Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Στον Στόλο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ-Επαναφορά του προγράμματος κορβετών

Γιάννης Νικήτας

Στον Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού στη Σαλαμίνα και το Αρχηγείο Στόλου αναμένεται να βρεθεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο Κατάρα ΠΝ. 

Η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ καθώς και του Αρχηγού ΓΕΝ λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε σημείο καμπής. Αφενός λόγω της κυβερνητικής αδράνειας για την ανανέωση των μονάδων κρούσης του Στόλου και αφετέρου λόγω της διαρκούς αιμορραγίας προσωπικού. Ο Στόλος για πολλοστή φορά κλήθηκε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» στη Κάσο όπου τουρκικά πλοία περικύκλωσαν το ιταλικό ερευνητικό πλοίο. 

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η αξία ενός ισχυρού Στόλου ικανού να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και φυσικά την εθνική κυριαρχία. Στα θετικά νέα της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πιστώνεται η προσπάθεια για αναζωπύρωση των προσπαθειών να αποκτηθεί η τέταρτη γαλλική φρεγάτα και να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα πρόσκτησης νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Μένει φυσικά να αποδειχθεί εάν η στρατιωτική ηγεσία έχει την πυγμή να διεκδικήσει πόρους από τη κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθεί ο Στόλος. Κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα αφού απορρίφθηκαν για ακόμη μια φορά οι LCS και κατέρρευσε το αφήγημα της «άμεσης ενίσχυσης με τις Constellation», επανήρθαν οι σκέψεις για την προμήθεια των νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό καθώς και της τέταρτης FDI HN. Ταυτοχρόνως, η απόκτηση των F-35 αναμένεται να δεσμεύσει κρίσιμους πόρους (όπως και η απόκτηση επιπρόσθετων Rafale εάν αποκτηθούν), οι οποίοι θα έπρεπε  να κατευθυνθούν στον Στόλο. Φυσικά η προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών είναι ευθύνη του ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο οποίος ενέκρινε την αγορά των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς  παραγνωρίζοντας τις μεγάλες ανάγκες του Στόλου. 

Περιττό δε να αναφερθεί πως σε οποιαδήποτε ορθολογική προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων μετά τη συμβασιοποίηση των κορβετών και της 4ης FDI HN σειρά θα είχε ένα πρόγραμμα ναυπήγησης νέων υποβρυχίων. Όσο για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ εξακολουθεί να είναι στο μεταίχμιο με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να κωλυσιεργεί επιδεικτικά αφού δεν φέρεται διατεθειμένος να εισάγει στη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου  το πρόγραμμα να συμβασιοποιηθεί έστω και με μικρότερο αριθμό φρεγατών προς εκσυγχρονισμό.

ΠΗΓΗ https://defencereview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου