Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Ζαχάροβα: Ο ρόλος της Τουρκίας ως υπερασπιστής των εθνικών μειονοτήτων είναι "πολύ αμφίβολος"

Τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την κατάσταση της εθνοτικής ομάδας των Τατάρων της Κριμαίας σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την κατάσταση των Τάταρων της Κριμαίας παρά το γεγονός ότι μέχρι το 2014 οι αρχές αυτής της χώρας αδιαφορούσαν για τους πολυάριθμους ισχυρισμούς διεθνών οργανισμών κατά της Ουκρανίας σχετικά με την εφαρμογή των εθνοπολιτισμικών δικαιωμάτων αυτού του λαού επιβεβαιώνει την ευκαιριακή φύση αυτών των ανησυχιών, εκτιμά η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείο Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Όπως προσθέτει, ο ρόλος του τουρκικού κράτους ως «υπερασπιστής» των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων όταν έχει τα δικά του άλυτα προβλήματα σε εθνικά, γλωσσικά και θρησκευτικά θέματα είναι «αμφίβολος».
«Μόνο μερικές δεκαετίες μας χωρίζουν από την εποχή που οι Κιρκάσιοι που ζούσαν στην Τουρκία αναγκάστηκαν να κρύψουν την εθνικότητά τους και η μητρική τους γλώσσα απαγορεύτηκε» τονίζει η κα Ζαχάροβα.

Στη συνέχεια, αναφέρει επικαλούμενη και τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ πως «η Τουρκία πρέπει να επιλύσει τα δικά της ζητήματα από μόνη της, προχωρώντας με τις υποχρεώσεις της».
Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσίδα αξιωματούχος προειδοποιεί την Άγκυρα ότι «εάν συνεχιστεί αυτή η ρητορική, θα πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή σε παρόμοια προβλήματα στην Τουρκία. Δε θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό, επομένως ελπίζω ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών θα μας ακούσει σήμερα».
«Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα οι Τούρκοι πολιτικοί να εγκαταλείψουν τη χρήση του εθνοτικού παράγοντα ως μέσου του γεωπολιτικού παιχνιδιού, βλάπτοντας κυρίως τα συμφέροντα των εθνοτικών αυτών ομάδων» καταλήγει.
 
ΠΗΓΗ  sputniknews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου