Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

«Το πάτησαν» τα ΗΑΕ – Αγοράζουν 80 Rafale F-4 από τη Γαλλία

Η είδηση ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα υπέγραφε σήμερα συμφωνία για την πώληση «δεκάδων Rafale» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ήδη γνωστή.

Εκείνο που κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό οι δύο πλευρές, ήταν το ΠΟΣΑ Rafale θα αγόραζαν τα ΗΑΕ.

Χαριτολογώντας ο Ανουάρ Γκαργκάς, σύμβουλος του πρίγκιπα διάδοχου του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν, δήλωνε στις αρχές της εβδομάδας σε δημοσιογράφους πως «δεν θέλει να χαλάσει την έκπληξη του χριστουγεννιάτικου δώρου» του κ. Μακρόν.

Πριν από λίγη ώρα «έσκασε» η «βόμβα»: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αποκτήσουν όχι 8, όχι 16, αλλά 80 μαχητικά αεροσκάφη Rafale!

«Εκτός από την παρουσία τριών γαλλικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος των Εμιράτων, αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη (ανάμεσα στη Γαλλία και στα Εμιράτα) μεταφράζεται με την απόκτηση 80 αεροσκαφών Rafale, 12 ελικοπτέρων Caracal, και σχετικών στοιχείων. Πρόκειται για μια μεγάλη κατάληξη της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις δύο χώρες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η γαλλική προεδρία.

Μάλιστα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Dassault, κατασκευάστρια εταιρεία των μαχητικών αεροσκαφών, τα Rafale που εξασφάλισαν τα ΗΑΕ είναι τύπου F4.

«Είναι τα πρώτα Rafale F4 που βγαίνουν εκτός Γαλλίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Dassault.

Όπως πρόσφατα ανέφερε το OnAlert, η έκδοση F4 των υπερσύγχρονων μαχητικών προοριζόταν για την αντικατάσταση των μεταχειρισμένων Rafale που θα καταλήξουν στην Ελλάδα και την Κροατία.

Στο ίδιο άρθρο το OnAlert σημείωνε πως τα Rafale στην έκδοση F4 «διαθέτουν τεχνολογίες αιχμής για τη συνδεσιμότητα των μαχητικών μέσω προηγμένου λογισμικού και δορυφορικών επικοινωνιών. Επίσης θα διαθέτουν το ενεργό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης RBE2, pod στόχευσης της Talios και σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της Thales, το οποίο αποτρέπει αναδυόμενες απειλές και έχει ισχυρούς παρεμβολείς (jammers).

Όσον αφορά τον οπλισμό τους, τα Rafale F4 θα μπορούν να εξοπλίζονται με τους γαλλικούς υποηχητικούς πυραύλους cruise SCALP-EG, τον πύραυλο ASMP-A με δυνατότητα τοποθέτησης πυρηνικής κεφαλής, τους πυραύλους αέρος – αέρος MICA NG και την κατευθυνόμενη βόμβα ακριβείας AASM ενός τόνου».

Την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Twitter και ο εκπρόσωπος Τύπου του Γαλλικού υπουργείου Άμυνας.

ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου