Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Συρία: Έκκληση από την UNESCO για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ρωμαϊκή μνημεία στην αρχαία Παλμύρα 
Η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα ζήτησε σήμερα από τα "μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση" στη Συρία να "εξασφαλίσουν την προστασία της μοναδικής πολιτιστικής της κληρονομιάς", αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για την επιστήμη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση σε ανακοίνωσή της.


"Μετά από μια σειρά από ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης που κάνουν λόγο για τις απειλές για τη συριακή πολιτιστική κληρονομιά, λόγω της τρέχουσας σύγκρουσης, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία για ενδεχόμενες ζημιές σε αυτούς τους πολύτιμους χώρους", σημείωσε η Μπόκοβα.


"Καλώ όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση να εξασφαλίσουν την προστασία αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας που βρίσκεται στο έδαφός της. Οι βλάβες που έγιναν στην πολιτιστική κληρονομιά αυτής της χώρας είναι τόσες πολλές όσα και τα τραύματα στην ψυχή του λαού της και στην ταυτότητά του", πρόσθεσε.


Έξι τοποθεσίες της Συρίας, η παλιά πόλη της Δαμασκού, η παλιά πόλη της Μπόσρα, η περιοχή της Παλμύρας, η παλιά πόλη του Χαλεπίου, το (κάστρο) Κρακ των Ιπποτών, και τα Καλάτ Σάλαχ ελ Ντιν, τα αρχαία χωριά της βόρειας Συρίας έχουν καταγραφεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.


Η Γενική Διευθύντρια της Unesco κάλεσε τη Δαμασκό να σεβαστεί τις Συμβάσεις για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών, κυρίως για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε παράνομη εξαγωγή αρχαιοτήτων.


"Η Unesco είναι έτοιμη να βοηθήσει με εκθέσεις αξιολόγησης των ζημιών που έχουν προκληθεί στην συριακή πολιτιστική κληρονομιά, ιδιαίτερα στους χώρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και να προετοιμάσει σχέδια για την εξασφάλιση της προστασίας τους, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση", καταλήγει η Μπόκοβα.


Στις 23 Μαρτίου, η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε την Unesco να "ενεργήσει άμεσα" για την προστασία των ιστορικών χώρων της χώρας που κινδυνεύουν, όπως ανέφερε, από τις επιθέσεις του τακτικού στρατού.


Τόνισε μάλιστα ότι το τέμενος του Όμαρ στην Ντεράα (νότια), που έχει οικοδομηθεί εδώ και πολλούς αιώνες, και η εκκλησία του Αγίου Ίλιαν αλ Χόμσι, στην πόλη Χομς (κέντρο), μεταξύ άλλων, έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες απο τους βομβαρδισμούς.


ΠΗΓΗ  erroso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου