Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Αντίστροφη μέτρηση για το διεθνές συνέδριο «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή» – Φόρος τιμής για τα 100 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο

Καρπός της συνεργασίας του δήμου Καλαμαριάς και του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού

Σε μια περίοδο που η επιθετικότητα της Τουρκίας αυξάνεται και οι ανιστόρητες δηλώσεις αξιωματούχων της γείτονος είναι σχεδόν καθημερινές, κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή», την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου. Διοργανωτές του τετραήμερου διεθνούς συνεδρίου είναι ο δήμος Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και συνδιοργανωτές το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), το Μουσείο φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» και η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ.

Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στα δύο δημοτικά θέατρα Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» και «Οδού Χηλής» και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, τέσσερις κεντρικοί ομιλητές και 108 μελετητές από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ελβετία, την Τουρκία και την Τσεχία, θα ρίξουν φως στα όσα έγιναν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.


 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών «Θα εξεταστούν διαφορετικές όψεις της άφιξης και ενσωμάτωσης του μικρασιατικού, ποντιακού, θρακικού ελληνισμού, θα αναδειχθούν νέα ερευνητικά ζητήματα και αρχειακές πηγές. Ταυτόχρονα θα τεθούν ερωτήματα για τη σημασία της επόμενης ημέρας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, υπό το πρίσμα των διαμορφούμενων υπό τις νέες συνθήκες ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και της προσφυγικής εμπειρίας στη Ευρώπη και την Ασία κατά τον 20ο αιώνα».

Το συνέδριο θα γίνει με φυσική παρουσία και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι ανακοινώσεις θα γίνονται στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα, με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Το συνέδριο μπορείτε να παρακολουθήσετε και κάνοντας «κλικ» στους παρακάτω συνδέσμους (link):

  • https://www.youtube.com/channel/UCCRMLZkJ3m5IplT45Nl7t3Q
  • https://www.facebook.com/100064862913232/videos/596164568918759

Διαβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

  • Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή».

ΠΗΓΗ  pontosnews

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου