Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Σε κλοιό διαδηλωτών η κυπριακή Βουλή

Εκαντοντάδες πολίτες, κυρίως εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα, που διαμαρτύρονται για τις εξελίξεις στην οικονομία, άρχισαν να συγκεντρώνονται κοντά στην κυπριακή Βουλή.

Κρατούν πανό με συνθήματα κατά του μνημονίου και της απόφασης για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και φωνάζουν συνθήματα και εναντίον του Διοικητή της ΚΤ, όπως «Δημητριάδη παραιτήσου, εσύ και οι σύμβουλοί σου».

Η Αστυνομία έχει αποκλείσει το κτίριο του κοινοβουλίου.


Έξω από την Βουλή βρέθηκε λίγο πριν τις 12 και ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζουπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) Λοϊζος Χατζηκωστής ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί οι εργαζόμενοι στις τράπεζες να μείνουν έξω από το κοινοβούλιο για πολλές μέρες και ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων.

«Δούλευαν μια ζωή αποταμιεύοντας και δεν έχει κανένας δικαίωμα να τα υφαρπάσει και να τα χρησιμοποιήσει για οποιοδήποτε άλλο σκοπό». Τόνισε ότι το πρόβλημα, παρ’ όλο που δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμα, το έχουν και όλοι οι καταθέτες που έχουν πάνω από 100.000 ευρώ στη Λαϊκή.

Σε παρατήρηση ότι μεταξύ των διαμαρτυρομένων φέρονται να βρίσκονται και καταθέτες, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι έπρεπε να είναι πολύ περισσότεροι, αλλά δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο «ή την τρύπα στην οποία θα τους ρίξει αυτό το νομοσχέδιο».

Όσον αφορά στο εάν γνωρίζει ότι το νομοσχέδιο θα πάει στην Ολομέλεια, απάντησε ότι έχουν δει το νομοσχέδιο. «Υπάρχουν και απεριόριστες εξουσίες και περισσότερο είναι η υλοποίησή του. Πιστεύω ότι έχουμε μπει στο πνεύμα του πνεύματος του τι θέλουν να εφαρμόσουν». Γι’ αυτό, είπε, ζητούν επιτακτικά να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για οποιοδήποτε υπάλληλο πάει σε αυτό που ονομάζεται - όπως είπε - καλή ή κακή τράπεζα.

Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται σήμερα να τοποθετηθεί επί των νομοσχεδίων με τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης, ύστερα από την απόρριψη της απόφασης του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων. Οι προτάσεις θα υποβληθούν για συζήτηση στο Eurogroup έως τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας Τάκης Φειδία χαρακτήρισε «εντελώς άδικη» την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, με την απόφαση εξυγίανσης της Τράπεζας. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων «ήταν καλύτερη από αυτό που γίνεται σήμερα».

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Φειδία ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε λόγω της εθελοντικής συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Τώρα, είπε, «πληρώνουν η Κύπρος, οι πολίτες της και οι εργαζόμενοι».

Για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Λαϊκής, είπε ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, ενώ πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως το θέμα των ταμείων προνοίας, που είναι κατατεθειμένα στην τράπεζα, τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ελλάδα και τα δάνεια. Ο κ. Φειδία ανέφερε ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν είχε ενημερωθεί από την Κεντρική Τράπεζα για την εξέλιξη αυτή. Το πληροφορηθήκαμε, είπε, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όταν έκανε χθες βράδυ τη δήλωση ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Σημείωσε ακόμα ότι, την προηγουμένη της ανακοίνωσης, η διοίκηση της τράπεζας συζητούσε στην Κεντρική Τράπεζα τρόπους, με τους οποίους θα άνοιγαν την Τρίτη οι τράπεζες. Εξέφρασε επίσης οργή και αγανάκτηση από τη στάση της Ευρωζώνης. Οι λύσεις που μας προτείνουν, προσέθεσε, δεν είναι ευρωπαϊκές και δεν μπορούν να μας φέρνουν ενώπιον τέτοιων διλημμάτων.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου