελληνική ερμηνεία οι ελιγμοί του Ερντογάν τον οδηγούν σε δίλημμα, το οποίο έχει να κάνει με την επιμονή στο βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Από τη σκοπιά των Αθηνών ένα πιθανό σενάριο θα ήταν ότι ο Ερντογάν υποκύπτει εγκαταλείποντάς την άρνησή του υπό τη διεθνή πίεση – κι έτσι χρειάζεται έναν άλλο στόχο για να υπερασπιστεί μπροστά στο εκλογικό σώμα την εικόνα του εθνικά υπερήφανου σκληροπυρηνικού».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις τελευταίες δηλώσεις του υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε την αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας αλλά και στην επιστολή της Ελλάδας προς τον ΟΗΕ. Κλείνοντας παρατηρεί ότι «για την ώρα, πέρα από τη σύγκρουση με την Τουρκία, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και αυξανόμενα προβλήματα με το Ιράν». Μια αναφορά στην υπόθεση της κατάληψης ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης ως αντίποινα. «Η Τεχεράνη κατηγορεί την Αθήνα ότι ενεργεί κατόπιν 'εντολών τρίτων'. Η Ελλάδα με τη σειρά της αποκαλεί την ιρανική ενέργεια 'πειρατεία'».
ΠΗΓΗ thepressroom
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου