Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Φρίκη στη Γαλλία: Βίασαν 12χρονη επειδή είναι… Εβραία


Γιάννης Παπαδάτος

Η είδηση του βιασμού ενός 12χρονου κοριτσιού στο παρισινό προάστιο Κουρμπεβουά από τρία σχεδόν συνομήλικά της αγόρια 12, 13 και 14 ετών, προκάλεσε από μόνη της θλίψη και αποτροπιασμό. Τα συναισθήματα όμως χειροτέρεψαν με την αποκάλυψη της «Le Parisien» ότι η Εισαγγελία της Ναντέρ αντιμετωπίζει την υπόθεση ως έγκλημα αντισημιτικού μίσους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η 12χρονη πήγε στην Αστυνομία μαζί με τους γονείς της και διηγήθηκε τα εξής: Μιλούσε με έναν φίλο της, όταν την πλησίασαν τρία παιδιά κοντά στην ηλικία της, μεταξύ των οποίων το πρώην αγόρι της, επίσης 12 χρόνων. Ο μικρός και οι φίλοι του την έσυραν διά της βίας σε ένα εγκαταλελειμμένο υπόστεγο κι εκεί άρχισαν να την χτυπάνε. Ταυτόχρονα την έβριζαν με αντισημιτικές φράσεις, κάτι που συνέχισαν να κάνουν ενόσω τη βίαζαν ομαδικά, απειλώντας την ότι «θα πεθάνει» αν μιλήσει σε κανέναν.

Οι τρεις νεαροί συνελήφθησαν και ο μικρότερος παραδόθηκε σε κέντρο ανηλίκων, ενώ όλοι τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διακεκριμένη σεξουαλική βία και απειλές κατά της ζωής, με επιβαρυντικό στοιχείο τις αναφορές στη θρησκεία του θύματος.

Το χειρότερο από όλα ίσως είναι μια «λεπτομέρεια» της υπόθεσης, που αποκάλυψε η «Le Parisien». O 12χρονος δεν επιτέθηκε στο πρώην κορίτσι του από κοινή ζηλοτυπία, αλλά επειδή έγινε έξαλλος όταν έμαθε πως του απέκρυψε ότι ήταν Εβραία στο θρήσκευμα. Σύμφωνα με την Αστυνομία στο κινητό του νεαρού βρέθηκαν εικόνες και φράσεις «αντισημιτικού περιεχομένου», όπως μια καμένη σημαία του Ισραήλ. Ενα από τα άλλα αγόρια υπερασπίστηκε τον εαυτό του καταθέτοντας ότι χτύπησε την κοπέλα όταν εκείνη «πρόσβαλε την Παλαιστίνη».

Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε το βιασμό της 12χρονης, ενώ ο αρχιραββίνος της Γαλλίας, Αϊμ Κοριά, εξέφρασε τη «φρίκη» του για το «άνευ προηγουμένου κύμα αντισημιτισμού, που παρατηρείται στη χώρα». Σε σθεναρή καταδίκη των δραστών προχώρησε και ο δήμαρχος του Κουρμπεβουά, Ζακ Κοσοβσκί, ανεξάρτητα, όπως είπε, από την ηλικία τους. Τέλος το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο Εβραϊκών Θεσμών της Γαλλίας (Crif) σημείωσε ότι τα κρούσματα αντισημιτικής βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα από το 2022 στο 2023 (από 434 σε 1.676 αντίστοιχα).

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου