Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

TO PANIC BUTTON ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;


Τι είναι το Panic Button

Το Panic Button είναι μία εφαρμογή που χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Μέσα από το κινητό τηλέφωνο και με το πάτημα ενός κουμπιού, κάθε ενήλικη/ενήλικος που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο μπορεί να ενημερώσει άμεσα και με ασφάλεια την ΕΛ.ΑΣ.

Η εφαρμογή λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, καθώς ο θύτης δεν αντιλαμβάνεται την ειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ από το θύμα.

Πώς λειτουργεί;

Το θύμα πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται SMS στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

H εφαρμογή είχε ξεκινήσει πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και απευθύνονταν αποκλειστικά σε γυναίκες

Την 4ην Μαΐου 2024 Μεγ. Σάββατο, διαζευγμένος πατέρας με ανήλικα τέκνα μετέβη σε νησί, συνοδευόμενος από φιλικό του πρόσωπο, στο οποίο είχε μετοικήσει η τέως σύζυγός του με τα τέκνα τους ώστε να επικοινωνήσει μαζί τους παραλαμβάνοντας τα, ως όριζε η δικαστική απόφαση την οποία πολλές φορές είχε παραβιάσει η μητέρα παρεμποδίζοντας την επικοινωνία πατέρα-τέκνων.

Όπως μας περιέγραψε ο πατέρας, κατά την διαδικασία παραλαβής των τέκνων του τα οποία όταν τον είδαν να στέκει στην πόρτα έτρεξαν χαρούμενα στην αγκαλιά του (η μητέρα προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η επικοινωνία τού είχε πει ότι είναι άρρωστα), έλαβαν χώρα απίστευτα βίαια γεγονότα προερχόμενα από συγγενείς της μητέρας και την ίδια (5 άτομα) τα οποία δεν δίστασαν να του επιτεθούν ΕΝΩ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ, για να τα απαγκιστρώσουν από εκείνον τραβώντας τα βίαια από τα χέρια και τα πόδια, χτυπώντας τον βάναυσα με μπουνιές και με κλωτσιές. O πατέρας, φοβούμενος μην χτυπηθούν τα παιδιά από τις μπουνιές τους, τα κατέβασε χαμηλά αμυνόμενος και βάζοντας ασπίδα για να τα προστατεύσει το κεφάλι του μέχρι που δέχτηκε κεφαλοκλείδωμα και άφησε τα παιδιά όπου τότε τον έριξαν κάτω, ο ένας τον κρατούσε και οι άλλοι τον κλωτσούσαν με αποτέλεσμα να προκύψει ΚΑΤΑΓΜΑ στο πλευρό του. Έτρεξε ο περίγυρος που είχε μαζευτεί και κατάφερε να τον αποσπάσει από το κεφαλοκλείδωμα, τον βοήθησαν να σηκωθεί, χωρίς πλέον τα παιδιά στην αγκαλιά του, αλλά άφαντα από το οπτικό του πεδίο και τον παππού απόντα ενώ οι παρευρισκόμενοι προσπαθούσαν να κατευνάσουν την κατάσταση με τους υπόλοιπους 4.

     

Ο πατέρας υποβοηθούμενος από την αυτόπτη μάρτυρα του, κατέφυγε στο ΑΤ για να ζητήσει προστασία και βοήθεια για την ζωή του αφού είχε δεχθεί και στο παρελθόν 2 φορές λεκτικές απειλές κατά της ζωής του από ένα από τα 5 πρόσωπα και μάλιστα την πρώτη φορά ενώπιον αστυνομικών, γεγονός που είναι καταγεγραμμένο, και την δεύτερη φορά κατά την διάρκεια δικαστικής διαδικασίας Ασφαλιστικών και ενώπιον της Προέδρου η οποία τον απέπεμψε μεν από την αίθουσα χωρίς όμως να λάβει περαιτέρω μέτρα.

Στο Α.Τ. του νησιού κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου και ο πατέρας έντρομος για την σωματική του ακεραιότητα ζήτησε την προστασία από την αστυνομία η οποία με τις ενέργειες της δεν τους έφερε ξανά σε επαφή στο τμήμα ενώ παράλληλα αιτήθηκε να έχει πρόσβαση στην εφαρμογή PANIC BUTTON καθώς πολλάκις είχε απειληθεί η ζωή του από τα συγκεκριμένα άτομα και με το τελευταίο γεγονός που παραλίγο να γίνουν πράξη οι απειλές τους και μάλιστα μπροστά στα παιδιά του.

 

 

Παρόλα αυτά του δήλωσαν ότι δεν δικαιούται Panic Button επιδεικνύοντας την σχετική νομοθεσία.

 

 

Στο Α.Τ. έγιναν οι καταθέσεις αλλά ο παππούς είχε εξαφανιστεί με τα παιδία σε άγνωστη κατεύθυνση και σε χρόνο επικοινωνίας του πατέρα με τα παιδιά, ενώ ο πατέρας ζητούσε να δει τα παιδιά του καθώς και ιατρική γνωμάτευση για την σωματική ακεραιότητα τους αλλά χωρίς ανταπόκριση. Πότε του έλεγαν ότι είναι με τον παππού και ότι είναι καλά. Πότε του έλεγαν ότι ο παππούς κρύφτηκε και όταν η ώρα έφτασε 20.30 του είπαν ότι πέρασε η ώρα που δικαιούται να τα δει (η επικοινωνία έληγε στις 19.00). Τελικά δόθηκε εντολή να κρατηθεί με την διαδικασία του αυτοφώρου ο πατέρας και 3 μέλη των δραστών αλλά η μητέρα να αφεθεί ελεύθερη προκειμένου να επιμεληθεί τα τέκνα, τα οποία όπως προαναφέραμε ήταν σε άγνωστη τοποθεσία. Εν τέλει ο πατέρας οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα την ΕΠΟΜΕΝΗ ημέρα με διαπιστωμένα ιατρικά κατάγματα στα πλευρά και τραυματισμένο ολόκληρο το σώμα του, ενώ οι υπόλοιποι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι από την ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ημέρα.

Oι Ενεργοί Μπαμπάδες αντέδρασαν άμεσα σε αυτή την έμφυλη διάκριση και αδικία, στέλνοντας Δελτίο Τύπου και ζηλώντας εξηγήσεις από τις αρμόδιες Αρχές, με αποτέλεσμα, στην επόμενη αίτηση του πατέρα θύματος να του χορηγηθεί το Panic Button.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΠΑΜΠΑΔΩΝ

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η/0 δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:

  • Αριθμητικό Κωδικό
  • Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
  • Ονοματεπώνυμο
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Διεύθυνση κατοικίας και όροφο
  • Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας
  • Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης
  • Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη
  • Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος
  • Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες, καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/της θύτη.

Eίναι η πρώτη χορήγηση Panic Button σε άνδρα.
ΟΧΙ, το Panic Button δεν είναι μόνο για γυναίκες 
χορηγείται πλέον σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου