Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Νέες αποκαλύψεις για την κατάρριψη ρωσικού Su-24M από τουρκικό F-16…

Νέες αποκαλύψεις για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Sukhoi Su-24M από τουρκικό μαχητικό F-16 το 2015. Όπως προκύπτει από έγγραφα δικαστικής διαδικασίας του 2017 στην Τουρκία που αποκάλυψε ο γνωστός αντικαθεστωτικός ιστοχώρος Nordic Monitor του εξόριστου στη Σουηδία δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο Τούρκος πιλότος γνώριζε ότι εξαπέλυε βλήμα εναντίον ρωσικού αεροσκάφους, καθώς είχε λάβει οδηγίες από πρόσωπο “ιδιαίτερης” εμπιστοσύνης του Ερντογάν, που παρέκαμπτε ακόμα και τον τότε αρχηγό και σήμερα υπουργό Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ…

Την αποκάλυψη έκανε στο δικαστήριο ο σμήναρχος Αλί Ντουρμούς που έχει στο μεταξύ

καταδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2020 σε… 79 φορές ισόβια, συν 3.901 μέρες φυλάκισης για τον φερόμενο ως ρόλο του στο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016! Αποκάλυψε ότι ο πτέραρχος Αμπιντίν Ουνάλ ήταν αυτός που έδωσε την εντολή κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους!

Όπως προκύπτει, επρόκειτο για μια απολύτως συνειδητή τουρκική ενέργεια, καθώς οι κανόνες εμπλοκής ήταν διαφορετικές για τα συριακά και τα ρωσικά αεροσκάφη. Εξαιτίας των προφανών -όπως αποδείχθηκε εξάλλου- επιπτώσεων στις διμερείς σχέσεις, την τελική ευθύνη για τα ρωσικά αεροσκάφη τη διατηρούσε η κυβέρνηση, ενώ την αντίστοιχη για τα συριακά την είχε μεταβιβάσει στους υπεύθυνους των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Οι κανόνες εμπλοκής αναθεωρήθηκαν και προσδιορίστηκαν μετά την κατάρριψη τουρκικού RF-4E Phantom στις 22 Ιουνίου 2012 σε συριακό εναέριο χώρο. Με βάση αυτούς τους κανόνες ακολούθησαν οι καταρρίψεις συριακού επιθετικού ελικοπτέρου το 2013 και συριακού μαχητικού MiG-23 το 2014.

Δηλαδή με απλή εντολή από το κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων, όχι κυβερνητική εντολή. Εξάλλου, η εμπλοκή περισσοτέρων επιπέδων διοίκησης στην απόφαση, καθιστά σχεδόν αδύνατη την κατάρριψη αεροσκάφους, λόγω της υψηλής ταχύτητας με την οποία κινούνται.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ο Ερντογάν έβλεπε τον πτέραρχο Ουνάλ (σ.σ. στη φωτογραφία από ενημέρωση του Ερντογάν) πίσω από την πλάτη του αρχηγού, στρατηγού Ακάρ και θεωρούνταν επόμενες αρχηγός της τουρκικής Αεροπορίας. Όταν ο αρχηγός, στρατηγός Ακάρ, πληροφορήθηκε τις συναντήσεις του υφισταμένου του στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον Ερντογάν, διέταξε παρακολούθησή του!

Αποδεικτικό όμως του πόσο αριβίστας είναι ο σημερινός υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, όταν κατερρίφθη το αεροσκάφος, έσπευσε στην αεροπορική βάση για να συγχαρεί τον πιλότο του F-16, καθώς ήταν εμφανές ότι εκτελούσε οδηγίες του ίδιου του Ερντογάν.

Αργότερα ο Ακάρ γλίτωσε από τις διώξεις στρατιωτικών για το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, ενώ ο Ουνάλ όχι. Θεωρήθηκε ότι έλαβε μέρος στο πραξικόπημα συνεργαζόμενος με ένα τμήμα της υπηρεσίας πληροφοριών MIT και αποστρατεύθηκε το 2017, αφήνοντας συντρίμμια στον Κλάδο λόγω των διώξεων που ακολούθησαν. Διαμένει πλέον κάπου στο εξωτερικό φοβούμενος προφανώς ότι θα κατέληγε σε κάποια τουρκική φυλακή.

Όταν Τουρκία και Ρωσία συμφώνησαν για την αποκλιμάκωση της κρίσης που ακολούθησε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, η ρητορική του Ερντογάν και του ισλαμιστικού κόμματος AKP άλλαξε. Ενώ αρχικά υποστήριζαν ότι η τουρκική κυβέρνηση έδωσε την εντολή και έβγαζαν “εθνικοπατριωτικές κορώνες” για το τι περίμενε όσους παραβίαζαν τον τουρκικό εναέριο χώρο, άρχισαν να υποστηρίζουν ότι ο πιλότος της Αεροπορίας έδρασε από μόνος του…

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου