Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Εκλογές στις ΗΠΑ: Οι στοιχηματικές «βυθίζουν» την Καμάλα Χάρις, ακλόνητο φαβορί ο Τραμπ - «Γρίφος» η στάση της Μισέλ Ομπάμα


Μετά την οριστική αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών στις εκλογές των ΗΠΑ.

Ενδεχομένως, μοναδικός αστερίσκος είναι ο «γρίφος» των Ομπάμα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να εκφράσει την υποστήριξή του προς την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Πληροφορίες ανέφεραν πως στόχος του ήταν να αποφύγει το «πολιτικό λάθος» να φανεί η διαδοχή ως «διορισμός ή “στέψη” και όχι ως μια δημοκρατική διαδικασία στο εσωτερικό του κόμματος», όπως οφείλει να είναι.

Ταυτόχρονα όμως η στάση του αναζωπύρωσε για κάποιους και τα σενάρια για την υποψηφιότητα της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, το όνομα της οποίας ουδέποτε έχει φύγει από τη δημόσια συζήτηση, παρά τις διαψεύσεις. Εξάλλου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να κερδίσει και μάλιστα με μεγάλη διαφορά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Εκλογές στις ΗΠΑ: Ακλόνητο φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Πάντως και τα στοιχήματα, σύμφωνα με την Polymarket μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες προγνώσεων στο κόσμο, δείχνουν πως η πιθανότητα εμπλοκής της Μισέλ Ομπάμα στην κούρσα για την προεδρία αν και ελαφρώς αυξημένη παραμένει μικρή (8% από 3%).

Βάσει των στοιχημάτων στην Polymarket, η Καμάλα Χάρις θα πρέπει ήδη να θεωρείται η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου με ποσοστό 84%. Η πιθανότητα να είναι κάποιος άλλος υποψήφιος, εκτός των δύο κυριών, είναι μόλις 7%.

Εκλογές στις ΗΠΑ: Χάνει από τον Τραμπ – Γύρω στο 30% η πιθανότητα νίκης της

Σχετικά με τις προβλέψεις για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, μετά την απόσυρση του Μπάιντεν υπάρχει μια μερική αλλαγή δεδομένων, αλλά ο Τραμπ παραμένει ισχυρό φαβορί. Συγκεκριμένα η πιθανότητα ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων να κερδίσει τις εκλογές έχει πέσει από περίπου 70% στο 64%. Αντίθετα η πιθανότητα η Κάμαλα Χάρις να είναι η νέα ένοικος του Λευκού Οίκου έχει αυξηθεί από περίπου 18% σε 29%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλες στοιχηματικές εταιρίες. Ο Ντόναλντ Τραμπ, τέσσερις ημέρες νωρίτερα, στις 18 Ιουλίου είχε πιθανότητα νίκης στο 71%. Όμως από τη Δευτέρα, μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν και με την Καμάλα Χάρις να προωθείται ως αντικαταστάτριά του στη διεκδίκηση της προεδρίας, αρκετοί πρακτορεία στοιχημάτων έχουν περιορίσει τις πιθανότητες από 69% έως και 66%. Κατά μέσο όρο, η Χάρις εκτιμάται πως έχει 33% πιθανότητες να κερδίσει την κρίσιμη μάχη της 5ης Νοεμβρίου, ωστόσο το ποσοστό της, σύμφωνα με ειδικούς, θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω αν ανακοινωθεί επίσημα πως θα πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Εκλογές στις ΗΠΑ: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις 

Όμως και στις δημοσκοπήσεις η Κάμαλα Χάρις φαίνεται πως δεν κάνει τη διαφορά σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη των Δημοκρατικών. Οι έρευνες κοινής γνώμης έδειχναν πως πάνω από το 70% των ψηφοφόρων και των προσκείμενων στο κόμμα επιθυμούσαν την αντικατάσταση του Τζο Μπάιντεν και μάλιστα ένα 30% πρότειναν αυθόρμητα την Κάμαλα Χάρις ως διάδοχο.

Ωστόσο στην πρόθεση ψήφου η εικόνα για τους Δημοκρατικούς παραμένει απαράλλαχτη, τουλάχιστον προς ώρας. Στο μέσο όρο που βγάζει η Washington Post από 11 δημοσκοπήσεις ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται της Κάμαλα Χάρις έναντι 1,5 μονάδας. Πρόκειται για ένα προβάδισμα ελαφρώς χαμηλότερο από το 1,9% που είχε έναντι του Τζο Μπάιντεν.

Στο poll of polls του CNN, δηλαδή τη δημοσκόπηση που περιλαμβάνει τις τελευταίες μετρήσεις από ένα σύνολο ερευνών, δείχνει ότι ο Τραμπ έχει υποστήριξη σε ποσοστό 48%, ενώ η Χάρις το 47%. Οι New York Times, επικαλούμενη πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αναφέρουν πως η Χάρις υπολείπεται του Ντόναλντ Τραμπ σε εθνικό επίπεδο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (46% έναντι 48%), όταν ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν πίσω από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων κατά τρεις μονάδες (44% έναντι 47%). Ανάλογη είναι η εικόνα που δίνει και το NBC news παρουσιάζοντας μετρήσεις τεσσάρων τηλεοπτικών δικτύων.

Σε κάθε περίπτωση η απόσυρση του Τζο Μπάιντεν ήταν μια κίνηση που παρουσιαζόταν από πολιτικούς αναλυτές, στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος ως επιβεβλημένη, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χάσει τον έλεγχό και αδυνατούσε να πείσει για την πνευματική του διαύγεια και την ικανότητα να ηγηθεί όχι μόνο των Δημοκρατικών αλλά και της χώρας για άλλα τέσσερα χρόνια.

«Κινούμαστε… εκτός δρόμους»

Η αντικατάστασή του δίνει μια νέα πνοή όχι μόνο στο Δημοκρατικό κόμμα, αλλά και στην προεκλογική μάχη. Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκαν σχεδόν 47 εκατομμύρια δωρεές για την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Οι διεργασίες διαδοχής βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να αντιστρέψουν τη σημερινή εικόνα νίκης που έχει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Politico ο Άλαν Λιχτμαν, διακεκριμένος καθηγητή ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο: «Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι Δημοκρατικοί θα γίνουν πιο έξυπνοι» και «θα ακολουθήσουν τη συμβουλή του Μπάιντεν να ενωθούν πίσω από την Καμάλα Χάρις». «Οι δημοκράτες έχουν μια φανταστική ευκαιρία να επιστρέψουν την προεκλογική διαμάχη στα παραδοσιακά θεμελιώδη ζητήματα», συμπληρώνει ο Μπιλ Σερ, πολιτικός συντάκτης του Politico και του Washington Monthly.

Ο Μάικλ Σταρ Χόπκινς, διευθύνων σύμβουλός της Northern Starr Strategies, εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας υπογραμμίζει πως «οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να εστιάσουν στο σηκώσουν τους ψηφοφόρους τους από τους καναπέδες και να τους φέρουν στις κάλπες». «Με την αντικατάσταση του Μπάιντεν υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία».

Στον αντίποδα, ο Τζος Χάμερ, αρχισυντάκτης του Newsweek, εκτιμά ότι το «πραξικόπημα» εναντίον του Μπάιντεν δεν πρόκειται να λειτουργήσει καλά για τους δημοκρατικούς. «Κανένας ανεξάρτητος ψηφοφόρος δεν μπορεί να κοιτάζει αυτή την αστεία κατάσταση και να καταλήγει σε άλλο συμπέρασμα πέρα από το ότι πρόκειται για έναν υποκριτικό περίγελο».

«Δεν έχει σημασία ποιον θα επιλέξουν τελικά για υποψήφιο οι Δημοκρατικοί. Δεν μπορούν να σταματήσουν αυτό που έρχεται. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει τον Νοέμβριο, επειδή οι ψηφοφόροι θυμούνται πώς ήταν η ζωή κατά τη διάρκεια της θητείας του και ήταν πολύ καλύτερη από τα τελευταία τρία χρόνια, όπως προκύπτει από κάθε μέτρηση, σε κάθε τομέα, από τα φθηνότερα παντοπωλεία έως τους λιγότερους πολέμους», ισχυρίζεται η Έλεν Άντριους, αρχισυντάκτρια του «The American Conservative».

Η κατάσταση στις ΗΠΑ ομολογουμένως είναι εξαιρετικά ρευστή και όπως εύστοχα σχολιάζει ο Τζόσουα Ζέιτς, ιστορικός και αρθρογράφος του Politico, η «ιστορία δεν προσφέρει έναν οδικό χάρτη για τους επόμενους τρεις μήνες… κινούμαστε εκτός δρόμου».

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου