Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

EgyptAir: Βρήκαμε το κουφάρι του μοιραίου αεροπλάνου - Τι ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας

Τα συντρίμμια του Airbus βρέθηκαν κοντά στην Κάρπαθο - Τρομοκρατική επίθεση το επικρατέστερο σενάριο Έπειτα από ώρες ερευνών για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir που εξαφανίστηκε και συνετρίβη στη Μεσόγειο ενώ κατευθυνόταν στο Κάιρο, η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε μέσω Twitter πως βρέθηκε το κουφάρι του μοιραίου αεροσκάφους.

Αφότου ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν κάποια συντρίμμια, ο αντιπρόεδρος της EgyptAir επιβεβαίωσε πως βρέθηκε το κουφάρι του αεροσκάφους, αν και μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστές περισσότερες πληροφορίες.


Σύμφωνα με τον Αχμέντ Αντέλ, ο οποίος έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στην Κρίστιαν Αμανπούρ που βρίσκεται στην Αίγυπτο για να καλύψει το δυστύχημα για το αμερικανικό δίκτυο CNN, βρέθηκαν τα συντρίμμια του μοιραίου Airbus.

Σε ανάρτησή της η δημοσιογράφος ανέφερε: «Ο αντιπρόεδρος της EgyptAir μου λέει: “Βρήκαμε τα συντρίμμια” από την πτήση MS804».

Στη συνέχεια η Αμανπούρ έγραψε ότι ο αντιπρόεδρος της επιβεβαίωσε πως οι κυβερνήτες δεν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου, πριν τη συντριβή του αεροσκάφους.

Την ίδια ώρα, ο Αντέλ ενημέρωσε την Αμανπούρ πως όλοι οι έλεγχοι στο αεροσκάφος πραγματοποιήθηκαν εγκαίρως και το αεροπλάνο ήταν «τεχνικά καλά και υγιές».

Παράλληλα, η αεροπορική εταιρία EgyptAir στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter επιβεβαίωσε πως βρέθηκε το κουφάρι του αεροσκάφους επικαλούμενη επιστολή από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή της η εταιρία ανέφερε πως το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας έλαβε επίσημη επιστολή από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου που επιβεβαιώνει τον εντοπισμό του κουφαριού του αεροσκάφους που είχε εξαφανιστεί και εκτελούσε την πτήση MS804, κοντά στην Κάρπαθο. Η EgyptAir εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες και τους φίλους των επιβαινόντων του Airbus. Επισημαίνεται, μάλιστα, πως τα συγγενικά πρόσωπα των επιβατών και του πληρώματος έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχαν εντοπιστεί σωσίβια που ανήκουν στο αεροσκάφος, νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Το μήνυμα της δημοσιογράφου στο Twitter


Αποσύρονται οι ελληνικές δυνάμεις - Η Αίγυπτος αναλαμβάνει πλήρως


Η περιοχή που αρχικώς βρέθηκε το σωσίβιο και στη συνέχεια το κουφάρι του αεροσκάφους βρίσκεται εντός του FIR Καΐρου. Οι ελληνικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην επιχείρηση Search and Rescue η οποία ολοκληρώθηκε με τον εντοπισμό της ατράκτου και άλλων τμημάτων του Airbus αποσύρθηκαν. Για προληπτικούς λόγους δύο ελληνικά ελικόπτερα παραμένουν στην Κάρπαθο και ένα ελληνικό C-130 βρίσκεται στην Κρήτη προκειμένου να συνδράμει τις αιγυπτιακές δυνάμεις αν κάτι τέτοιο ζητηθεί από την γειτονική χώρα. Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» αυτή την ώρα πλέει σε απόσταση 80-90 ναυτικών μιλίων βόρεια-βορειοδυτικά από το σημείο που εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir.

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τη συντριβή του αεροσκάφους;

Τη στιγμή που όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir, το οποίο εκτελούσε την πτήση ΜS804 με προορισμό το Κάιρο, ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι πίσω από το δυστύχημα βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος.

Νωρίτερα, ο ιστότοπος Νewsday247 είχε αναφέρει πως το Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι ευθύνεται για την εξαφάνιση και συντριβή του μοιραίου Aibus.

Σε νεότερο δημοσίευμα, η ίδια ιστοσελίδα αναφέρει πως Ιρακινός επιβάτης πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό που βρισκόταν στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

«Ιρακινός επιβάτης πυροδότησε βόμβα μέσα στο αιγυπτιακό Airbus σκοτώνοντας 66 ανθρώπους», γράφει η ιστοσελίδα.

Το Νewsday247 προσθέτει ότι το καινούριο στοιχείο έδωσαν στη δημοσιότητα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται επίσημα.

Ισραηλινός αναλυτής «βλέπει» τρομοκρατική επίθεση πίσω από τη συντριβή 

Ενισχύεται το «σενάριο» της τρομοκρατικής επίθεσης πίσω από την εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir.

Μετά τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες που υποστηρίζουν ότι τρομοκράτες κρύβονται πίσω από το δυστύχημα, Ισραηλινοί αναλυτές καταλήγουν στο ίδιο ενδεχόμενο.

Ο ειδικός αεροναυπηγικής Τζέραρντ Φέλντζερ, μιλώντας στους Times του Ισραήλ δήλωσε πως είναι μικρή η πιθανότητα η συντριβή να προκλήθηκε από μηχανική βλάβη.

«Μία σημαντική τεχνική βλάβη -η έκρηξη ενός κινητήρα για παράδειγμα- μοιάζει απίθανη», δήλωσε ο ειδικός, επισημαίνοντας πως το αεροσκάφος ήταν σχετικά καινούριο, καθώς ξεκίνησε τις πτήσεις το 2003.

Την ίδια ώρα, ο Φέλντζερ πρόσθεσε πως τα Αirbus A320 έχουν πολύ καλά στατιστικά σε θέματα ασφαλείας, με τον ειδικό να διευκρινίζει πως κάθε 30 δευτερόλεπτα απογειώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο ένα A320.

«Είναι ένα σύγχρονο αεροσκάφος, το δυστύχημα σημειώθηκε εν μέσω πτήσης σε εξαιρετικά σταθερές συνθήκες. Η ποιότητα της συντήρησης και η ποιότητα του αεροσκάφους δεν τίθενται προς αμφισβήτηση σε αυτή την περίπτωση», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, τόνισε πως η EgyptΑir έχει την άδεια να πετάει στην Ευρώπη, και ότι δεν βρίσκεται στη «μαύρη λίστα».

Ο Φέλντζερ, όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μοιραίο Airbus να κατερρίφθη από άλλο αεροσκάφος κατά λάθος, αν και πρόσθεσε «πως θα το γνωρίζαμε ήδη αν είχε συμβεί».

Άλλωστε, όπως είπε η περιοχή γύρω από τη Βόρειο Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων της ακτογραμμής της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ ελέγχονται διαρκώς από δορυφόρο και επομένως είναι πολύ δύσκολο να κρύψει κανείς μία τέτοια πληροφορία.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου