Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Η εμμονή με την «πατριωτική Αριστερά» και το σενάριο «Πρέσπες από την ανάποδη»


Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Ανάμεσα στα κωμικά και γενικώς αμφιλεγόμενα που λέει και κάνει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχωρίζει η διαρκής επανάληψη ενός νέου όρου, με τον οποίο επιχειρεί να προσδιορίσει την ταυτότητα του κόμματος: «Πατριωτική αριστερά».

Ασχέτως του πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και του αν η πτέρυγα των βετεράνων της Αριστεράς αντιδρά, οι καχύποπτοι αλλά και οι πιο προσεκτικοί, διαβλέπουν κάτι. Επιμένουν ότι ο όρος δεν είναι τυχαίος και εκτιμούν ότι δεν πέφτει στη συζήτηση μόνο για να στοχεύσει στο λεγόμενο «πατριωτικό ΠαΣοΚ» – ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Συνδέουν την χρήση αυτού του όρου με μία παράμετρο που δεν έχει απασχολήσει και τόσο πολύ την εσωτερική πολιτική συζήτηση και αυτή είναι η κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά. Με βάση αυτήν την εκτίμηση, θεωρείται από τους ίδιους κύκλους πιθανό, ο – ας πούμε – νέος ΣΥΡΙΖΑ να αποβλέπει σε μία εξέλιξη κατά τα πρότυπα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Και εξηγούν, ότι σε περίπτωση που ο Μητσοτάκης προχωρήσει σε κάποιου είδους συζήτηση ή και συμφωνία με τον Ερντογάν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβει στα κάγκελα, θα παρασύρει μαζί του και το ΠαΣοΚ και θα αποκομίσει έτσι πολιτικά και ενδεχομένως εκλογικά οφέλη. Αναλόγως του πόσο μεγάλα θα είναι αυτά τα οφέλη και αν θα υπάρξουν, στη συνέχεια απλώς θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, όπως συνέβη και με τις Πρέσπες.

Θεωρίες συνωμοσίας και σενάρια επιστημονικής φαντασίας; Μπορεί, αλλά μένει να αποδεχθεί κατά πόσον θα επαληθευτούν ή όχι…

Reporter

ΠΗΓΗ http://lastpoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου