Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι θα προσκαλέσει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες κορυφαίους αξιωματούχους από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία για συνομιλίες αναφορικά με τις αντιρρήσεις που προβάλλει η Άγκυρα στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έπειτα από συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.
Σε συνέχεια δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη καμία συγκεκριμένη πρόταση ως προς τις «ανησυχίες» της, η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον, είχε αναφέρει νωρίτερα την Τετάρτη ότι η Στοκχόλμη θα συνεχίσει τον διάλογο με την Άγκυρα για το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
«Προσμένω να έχω στο εγγύς μέλλον εποικοδομητικές συναντήσεις με την Τουρκία», δήλωσε την Τετάρτη η Μαγκνταλένα Άντερσον κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατόπιν συνάντησής της με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Τις απαντήσεις μας σε αιτήματα και επίσης ερωτήματα από την Τουρκία θα τις δώσουμε απευθείας στην Τουρκία και επίσης θα διευθετήσουμε τυχόν ζητήματα και παρεξηγήσεις που μπορεί να υπάρχουν», τόνισε η Σουηδή πρωθυπουργός.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, αλλά οι υποψηφιότητες τους αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Άγκυρα, η οποία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν ασφαλή καταφύγια σε Κούρδους μαχητές και γκιουλενιστές, με την Άγκυρα να ζητά επίσης από τις δύο χώρες να ανακαλέσουν απαγόρευση εξαγωγών όπλων στην Τουρκία.
Ερντογάν: Περιμένουμε απαντήσεις
Από πλευράς του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα δεν έχει λάβει ακόμη καμία συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους των δύο σκανδιναβικώ χωρών.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία θέλει να δει μία «ειλικρινή» προσέγγιση από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, διαμηνύοντας ότι η στάση της δεν θα αλλάξει αν δεν δει να γίνονται συγκεκριμένα και δεσμευτικά βήματα.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η αντίθεση της Τουρκίας στις προσπάθειες ένταξης της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι δεν αποτελεί «καιροσκοπισμό», αλλά ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Άρθρο του Ερντογάν στον Economist
Ο βρετανικός Economist φιλοξένησε αυτή την εβδομάδα άρθρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να εξηγήσει γιατί αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Στο άρθρο που υπογράφει ο κ. Ερντογάν επαναλαμβάνεται η θέση της Τουρκίας ότι «η τρομοκρατία αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες μέλη και οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να αποδεχτούν την πραγματικότητα αυτή πριν από την ένταξή τους. Αν δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, η Τουρκία δεν θα αλλάξει τη στάση της στο θέμα αυτό».
Με τον όρο τρομοκρατία η Τουρκία χαρακτηρίζει τη δράση των Κούρδων ανταρτών στο έδαφός της και τις γειτονικές της χώρες, Ιράκ και Συρία, καθώς και τους οπαδούς του κινήματος του Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016. Κατηγορεί επίσης τη Σουηδία και τη Φιλανδία επειδή προσφέρουν πολιτικό άσυλο και καταφύγιο σε μέλη των προσκείμενων στα κινήματα αυτά οργανώσεων, καθώς και σε διανοούμενους πολιτικούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Τουρκία.
Διαβάστε αναλυτικά
Άρθρο του Ερντογάν στον Economist για τη Σουηδία και τη Φινλανδία
ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου