Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Η Αθήνα «χτίζει» την επιστροφή της στη Λιβύη

Μίχος Παναγιώτης
Από το tovima

Πολυμελής επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, βρέθηκε στην Τρίπολη το διήμερο 3-4 Οκτωβρίου

Πολυεπίπεδη και πλήρη επαναφορά στην Λιβύη επιδιώκει η Αθήνα, προκειμένου να είναι παρούσα και με ισχυρά ερείσματα στην επόμενη μέρα της βορειοαφρικανικής χώρας, η οποία θα σηματοδοτηθεί με τις (προγραμματισμένες) εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, πολυμελής επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, βρέθηκε στην Τρίπολη το διήμερο 3-4 Οκτωβρίου. Παρόντες ήταν επίσης οι Γιάννης Χρυσουλάκης και Γιάννης Σμυρλής, Γενικοί Γραμματείς Δημόσιας Διπλωματίας & Απόδημου Ελληνισμού και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, αντίστοιχα.


«Πολιτικά και επιχειρηματικά το ταξίδι στην Λιβύη ήταν πολύ καλό» υπογράμμιζαν στο «Βήμα» αρμόδιες πηγές, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για το ταξίδι και τις διεργασίες που έλαβαν χώρα εκεί. Η επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής στην βορειοαφρικανική χώρα μετά από αρκετά χρόνια συγκρατήθηκε ως πολύ σημαντική, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ελληνική παρουσία στην διεθνή έκθεση. Η Αθήνα ελπίζει ότι έχουν πια ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να είναι επίσης παρούσα στην επόμενη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που αναμένεται να συγκληθεί από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι – μία εξέλιξη που ως άμεσα γειτνιάζουσα χώρα με τη Λιβύη δικαιούται.

Από τα βασικά «αγκάθια» στις σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης, κάτι που ανέφεραν τόσο οι λίβυοι όσο και οι έλληνες ομογενείς, είναι η έλλειψη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Το 2014, οπότε και μαίνονταν ο εμφύλιος στην Λιβύη, η απευθείας αεροπορική σύνδεση διακόπηκε, ενώ το καλοκαίρι του ίδιου έτους ανεστάλη η λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη. Έκτοτε, το δρομολόγιο Ελλάδα – Λιβύη και αντιστρόφως περνά μέσω Κωνσταντινούπολης. Η λιβυκή πλευρά σημείωσε ότι ήδη υπάρχει συμφωνία για αεροπορική σύνδεση με τη Μάλτα και η αντίστοιχη ελληνική ζήτησε λεπτομέρειες ώστε να διαπιστωθεί πως έχει διευθετηθεί το ζήτημα της ασφάλειας στα αεροδρόμια, κάτι που συνιστά προϋπόθεση για αεροπορικές συνδέσεις με κράτη – μέλη της ΕΕ.

Οι Λίβυοι, όπως ήρθε σε γνώση του «Βήματος», έδειξαν έντονο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία τόσο στην διαχείριση όσο και στον εκσυγχρονισμό των λιμένων τους, κάτι που δημιουργεί ευκαιρίες για νέες ελληνικές τοποθετήσεις. Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε αφορά στην χορήγηση βίζας σε λίβυους επιχειρηματίες και πολίτες που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα, κάτι που πιθανόν να διευθετηθεί εντός Νοεμβρίου. Ζητήθηκε επίσης η εκπαίδευση λίβυων λιμενικών από το Ελληνικό Λιμενικό.

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει μεγάλο μερίδιο στην Λιβύη» τόνιζαν στο «Βήμα» επιχειρηματίες από την βορειοαφρικανική χώρα που διατηρούν στενούς δεσμούς με την πατρίδα μας. Οι ίδιοι τόνισαν ότι η διμερής οικονομική συνεργασία μπορεί να εμπεδωθεί σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων ο τουριστικός, το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών (υγείας, εκπαίδευσης).

Ρίζες και αιτήματα

Οι Έλληνες της Λιβύης, οι άνθρωποι που δεν εγκατέλειψαν την χώρα που έγινε δεύτερη πατρίδα τους την προηγούμενη ταραγμένη δεκαετία, ήταν ένα από τα σημεία αναφοράς στην επίσκεψη. «Οι άνθρωποι δεν ξεχνούν τις ρίζες τους. Επιθυμούν να επανακάμψει η Ελλάδα στην Λιβύη» σημείωσαν στο «Βήμα» πηγές με άριστη γνώση των πραγμάτων. Οι ίδιες πηγές, πρόσθεσαν με νόημα ότι οι ομογενείς εκτίμησαν σημαντικά το ενδιαφέρον που έδειξε για την περιοχή η ελληνική κυβέρνηση και μεταφράστηκε με την επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη αλλά και το εκ νέου άνοιγμα του προξενείου της Βεγγάζης. Η λιβυκή πλευρά συζητά επίσης την προσεχή αναβάθμιση της εκπροσώπησής της στην Αθήνα από το επίπεδο του επιτετραμμένου σε αυτό του πρέσβη.

Πέραν της αεροπορικής σύνδεσης, οι ελληνες της Λιβύης ζήτησαν από τους έλληνες αξιωματούχους τη δυνατότητα τραπεζικής σύνδεσης αλλά και κάποια οικονομική ενίσχυση για να γίνουν εργασίες αποκατάστασης στον Άγιο Γεώργιο τον Σκλάβο, την ελληνορθόδοξη εκκλησία που βρίσκεται στην καρδιά της λιβυκής πρωτεύουσας από τον 16ο αιώνα. Οι ομογενείς αιτήθηκαν ιερέα για να τελούν λειτουργίες, ωστόσο το θέμα άπτεται του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας. Τέλος, σύντομα, έλληνας δάσκαλος θα βρεθεί στην Βεγγάζη για να διδάσκει ελληνικά στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου