Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Χάος στη Γαλλία: Στην αντεπίθεση η Ένωση Δημάρχων - Οργανώνουν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα


Σήμερα το βράδυ (02/07), ο Εμανουέλ Μακρόν θα ενημερώσει τη γαλλική κυβέρνηση για την έκρυθμη κατάσταση στη χώρα, με τα επεισόδια και τις «ταραχές» να συνεχίζονται για έκτη συνεχόμενη ημέρα, ύστερα από τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού.

Δήμαρχοι και πολίτες καλούνται να συγκεντρωθούν αύριο, Δευτέρα, μπροστά από τα δημαρχεία των πόλεων σε όλη τη Γαλλία, οι σειρήνες των οποίων θα ηχήσουν, μετά την επίθεση με όχημα εναντίον της κατοικίας δημάρχου πόλης κοντά στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας (AMF).

«Η AMF αποφάσισε να καλέσει τους αιρετούς και τον πληθυσμό σε κινητοποίηση, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια (...) και στο πλαίσιο αυτό αύριο στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) αποφασίσαμε με (...) όλους τους δημάρχους της Γαλλίας να καλέσουμε σε συγκεντρώσεις στα προαύλια των δημαρχείων, θα ηχήσουν οι σειρήνες (...) και συνεχίζουμε καθημερινά τη δουλειά μας για να επανέλθει η τάξη», δήλωσε ο Νταβίντ Λινάρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, η κατοικία του συντηρητικού δημάρχου της πόλης Λ' Άι-λε-Ροζ, στην ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού, δέχθηκε επίθεση από ταραχοποιούς που έριξαν επάνω της ένα όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν η σύζυγος του δημάρχου και ένα από τα παιδιά του την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Ο τοπικός εισαγγελέας δήλωσε πως άρχισε έρευνα για απόπειρα φόνου.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή όπου δέχθηκε επίθεση το σπίτι του δημάρχου και επανέλαβε την έκκλησή της για να τερματισθεί η «απαράδεκτη» βία.

Σήμερα το βράδυ (02/07), ο Εμανουέλ Μακρόν θα προχωρήσει σε μία «ενημέρωση της κατάστασης» προς γαλλική κυβέρνηση για την «εκρηκτική» κατάσταση στη χώρα, με τα επεισόδια και τις «ταραχές» να συνεχίζονται για έκτη συνεχόμενη ημέρα, ύστερα από τον θάνατο του 17άχρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού.

Η γαλλική κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως στα Ηλύσια Πεδία

Στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, παρουσία της ΠρωθυπουργούΕλιζαμπέτ Μπορν· του Υπουργού ΕσωτερικώνΖεράλντ Νταρμανίν και του Υπουργού ΔικαιοσύνηςΕρίκ Ντυπόν – Μορέτι, σύμφωνα με ενημέρωση της γαλλικής προεδρίας.

Μπορν και Νταρμανίν έφθασαν στη Λ’ Άι–λε–Ροζ μετά την επίθεση σε σπίτι Δημάρχου κοντά στο Παρίσι

Η Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας βρίσκονται στη μικρή πόλη, μετά την επίθεση στον Δήμαρχο τη νύχτα, προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους και να επιβεβαιώσουν την «αποφασιστικότητα όλων να υπάρξει ένα τέλος σε αυτό το απαράδεκτο “μπαράζ” βίας», σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Εντωμεταξύ, το βράδυ (Σάββατο 01/07 προς Κυριακή 02/07), η αστυνομία προχώρησε σε 719 προσαγωγές, αν και ο κ. Νταρμανέν επεσήμανε ότι η χθεσινή νύχτα ήταν «πιο ήσυχη» σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Χθες, τραυματίσθηκαν 45 αστυνομικοί και χωροφύλακες, πυρπολήθηκαν 577 οχήματα και 74 κτήρια, ενώ, κατεγράφησαν 871 πυρκαγιές σε δρόμους, σύμφωνα με τον απολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, το Υπουργείο ανέπτυξε 45.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, εκ των οποίων 7.000 βρέθηκαν στο Παρίσι και τα κοντινά του προάστια, ενώ, ενισχύσεις έχουν σταλεί στη Μασσαλία και τη Λιόν, όπου έχουν σημειωθεί τα πιο βίαια επεισόδια.

Διαμαρτυρία από το κινεζικό προξενείο στη Μασσαλία

Το γενικό προξενείο της Κίνας στη Μασσαλία υπέβαλε διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, αφού λεωφορείο που μετέφερε ομάδα Κινέζων τουριστών στην πόλη δέχθηκε επίθεση με πέτρες την Πέμπτη (29/06), με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. Στη διαμαρτυρία του, το κινεζικό προξενείο ζητά να διασφαλισθεί η ασφάλεια των Κινέζων πολιτών και της περιουσίας τους.

Το λεωφορείο δέχθηκε επίθεση πριν από τρεις ημέρες, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, στη διάρκεια των επεισοδίων που έχουν «ξεσπάσει» σε πολλές γαλλικές πόλεις, μετά τον θάνατο του 17άχρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού.

Πλέον, οι Κινέζοι τουρίστες που επέβαιναν στο συγκεκριμένο λεωφορείο έχουν αναχωρήσει από τη Γαλλία, σύμφωνα με το κινεζικό προξενείο· εξάλλου, η υπηρεσία κάλεσε τους Κινέζους πολίτες που βρίσκονται στη Γαλλία ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν εκεί, να «είναι προσεκτικοί» και να επιδεικνύουν «σύνεση» λόγω των «ταραχών» που συγκλονίζουν τη χώρα, τις τελευταίες ημέρες.

ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου