Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Μπλίνκεν: Αν δεν συμφωνηθεί εκεχειρία θα φταίει η Χαμάς


Ελπιδοφόρα ένδειξη χαρακτηρίζει τη θετική ανταπόκριση της οργάνωσης στο πρόσφατο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αλλά ζητά επίσημη απάντηση του ηγέτη Γιαχία Σινουάρ. Θολή, βέβαια, παραμένει και η καταρχήν δέσμευση Νετανιάχου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι εάν δεν προχωρήσει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, θα ευθύνεται η Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Χαμάς να αποδεχθεί το σχέδιο, όπως σκιαγραφήθηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν πριν από 11 ημέρες.

Είπε ότι το βάρος πέφτει σ' «έναν τύπο που κρύβεται στο δέκατο υπόγειο στη Γάζα», εννοώντας τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ο Μπλίνκεν, είχε «επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του» στην πρόταση, στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχαν στην Ιερουσαλήμ οι δύο άνδρες χθες Δευτέρα.

Ο κ. Νετανιάχου δεν έχει υποστηρίξει δημοσίως αυτό που περιέγραψε ο κ. Μπάιντεν ούτε είπε εάν εναρμονίζεται με την ισραηλινή πρόταση στην οποία βασίστηκε η δήλωση του Μπάιντεν, αναφέρει το BBC.

Ο κ. Μπλίνκεν χαρακτήρισε ως «ελπιδοφόρο σημάδι» την ανταπόκριση της Χαμάς σε ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, το οποίο υποστηρίζει όσα είχε εξαγγείλει ο κ. Μπάιντεν.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι το Ισραήλ είχε αποδεχθεί όσα είχε παρουσιάσει ο κ. Μπάιντεν και κάλεσε τη Χαμάς να το πράξει επίσης.

Η Χαμάς εξέδωσε δήλωση την Τρίτη χαιρετίζοντας «όσα περιλαμβάνονται» στο ψήφισμα.

Όμως ο Μπλίνκεν είπε ότι η απάντηση της Χαμάς δεν ήταν οριστική, προσθέτοντας ότι «αυτό που μετράει» είναι η απάντηση της ηγεσίας της Χαμάς στη Γάζα, «που δεν έχει έρθει ακόμα».

Εάν η πρόταση δεν προχωρήσει, η ευθύνη «βαρύνει αυτούς», είπε.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων για εκεχειρία κεκλεισμένων των θυρών, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε δημόσια τον περασμένο μήνα, όπως είπε, έναν ισραηλινό «οδικό χάρτη για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Η πραγματική πρόταση του Ισραήλ -φέρεται να είναι πιο εκτενής από την περίληψη που παρουσίασε ο κ. Μπάιντεν- δεν έχει δημοσιοποιηθεί και δεν είναι σαφές εάν διαφέρει από όσα μετέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η ισραηλινή πρόταση συμφωνήθηκε από το τριμελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της χώρας και δεν έχει αποκαλυφθεί στην ευρύτερη κυβέρνηση. Ορισμένοι ακροδεξιοί υπουργοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι αντιτίθενται. Ο Νετανιάχου δεν είπε ευθέως εάν υποστηρίζει το σχέδιο, όπως διατυπώθηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν στις 31 Μαΐου, η Χαμάς είπε ότι «αντιμετωπίζει θετικά οποιαδήποτε πρόταση» προβλέπει τέλος του πολέμου, πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ, χωρίς να πει ρητά αν αποδέχεται ή απορρίπτει το σχέδιο.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου