Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Ο Βούτσιτς ορκίστηκε στο να μην γίνει ανεξάρτητο το Κοσσυφοπέδιο

 

Ο όρκος που διάβασε ο Βούτσιτς είναι κατοχυρωμένος στο Σύνταγμα της Σερβίας και ορίζει ότι ο πρόεδρος πρέπει να «αφιερώσει όλες [τις] προσπάθειες για τη διατήρηση της κυριαρχίας και ολόκληρης της επικράτειας της Δημοκρατίας της Σερβίας, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων ως αναπόσπαστου μέρους της». [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ορκίστηκε να προστατεύσει το Κοσσυφοπέδιο ως αναπόσπαστο τμήμα της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, κατά την ορκωμοσία του για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Σερβίας την Τρίτη.

Ο όρκος που διάβασε ο Βούτσιτς είναι κατοχυρωμένος στο Σύνταγμα της Σερβίας και ορίζει ότι ο πρόεδρος πρέπει να «αφιερώσει όλες [τις] προσπάθειες για τη διατήρηση της κυριαρχίας και ολόκληρης της επικράτειας της Δημοκρατίας της Σερβίας, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων ως αναπόσπαστου μέρους της».

Στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο μετά την τελετή, ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι «δεδομένου ότι η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου συνδέεται με την κρίση στην Ουκρανία, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για εμάς να την επιλύσουμε», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου ακόμη και πριν από την τελετή, καθώς απευθύνθηκε σε πλήθος υποστηρικτών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Κοινοβούλιο.

«Δεν θα ενεργήσω με τρόπο που να ικανοποιεί τα συμφέροντα [του λαού], αλλά θα εργαστώ προς το συμφέρον του, πράγμα που σημαίνει ότι μερικές φορές δεν θα συμφωνείτε με τις αποφάσεις μου, αλλά σημαίνει επίσης ότι θα διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και το μέλλον της χώρας μας και των παιδιών μας», είπε.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είχαν προσέλθει στο πλήθος που πανηγύριζε και υποστήριζε τον Πρόεδρο Βούτσιτς, κάτι που αναγνώρισε στην ομιλία του προς το πλήθος.

Ο Βούτσιτς επανεξελέγη τον Απρίλιο, μετά από μια πρώτη πενταετή θητεία που ξεκίνησε τον Μάιο του 2017.

Είπε ότι το νέο του υπουργικό συμβούλιο θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούλιο, καθώς θα πρέπει να εργαστεί για «κυρώσεις και άλλες εκπλήξεις που μπορεί να μας βλάψουν».

Η Σερβία δέχεται πιέσεις, καθώς είναι η μόνη χώρα, εκτός από τη Λευκορωσία, που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Αντιθέτως, ο Βούτσιτς έχει εντείνει τη συνεργασία του με τον Πούτιν, συμφωνώντας πρόσφατα σε μια συνολική συμφωνία για το φυσικό αέριο, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε να διακόψει τους δεσμούς της με το ρωσικό πετρέλαιο.

Η δήλωση του Βούτσιτς σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο σημαίνει πρόβλημα για τον παγωμένο πλέον διάλογο υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, ο οποίος το Κοσσυφοπέδιο έχει καταστήσει σαφές ότι πρέπει να καταλήξει σε αμοιβαία αναγνώριση.

Από Barbara Halla | exit.al | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου