Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

EuroAsia Interconnector και Κρήτη - Ιστορική συμφωνία για την Κρήτη - Από τα σενάρια στην πραγματικότητα

EuroAsia Interconnector και Κρήτη
Του Ν. Λυγερού

Το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector θα αλλάξει οριστικά την ενεργειακή πορεία της Κρήτης, αφού θα της επιτρέψει να βγει από την απομόνωση και μάλιστα να λειτουργεί στη συνέχεια ως ενεργειακός κόμβος που θα βοηθήσει έμπρακτα και την ανάπτυξη των θεμάτων των υδρογονανθράκων και στα 9 θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται Νότια της Κρήτης. Διότι οι ικανότητες του EuroAsia Interconnector απελευθερώνουν το όλο πλαίσιο της εξάρτησης. Η Κρήτη ξοδεύει πολύ ενέργεια σε υδρογονάνθρακες, και ειδικά πετρέλαιο, που αναγκάζεται να αγοράσει για να λειτουργήσουν οι μονάδες παραγωγής. Αυτό σημαίνει πρακτικά μια τεράστια ρύπανση του περιβάλλοντος, η οποία θα λήξει με την τοποθέτηση του ηλεκτρικού καλωδίου. Ταυτόχρονα θα ελαφρύνει και το βάρος το οικονομικό της όλης Ελλάδας, αφού αυτή αναγκάζεται μέσω των καταναλωτών να συνεισφέρει στα έξοδα της Κρήτης. Με άλλα λόγια, το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector προσφέρει μια καινοτόμα επίλυση των προβλημάτων που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Κρήτης. Διότι έχουμε μια έξυπνη λύση που προσφέρει δυνατότητες για την πράσινη ενέργεια, έτσι ώστε να καλυτερέψει η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κρήτης, αλλά βέβαια και του Τουρισμού που είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την συνέχεια της ανάπτυξης του νησιού σ’ ένα πλαίσιο που σέβεται το περιβάλλον και προστατεύει τον άνθρωπο. Είναι, λοιπόν, ιστορική υπόθεση η διασύνδεση της Κρήτης μέσω της Κορακιάς, όπου θα υπάρξει η τοποθεσία El Greco για το μέλλον της πατρίδας μας.

Ιστορική συμφωνία για την Κρήτη
Του Ν. Λυγερού

Το γεγονός ότι το ηλεκτρικό καλώδιο θα περάσει επίσημα πλέον από την Κρήτη είναι ιστορικό. Και αυτό οφείλεται στην εθνική ευαισθησία που υπάρχει και στο νησί και στην Κύπρο. Όλοι οι παίκτες αυτού του ενεργειακού παιγνίου που αλλάζει τα δεδομένα της Ελλάδας και ταυτόχρονα της Κύπρου, ανήκουν στον χώρο του Ελληνισμού. Υλοποίησαν, μέσω των ΑΟΖ μας και της καινοτομίας μας, ένα κατόρθωμα που έχει μια διεθνή εμβέλεια και μια παγκόσμια πρωτιά. Το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector θα είναι η διασύνδεση που θα έχει το μεγαλύτερο μήκος στον κόσμο. Και είναι αυτό που θα περάσει από την Κρήτη για να σταθεροποιήσει τα ενεργειακά δεδομένα. Από μόνο του αυτό το γεγονός είναι μια πράξη απελευθέρωσης και ταυτόχρονα μια κίνηση προς το μέλλον που δεν έχει το ανάλογό του. Επίσης, με την επιλογή της περιοχής της Κορακιάς του Ηρακλείου, ο συμβολισμός της τοποθεσίας El Greco είναι ξεκάθαρος. Έτσι η Κρήτη μ’ αυτήν την συμφωνία γράφει ιστορία, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και της στρατηγικής. Διότι το ηλεκτρικό καλώδιο δεν είναι απλώς μια μικρή ή μεγάλη διασύνδεση, είναι ένα γεωστρατηγικό βήμα που προέρχεται κυριολεκτικά από την τοποστρατηγική και είναι ικανό με τουλάχιστον τον μισό αιώνα λειτουργίας του να ανήκει στη συνέχεια και στη χρονοστρατηγική. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να συνειδητοποιούμε ότι ζούμε αυτά τα δεδομένα από πρώτο χέρι, αφού βλέπουμε έμπρακτα τη δράση μας μέσω της στρατηγικής πάνω στην ιστορία του Έθνους μας δίχως τοπικούς περιορισμούς επειδή είναι υπόθεση Ελληνισμού.

Από τα σενάρια στην πραγματικότητα
Του Ν. Λυγερού

Όταν στο χώρο της στρατηγικής εξετάζουμε πολλά σενάρια μέσα σ' ένα δέντρο αποφάσεων, γνωρίζουμε ότι πρόκειται στο τέλος με την απόφασή μας να παράγουμε μόνο μια πραγματικότητα. Είναι λοιπόν σημαντικό να αναγνωρίζουμε σχετικά γρήγορα, τουλάχιστον πριν παρθεί μία απόφαση, τα σενάρια που είναι ελαττωματικά διότι λειτουργούν μόνο δυνητικά και είναι ανίκανα να πραγματοποιήσουν ένα όραμα. Ενώ όταν εντοπίζουμε ένα όραμα που ξεχωρίζει ριζικά από τα όνειρα που έχουμε μόνο και μόνο για να λέμε ότι τα έχουμε, πρέπει να παλέψουμε για αυτό και να αγωνιστούμε έως την υλοποίηση, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο που προέρχεται από νοοτροπίες που δεν ξέρουν από καινοτομίες. Ένα τέτοιο όραμα για τον Ελληνισμό είναι το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector που ανήκει μάλιστα και στο πρόγραμμα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τότε που άρχισε αυτό το πρόγραμμα πολλοί ειδικοί αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για μια επανάσταση για τα στρατηγικά δεδομένα και μια καινοτομία για τα τεχνικά. Το γεγονός ότι θα διασυνδέσουμε το Ισραήλ, με την Κύπρο, με την Κρήτη, στη συνέχεια με την Αττική, για να καταλήξουμε στην Ιταλία μέσω του ηλεκτρικού καλωδίου GRITA που εξασφαλίζει ήδη την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης των 0,5 GW, ενώ το EuroAsia Interconnector θα μεταφέρει 2 GW στην τελική του φάση. Έτσι κι αν ακούστηκαν πολλά σενάρια, η πραγματικότητα που επιλέχθηκε είναι αυτή που δημιουργείται με το EuroAsia Interconnector.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου