Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Δέος: 265.000 γαλαξίες σε ένα καρέ- Μια εντυπωσιακή απεικόνιση σε λήψεις του τηλεσκόπιου Hubble - ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΜΙΣΟ ΔΙΣ. ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ(Εικόνες & Βίντεο)

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία -συμπίλημα λήψεων του τηλεσκοπίου Hubble- που αποτυπώνει 265.000 γαλαξίες συγκεντρωμένους σε μια περιοχή μικρότερη από το ορατό μέγεθος της σελήνης στον ουρανό έδωσαν στη δημοσιότητα αστρονόμοι.

Τις 7.500 φωτογραφίες, που χρησιμοποιήθηκαν στο απίστευτο κολάζ, τράβηξε σε διάστημα 16 ετών το Hubble, το οποίο χειρίζονται η NASA και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA). «Καμιά φωτογραφία δεν πρόκειται να ξεπεράσει τη συγκεκριμένη του τηλεσκόπιου Hubble μέχρις ότου τεθούν σε λειτουργία νέα διαστημικά τηλεσκόπια, όπως το James Webb», δήλωσε ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Γκαρθ Ίλινγκγουερθ.



Κάποιοι από τους γαλαξίες που διακρίνονται στο συμπίλημα φωτογραφιών βρίσκονται τόσο μακριά, που το φως τους ταξίδευε επί 13 δισ. χρόνια μέχρι να το συλλάβει ο φακός του τηλεσκοπίου Hubble! Ως εκ τούτου αποτυπώνονται σε μια εποχή που το σύμπαν είχε ηλικία μόλις μισό δισεκατομμύριο έτη και επιτρέπουν έτσι στους ερευνητές να παρακολο9υθοήσουν το πανόραμα της ιστορίας της εξέλιξής τους μέχρι σήμερα.

 

Η εντυπωσιακή φωτογραφία -συμπίλημα 7.500 λήψεων- από το διαστημικό τηλεσκόπια Hubble αποτυπώνει το σύμπαν όπως ήταν περίπου μισό δισ. χρόνια από την Μεγάλη Έκρηξη / Φωτογραφία: NASA, ESA, G. Illingworth, D. Magee (University of California, Santa Cruz), K. Whitaker (University of Connecticut, R. Bouwens (Leiden University), P. Oesch (University of Geneva), ομάδα επιστημόνων του Hubble Legacy Field.

Η πανοραμική φωτογραφία βαφτίστηκε “Hubble Legacy Field” -αναφορά σε τρία προηγούμενα πρότζεκτ, στα οποία το διαστημικό τηλεσκόπιο εστίαζε σε ολοένα και βαθύτερες περιοχές του σύμπαντος.

Ειδικοί σημειώνουν ότι όσο βαθύτερα στο σύμπαν στρέφουν το βλέμμα τους οι αστρονόμοι τόσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν να συλλέξουν σχετικά με το παρελθόν του. Πριν τεθεί σε λειτουργία το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 1990, τα τηλεσκόπια της Γης έφθαναν μέχρι μια μέγιστη απόσταση επτά δισ. ετών φωτός, περίπου στο μισό χρονικό διάστημα από τη Μεγάλη Έκρηξη όταν ξεκίνησε η επέκταση του σύμπαντος σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία. Το νέο πρότζεκτ του Hubble, το Panorama, καλύπτει σχεδόν το 96% του παρελθόντος του σύμπαντος.

ΦΩΤΟ Φωτογραφία: NASA, ESA, G. Illingworth and D. Magee (University of California, Santa Cruz), K. Whitaker (University of Connecticut), R. Bouwens (Leiden University), P. Oesch (University of Geneva), Hubble Legacy Field

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου