Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Στα διεθνή πρωτοσέλιδα τα σενάρια της χρεοκοπίας

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/
Του Λουκά Βελιδάκη

Εικόνες βγαλμένες από τις... τελευταίες ημέρες της Πομπηίας μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ αναφορικά με την προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να αποσοβήσει τη χρεοκοπία, η οποία μπήκε εκ νέου στην ατζέντα... μετά την ήττα της Μέρκελ στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας.

Η ήττα για τους γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες ήρθε την προπερασμένη Κυριακή (4/9). Από το σημείο αυτό και μετά, οι πιέσεις προς την Ελλάδα έγιναν αφόρητες, με σημαιοφόρους τους Ελεύθερους Δημοκράτες, κυβερνητικούς εταίρους της καγκελαρίου, οι οποίοι είδαν παράθυρο εκλογικής επιβίωσης στη σεναριολογία περί "συντεταγμένης" χρεοκοπίας της Ελλάδας- ειδικά δε όταν η λαϊκιστική Bild και λοιπά γερμανικά Μέσα έχουν ταΐσει με άπλετο ανθελληνισμό την κοινή γνώμη, οι βολές κατά της Αθήνας ηχούν ελκυστικά σε μέρος του εγχώριου εκλογικού σώματος.

Με εφαλτήριο- μα και καλή αφορμή- την πρόσφατη αποχώρηση της τρόικας και την αποτυχία της Αθήνας να πετύχει τους προβλεπόμενους δημοσιονομικούς στόχους (μίας οικονομίας βουτηγμένης στην ύφεση, συνδυασμένη με την κυβερνητική αναβλητικότητα και αβελτηρία, αν μη τι άλλο), εκδηλώθηκε ένα επιθετικό κρεσέντο από το Βερολίνο.

Το οικονομικό επιτελείο, αλλά και η ίδια η Μέρκελ, εν χορδαίς και οργάνοις... ανέβηκαν στα κεραμίδια τραγουδώντας τον ύμνο της "συντεταγμένης" χρεοκοπίας.

Αρχικά διέρρευσαν στο γερμανικό Τύπο σενάρια περί "Πλάνου Β" για την περίπτωση που η Ελλάδα πτωχεύσει. Ακολούθησε συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας- και ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών- Φίλιπ Ρέσλερ περί εξαφάνισης των ταμπού αναφορικά με τη λέξη "χρεοκοπία", για να ακολουθήσει στο ίδιο πνεύμα και ο πολύς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε -θέλοντας και μη- να ανακρούσει πρύμναν και να προχωρήσει σε μπαράζ εξαγγελιών με τεκτονικές αλλαγές στο δημόσιο (εργασιακή εφεδρεία, κρατικός υπάλληλος, ενιαίο μισθολόγιο, κ.λπ) και τον ιδιωτικό τομέα (επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά, επίσπευση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων), αλλά και νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.

Στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή (11/9), εξελίχθηκε ένα πολύωρο θρίλερ μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση για την επιβολή του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία. Λύση ανάγκης με κολοσσιαίο πολιτικό κόστος, αλλά και μέγα κόστος για την- εξαιρετικά επιβαρυμένη- τσέπη των πολιτών.

Την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα αρκούν μέχρι τον Οκτώβριο και η εκταμίευση της 6ης δόσης βρίσκεται στον αέρα, η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μία κατάσταση που θυμίζει μπρος γκρεμό και πίσω ρέμα. Ο Ευ. Βενιζέλος ονόμασε τα μέτρα "φυγή προς τα εμπρός", ωστόσο το βάρος θα πέσει (και πάλι...) επί δικαίων και αδίκων, ενώ ήδη φουντώνουν οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Διεθνής Τύπος


Με τούτα και με' κείνα, η ελληνική οικονομία έγινε και πάλι... πρωτοσέλιδο παγκοσμίως και καταλύτης αρνητικών εξελίξεων στις διεθνείς χρηματαγορές. Τα spreads των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εκτινάχθηκαν στη στρατόσφαιρα, τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έγιναν πύραυλος και το Bloomberg (ένα από τα κορυφαία οικονομικά πρακτορεία) μιλούσε χωρίς περιστροφές για κίνδυνο ελληνικής χρεοκοπίας της τάξεως του 98% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ρεπορτάζ του Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις σημαντικών παραγόντων του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίοι εκφράζουν βεβαιότητα ότι το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας δεν αποδίδει. Σημειώνει δε ότι η αύξηση του ελλείμματος το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου υπονομεύει την προσπάθεια Παπανδρέου για επίτευξη των συμφωνημένων όρων με την τρόικα

Κατόπιν γίνεται εκτενής αναφορά στις πιθανότητες μετάδοσης της "νόσου" και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ακόμα και στη Γαλλία, οι τράπεζες της οποίας θα κλονιστούν από ισχυρές δονήσεις σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

Μόνο με τη φημολογία ότι η Moody's θα υποβαθμίσει τις γαλλικές τράπεζες που έχουν μεγάλο άνοιγμα σε ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους, η Societe Generale, η Credit Agricole και η BNP Paribas είδαν τα spreads τους να παίρνουν την ανιούσα.

Στην κεντρική σελίδα της διαδικτυακής έκδοσης του CNN υπήρχε ρεπορτάζ με ερωτήσεις- απαντήσεις αναφορικά με μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

Και εδώ φιλοξενούνται απόψεις ειδικών. Η Ελίζαμπεθ Αφσεφ της Evolution Securities εκτιμά ότι το τέλος για την ακίνητη περιουσία που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα θα πείσει την τρόικα και θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση, ωστόσο η ίδια δεν είναι και τόσο βέβαια ότι αυτό θα συνεχιστεί, καθώς όπως λέει "η υπομονή των Ευρωπαίων έχει φτάσει στα όρια της".

Το CNN εκτιμά ότι μολονότι οι αγορές αυξάνουν τις πιθανότητες ελληνικής χρεοκοπίας, αυτό δεν είναι σίγουρο, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον, καθώς υπάρχει η πολιτική βούληση της Ευρώπης να διατηρήσει ζωντανή τη χώρα μας.

Η Αφσεφ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι αδύνατο να επιβιώσει χωρίς μία σημαντική αναδιαπραγμάτευση του χρέους της, καθώς- όπως τονίζει- "οι διαρθρωτικές αλλαγές μπορούν μεν να σώσουν την Ελλάδα, αλλά αυτό χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας, κάτι που είναι χρονοβόρο, μεγαλύτερο από όσο μπορεί να αντέξει η χώρα από το βάρος του υψηλού χρέους".

Ο Σουκί Μαν, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει, καθώς οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος θα ήταν αδιανόητες- θα ακολουθούσε πανικός και μετακύλιση της πίεσης σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς και σ' όλο τον τραπεζικό κλάδο.

Οι φωνές (και οι πιέσεις) για το θέμα της Ελλάδας είναι τόσο ηχηρές, που οδήγησαν ακόμα και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να παρέμβει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου