Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P

Με μία αρνητική εξέλιξη, ολοκληρώνεται μια εβδομάδα σκληρής δοκιμασίας για την Ελλάδα: η Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας, οδηγώντας την αξιολόγηση πιο βαθιά στην κλίμακα "junk", επικαλούμενη τον αυξανόμενο περιορισμό των ταμειακών διαθεσίμων.

Συγκεκριμένα, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβαθμίζεται κατά μία βαθμίδα σε B-, από "Β" προηγουμένως, ενώ το “outlook” παραμένει αρνητικό.
“Τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές στενεύουν για την ελληνική κυβέρνηση λόγω της ολοένα συρρικνούμενης ρευστότητας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Πού οφείλεται η υποβάθμιση

Στην έκθεσή του ο οίκος εξηγεί ότι η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή του πως η περιορισμένη ρευστότητα που επιβαρύνει τις τράπεζες και την οικονομία της Ελλάδας έχει μειώσει το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου η νέα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να συνάψει συμφωνία για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης με τους διεθνείς πιστωτές της.

"Παρότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει λιγότερο από δύο εβδομάδες στην εξουσία, θεωρούμε ότι τα περιορισμένα αποθέματα ρευστότητας και οι επικείμενες λήξεις ομολόγων προς προτιμώμενους πιστωτές του επίσημου τομέα περιορίζουν σημαντικά τη διαπραγματευτική της ευελιξία", λέει η S&P.

Σύμφωνα με τον οίκο, περαιτέρω καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις θα επιφέρει επιπλέον πιέσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα με την μορφή εκροής καταθέσεων και στο χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων και σε απώλεια της πρόσβασης στην χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης με πιθανή έκβαση την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ως προς το τελευταίο, η S&P σημειώνει πως η απόφαση της ΕΚΤ στις 4 Φεβρουαρίου να σταματήσει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων μεταφέρει την ευθύνη της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA. "Κρατάμε ως σημείωση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντλούν ρευστότητα από τον ELA, ωστόσο η συνέχιση και το επίπεδο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA -συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής των εντόκων του ελληνικού δημοσίου- υπόκεινται στην έγκριση της ΕΚΤ", λέει ο οίκος. Θεωρεί, μάλιστα, πως η ΕΚΤ θα περιορίσει την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα -και κατά συνέπεια στην οικονομία της χώρας- αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης μετά την λήξη του στις 28 Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου