Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Σπάζοντας το «νύχι του αλόγου» στο Ιράκ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Συνάντηση Τούρκων με Ιρακούς αξιωματούχους σήμερα στη Βαγδάτη

Ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι επισκέπτονται τη Βαγδάτη σήμερα, Πέμπτη, για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας, άμυνας και ενέργειας με τους ιρακινούς ομολόγους τους.

«Το γεγονός ότι το PKK αναγνωρίζεται ως κοινή απειλή για την ασφάλεια από τις ιρακινές αρχές δείχνει την επιθυμία να πολεμήσει το PKK που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ», δήλωσε την Τετάρτη ο Οντζού Κετσελί, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα χαιρετίζει τα νέα.

Τι θα συζητήσουν 

Σύμφωνα με το υπουργείο, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα συζητηθεί επίσης η επανέναρξη των ροών πετρελαίου από τον αγωγό Ιράκ-Τουρκίας, καθώς και η πιθανή συνεργασία για το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η συνάντηση έρχεται τρεις ημέρες αφότου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ επανέλαβε τις εξαγγελίες Ερντογάν στις 4 Μαρτίου σχετικά με μια πιθανή διασυνοριακή επιχείρηση.

«Η Τουρκία θα ολοκληρώσει τον κύκλο προστασίας των συνόρων του Ιράκ αυτό το καλοκαίρι και η τρομοκρατία δεν θα αποτελεί πλέον πρόβλημα», δήλωσε ο Γκιουλέρ τη Δευτέρα, προσθέτοντας: «Φέτος, πρώτα, η επιχείρηση Claw-Lock θα ολοκληρωθεί και οι επιχειρήσεις θα επεκταθούν στις απαραίτητες περιοχές».

Επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράκ τον Απρίλιο 

Ο Γκιουλέρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα συζητήσουν την επιχείρηση στη Βαγδάτη, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Ιράκ πριν από τα τέλη Απριλίου.

Θα υπάρχουν εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο, εκτιμά το Bloomberg, σημειώνοντας ότι «μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει στον Ερντογάν την υποστήριξη του MHP (στις τοπικές εκλογές)».

«Νύχι του αλόγου» ονομάζεται η στρατιωτική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει εδώ και 5 χρόνια (Μάρτιος 2019) η Τουρκία στο βόρειο Ιράκ κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, χωρίς τη συναίνεση ή μάλλον με την ανοχή της διοίκησης Μπαρζανί στο Βόρειο Ιράκ.

Αυτή τη φορά, η Τουρκία φαίνεται να θέλει να συνδιαλλεχθεί τόσο με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, όσο και με τη διοίκηση του Βορείου Ιράκ για μια πιο ευρεία επιχείρηση.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου