Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Η Αίγυπτος αντιπαρατάσσει στα ισραηλινά αεροσκάφη F-35 νέο κινεζικό απόκτημα


Ιούλιος 26, 2024. Ελλάδα.

Φωτό: Μαχητικό J-10C

Η Αίγυπτος μελετά την απόκτηση κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών J-10C και J-31 ως πιθανή εναλλακτική λύση στα αμερικανικά αεροσκάφη F-16, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εκσυγχρονίσει τον εναέριο στόλο της και να διαφοροποιήσει τις πηγές οπλισμού της, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από την ιστοσελίδα «Αραβική Άμυνα0».

Προηγμένες δυνατότητες με χαμηλότερο κόστος

Το J-10C διαθέτει προηγμένες δυνατότητες όπως σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ραντάρ AESA, ενώ το J-31 είναι ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς με προηγμένα χαρακτηριστικά stealth. Η Κίνα προσφέρει αυτά τα δύο αεροσκάφη σε χαμηλότερη τιμή από τα αντίστοιχα αμερικανικά, καθιστώντας τα μια ελκυστική επιλογή για την Αίγυπτο.

Ιστορικές αμυντικές σχέσεις

Η Αίγυπτος και η Κίνα έχουν ιστορικές αμυντικές σχέσεις που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970. Οι σχέσεις αυτές έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια μέσω μεγάλων συμφωνιών όπλων και κοινών κατασκευαστικών έργων. Η πρόσφατη επίσκεψη του Διοικητή της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας, Υποστράτηγου Μαχμούντ Φουάντ Αμπντέλ  Γκαουάντ, στο Πεκίνο αποτελεί σαφή ένδειξη της επιθυμίας των δύο χωρών να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία.

Η Αίγυπτος έχει ιστορικό αγοράς κινεζικού στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών H-6 και των μαχητικών J-6, και έχει δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για προηγμένα μαχητικά από τα τέλη του 2022.

Το μέλλον των σχέσεων

Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι οι αμυντικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κίνας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι σχέσεις αποτελούν ένα νέο μοντέλο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των αραβικών χωρών και των αναδυόμενων χωρών, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την τρέχουσα διεθνή τάξη.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου