Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

«Ρωσία και Ιράν εργάζονται ακόμα για την επίτευξη ολοκληρωμένης διμερούς συμφωνίας συνεργασίας» λέει ο Πεσκόφ


Η Ρωσία και το Ιράν συνεχίζουν το έργο τους για μια ολοκληρωμένη διμερή συμφωνία συνεργασίας, αν και το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει σχέσεις με το Ιράν.

Νωρίτερα, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι η συμφωνία είχε ανασταλεί προσωρινά λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ιρανοί εταίροι, αν και ο πρεσβευτής του Ιράν στη Μόσχα, Καζίμ Τζαλαλί, δήλωσε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ανακοίνωση από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει προσπαθήσει να ενισχύσει τους πολιτικούς, εμπορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με το Ιράν σε μια ολοένα και πιο στενή σχέση, την οποία οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αντιμετωπίζουν με ανησυχία. Η Μόσχα και η Τεχεράνη αντιστέκονται σε αυτό που θεωρούν καταστροφική αμερικανική εξωτερική πολιτική και θέλουν να εγκαθιδρύσουν αυτό που λένε ότι θα είναι μια δικαιότερη, πολυπολική παγκόσμια τάξη.

Οι εργασίες για μια νέα μεγάλη συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του εκλιπόντος προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου τον Μάιο.

Τον Ιανουάριο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι μια νέα συνθήκη που θα αποτυπώνει μια «πρωτοφανή ανοδική πορεία» στις σχέσεις Ρωσίας και Ιράν είναι στα τελικά στάδια συμφωνίας και πως ο Πούτιν και ο Ραϊσί αναμένονται να την υπογράψουν σύντομα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου