Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Στρατηγός ε.α. Φλώρος – Φτιάξαμε 432 drone διαφόρων τύπων

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης για την “κοσμογονία” που έγινε στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων στην διάρκεια της θητείας του, έδωσε στην “Ομάδα Αλήθειας” ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο σύντομος απολογισμός που έγινε ως προς τον κρίσιμο τομέα των εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μείνει πίσω.

Ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ, ανέφερε ότι την περίοδο 2020-2023 συμβασιοποιήθηκαν 160 εξοπλιστικά προγράμματα, χρηματοδοτήθηκαν άλλα 75 ενώ το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε επιπλέον 137 προγράμματα. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι το 1/3 περίπου των συμβασιοποιημένων προγραμμάτων, συγκεκριμένα 57, αφορούσαν συμβάσεις Εν Συνεχεία Υποστηρίξεως (FOS) διαφόρων οπλικών συστημάτων. Σε αυτές τις συμβάσεις FOS βασίζεται η αποκατάσταση μεγάλου μέρους του οπλοστασίου που είχε απαξιωθεί και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για την κυρίαρχη τάση προς τις μη επανδρωμένες πλατφόρμες, ο Επίτιμος Αρχηγός διευκρίνισε: «Οι πόλεμοι δεν θα αλλάξουν. Απλώς αυτές είναι κάποιες εκφάνσεις. Αλλά η έκβαση του πολέμου, νομίζω είναι αδύνατο να καθοριστεί απ’ αυτά τα είδη. Θα καθοριστεί από τις συμπαγείς, σύγχρονες, ετοιμοπόλεμες, καλά εκπαιδευμένες μαζικές Ένοπλες Δυνάμεις, επί του πεδίου. Στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα, ανάλογα με τα πεδία αντιπαραθέσεως που υπάρχουν».

Προεκτείνοντας, αποκάλυψε τις ενέργειες που έγιναν εκ των ενόντων από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων, στο πεδίο παραγωγής διαφόρων τύπων μη επανδρωμένων συστημάτων, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητος. Η προσπάθεια αυτή έγινε από το Κέντρο Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) που συγκροτήθηκε υπό το ΓΕΕΘΑ: «Εδώ και αρκετά χρόνια, το ΓΕΕΘΑ είχε έναν οργανισμό που ήταν η ενοποίηση κάποιων φορέων που είχε ο Στρατός, το Ναυτικό και η Αεροπορία. Αυτός ο οργανισμός έχει φτιάξει αρκετά πράγματα, σε επίπεδο μη επανδρωμένων οχημάτων, και στην ξηρά και στην θάλασσα και στον αέρα. Οι αριθμοί είναι αρκετά ικανοποιητικοί και καλοί, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε προγραμματισμός και πιστεύω ότι με τον οργανισμό που φτιάχθηκε τώρα σε επίπεδο υπουργείου τα αποτελέσματα θα είναι γρήγορα και ραγδαία. Πάντως στο ΚΕΤΑΚ, το Κέντρο Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που ήταν καθαρά μέχρι το επίπεδο του ΓΕΕΘΑ κι από εκεί και κάτω, είχε φτιάξει μέχρι τότε που αποστρατεύθηκα εγώ τουλάχιστον, 92 UAV μικρού μεγέθους για ασφάλεια εγκαταστάσεων κ.λπ., 253 UAV τα οποία μπορούσαν να είναι και περιπλανόμενα πυρομαχικά, 70 UAV μεσαίου μεγέθους για άφεση πυρομαχικών και για παρατήρηση». 

Ο Επίτιμος Αρχηγός δεν πρόλαβε να συμπληρώσει και 17 μεγάλου μεγέθους UAV, τα οποία χρησιμοποιούνται ως ιπτάμενοι στόχοι αλλά μπορούν και να χρησιμοποιηθούν για προσβολή στόχων, εφόσον εγκατασταθεί σε αυτά πολεμική κεφαλή. Συνολικώς, αυτή η παραγωγή 432 συστημάτων διαφόρων κατηγοριών, μπορεί να μην φαίνεται εντυπωσιακή ως αποτέλεσμα, πρέπει όμως να ληφθεί υπ’ όψιν ότι έγινε υπό την διοίκηση ενός αποτελεσματικού ταξιάρχου και λίγων στελεχών του που έχουν τα κατάλληλα προσόντα αλλά δεν απολαμβάνουν κάποιας ιδιαίτερης χρηματοδοτήσεως. Από αυτή την άποψη, πρέπει να υπάρχει μια ικανοποίηση για λύσεις εκ των ενόντων και σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη.

Ο στρατηγός αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, για την δημιουργία προστατευτικού “θόλου” έναντι απειλών εναερίων μη επανδρωμένων συστημάτων αλλά και την αναβάθμιση της αντιαεροπορικής ασπίδας:

«Σε επίπεδο αμυντικής ικανότητας, από το 2022 έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση της εγκαταστάσεως συστημάτων ολοκληρωμένου Ηλεκτρονικού Πολέμου, μεταξύ των οποίων είναι και η απαγόρευση σε UAV να δρουν στην περιοχή, σε επίπεδο soft kill, αλλά αυτά τα συστήματα διασυνδεόμενα με οπλικά συστήματα μπορούν να καθορίσουν και κάποιος πύραυλος, κάποιο πυρομαχικό, να καταστρέψει (hard kill) κάποιο μη διευκρινισμένο, ή εχθρικό ή αντίπαλο UAV που πετάει σε περιοχή αρμοδιότητας και ευθύνης ελληνικής. Αυτή ήταν η πρώτη φάση, έχει εγκατασταθεί από το 2022, ο σχεδιασμός προβλέπει κι άλλες φάσεις γι’ αυτό, προκειμένου όλος ο χώρος στην Ελλάδα, η δεύτερη γραμμή στο κεντρικό Αιγαίο, σε διάφορα άλλα σημεία τέλος πάντων, προκειμένου σε κάποια φάση μετά την ολοκλήρωση και των τεσσάρων φάσεων που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός που έγινε το 2021, όλη η Ελλάδα να έχει από αυτής της απόψεως έναν θόλο ο οποίος θα την καλύπτει από UAV. Επαναλαμβάνω, διασυνδεόμενα αυτά τα συστήματα με οπλικά συστήματα έχουν δυνατότητα και hard kill […] 

Κατά την διάρκεια της θητείας μου –το 2021 δόθηκε η εντολή, το 2022 ολοκληρώθηκε− υπάρχει μία ολοκληρωμένη μελέτη Αεράμυνας, η οποία προβλέπει μία πολυστρωματική, πολυεπίπεδη Αεράμυνα, σε όλα τα βεληνεκή. Περιλαμβάνει δυνατότητες αντιμετωπίσεως και βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων πλεύσεως (κρουζ) αλλά περιλαμβάνει και συγκεκριμένους αριθμούς βλημάτων, μέσω και πυρομαχικών, προκειμένου να αντιμετωπίζονται και επιθέσεις κορεσμού σαν αυτές που επιχειρήθηκε να γίνουν στο Ισραήλ. Βεβαίως, να έχετε υπ’ όψιν σας ότι όταν μιλάμε για Αεράμυνα, μιλάμε για τα επίγεια συστήματα και για τα αεροσκάφη. Αυτή η μελέτη στην οποία αναφέρθηκα, έχει τρία επίπεδα κόστους: ένα το πολύ ακριβό, αρκετά ακριβό είναι στα 5,5-6 δισ., ένα μεσαίο που είναι γύρω στα 3 και ένα πιο μικρό που είναι στα 1,8 που προβλέπει την συμπλήρωση των ήδη υπαρχόντων».  

ΠΗΓΗ https://doureios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου