Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Το νερό από την Τουρκία αλλάζει τη γεωγραφία - Στόχος μια «ολοπράσινη βόρεια Κύπρος» - Θα χρειαστούν εποίκους και ρεύμα από ΑΗΚ

Του Κώστα Βενιζέλου
Από το philenews

Λευκωσία: Ως κίνηση προσάρτησης των κατεχομένων θεωρεί η Λευκωσία την κίνηση της Άγκυρας να μεταφέρει νερό στα κατεχόμενα μέσα από υποθαλάσσιους αγωγούς. Παράλληλα, είναι σαφές πως το λεγόμενο «έργο του αιώνα», όπως το έχουν χαρακτηρίσει στην Τουρκία, εάν υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο νησί αλλά και στην περιοχή.

Η τελετή στην οποία επισήμως θα παραδοθεί το νερό στην κατεχόμενη Λευκωσία ορίστηκε -όπως μεταδόθηκε από την Άγκυρα- να γίνει στις 29 Οκτωβρίου, ημερομηνία που είναι εθνική επέτειος στην Τουρκία (την 29η Οκτωβρίου του 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ ανακήρυξε επισήμως τη Δημοκρατία της Τουρκίας). Η παρουσία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσδίδει τη σημασία που θέλει να δώσει η Άγκυρα στο έργο αυτό, το οποίο ουσιαστικά «ενώνει» την Τουρκία με την κατεχόμενη Κύπρο.

Σημειώνεται πως εκτός των άλλων, η τελετή θα γίνει μερικές μόνο μέρες πριν τις εκλογές στην Τουρκία, που χρονικά τοποθετούνται την 1η Νοεμβρίου. Βεβαίως η Άγκυρα προσδίδει μεγαλύτερη σημασία στο έργο αυτό από μια προεκλογική αξιοποίηση από τον Ερντογάν.

Προ ημερών το νερό από τη Μερσίνη της Τουρκίας έφτασε -με καθυστέρηση δυο χρόνων- στις ακτές της Κερύνειας με υποθαλάσσιο αγωγό σε βάθος 250 μέτρων. Από τότε το νερό ρέει σε ποταμούς «για να φύγει η αλμύρα και να καθαρίσουν οι αγωγοί».

Πολλοί εκτιμούσαν αρχικά ότι το μεγάλο αυτό εγχείρημα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας στην υλοποίηση του έργου. Ωστόσο, το έργο φαίνεται πως έχει, ουσιαστικά, ολοκληρωθεί αν και ακόμη έχει δρόμο να διανύσει προς την πλήρη υλοποίησή του. Κυρίως θα δοκιμαστεί στην πορεία καθώς με την υλοποίησή του αναλαμβάνεται ρίσκο.

Όπως εξηγούν ειδικοί, περιέχονται κίνδυνοι και κατά τη λειτουργία του. Υπάρχει πιθανότητα σύνθλιψης του αγωγού από εξωτερικές πιέσεις (βρίσκεται σε βάθος 250 μέτρων στη θάλασσα) αλλά και από σύγκρουση (π.χ. υποβρύχια αν και αναφέρθηκε ότι τοποθετήθηκαν ειδικοί πομποί προειδοποίησης ή ακόμη και μεγάλα ψάρια).

Σημειώνεται πως ένας από τους λόγους που υπήρξε καθυστέρηση ήταν και οι καιρικές συνθήκες, που σαφώς και επηρεάζουν το έργο.

Ειδικοί με τους οποίους επικοινώνησε ο «Φ», διερωτήθηκαν εάν υπάρχει δυνατότητα για άμεση επιδιόρθωση βλαβών, όταν για παράδειγμα πέρσι στην Κύπρο από μια βλάβη στο δίκτυο στην Τερσεφάνου η Λευκωσία έμεινε χωρίς νερό μια εβδομάδα. Και η βλάβη ήταν στη στεριά και όχι στη θάλασσα.

Είναι σαφές πως με βάση τους τουρκικούς σχεδιασμούς, το νερό θα αυξήσει τις «ανάγκες» σε εργατικά χέρια στους τομείς της γεωργίας (κάνουν λόγο για «ολοπράσινη περιοχή») και του τουρισμού. Λύση στις ανάγκες που θα προκύψουν, σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, θα δώσει η Τουρκία με τη μεταφορά εποίκων στο νησί. Θα χρειαστούν, όπως αναφέρθηκε, «εργατικά χέρια».

Παράλληλα, έχει αναφερθεί πως θα αυξηθούν οι ανάγκες και σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως πρόσφατα έγραψε ο «Φ», με την εφαρμογή του έργου και τη λειτουργία των αντλιοστασίων. Είναι γι' αυτό που προωθείται από τουρκικής πλευράς με γρήγορους ρυθμούς η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις για ενοποίηση του δικτύου του ηλεκτρισμού (θα ζητήσουν να αγοράζουν ρεύμα από την ΑΗΚ). Προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν δυο δοκιμές, μια στην περιοχή της Λάρνακας και δεύτερη στην Αθαλάσσα. Θα γίνει και τρίτη σε άλλη περιοχή. Για να γίνει, όμως, ενοποίηση του συστήματος, έστω και εάν δεν είναι σε συνεχή βάση, προϋποθέτει τεχνική μελέτη, που θεωρείται αναγκαία και για την ασφάλεια του συστήματος. Θεωρείται επίσης απαραίτητη και για την ασφάλεια όσων θα χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου