Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Νετανιάχου: Δεν έχω στόχο να διώξω τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα


Αποκηρύσσει τα σχέδια για μετεγκατάσταση σε τρίτες χώρες υπό την πίεση των ΗΠΑ. Ο ίδιος φέρεται να τα θεωρούσε «καλή ιδέα» προ ολίγων ημερών.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες το βράδυ ότι το Ισραήλ «δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει μόνιμα τη Γάζα ή να εκτοπίσει τον άμαχο πληθυσμό της», απορρίπτοντας τις εκκλήσεις σκληροπυρηνικών υπουργών να ανοικοδομήσουν ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή και να ενθαρρύνουν την παλαιστινιακή μετανάστευση.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω μερικά σημεία», είπε ο Νετανιάχου. «Το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει μόνιμα τη Γάζα ή να εκτοπίσει τον άμαχο πληθυσμό της. Το Ισραήλ πολεμά τους τρομοκράτες της Χαμάς, όχι τον παλαιστινιακό πληθυσμό, και το κάνουμε σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

«Στόχος μας είναι να απαλλάξουμε τη Γάζα από τους τρομοκράτες της Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας. Μόλις επιτευχθεί αυτό, η Γάζα μπορεί να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αποριζοσπαστικοποιηθεί, δημιουργώντας έτσι ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους».

Την ίδια στιγμή, όμως, σημειώνουν οι Times of Israel, ένα ανώτερο στέλεχος του Λικούντ επέμεινε την Τετάρτη ότι ο Νετανιάχου είχε προηγουμένως εκφράσει την υποστήριξή του για την ιδέα της οικειοθελούς επανεγκατάστασης Παλαιστινίων έξω από τη Γάζα, αλλά την έβγαλε από το τραπέζι ενόψει των αντιδράσεων από τις ΗΠΑ.

«Ο πρωθυπουργός μού είπε πριν από δύο εβδομάδες σε αυτή την αίθουσα ότι είναι καλή ιδέα», είπε ο Danny Danon στους Times of Israel. «Το πρόβλημά μας είναι [να βρούμε] χώρες που είναι πρόθυμες να απορροφήσουν τους κατοίκους της Γάζας και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», φέρεται να είπε ο Νετανιάχου, απαντώντας σε ερώτηση του Danon κατά τη διάρκεια μιας κομματικής συγκέντρωσης.

Το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Danon.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ την Τρίτη, ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι «δεν πρέπει να πιέζονται να εγκαταλείψουν τη Γάζα», προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου «μού επιβεβαίωσε σήμερα ότι αυτή δεν είναι η πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ».

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου