Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκία ένας σύγχρονος διεθνής πειρατής Ομήρου: Να γίνει προσφυγή κατά της Τουρκίας στο ΣΑ του ΟΗΕ

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Τουρκία ένας σύγχρονος διεθνής πειρατής


Οι πρόσφατες τουρκικές απειλές σχετικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστούν απειλή διατάραξης της ειρήνης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση να εκτιμήσει όλα τα δεδομένα, να προετοιμασθεί καταλλήλως και να προχωρήσει σε κατάθεση προσφυγής κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


''Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας, που συμπεριφέρεται ως ένας σύγχρονος διεθνής πειρατής και που επαναφέρει την πολιτική των κανονιοφόρων στις ημέρες μας'', τόνισε ο κ. Ομήρου σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Βουλή για τον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου, ''πρέπει να καταδικασθεί με τον πιο έντονο τρόπο από τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα''.

Ερωτηθείς σχετικά με τον προγραμματισμό της Βουλής για τη νέα Σύνοδο ως προς την κοινοβουλευτική διπλωματία και εάν έχουν προγραμματισθεί επισκέψεις του ιδίου σε ξένα κοινοβούλια χωρών με ρόλο - κλειδί στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι έχει ήδη καταρτισθεί πρόγραμμα ''και για εφέτος και για του χρόνου''.

''Στόχος μας'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''είναι η επίσκεψη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και για αυτό εργαζόμαστε προκειμένου να υπάρξει μια σωστή προετοιμασία συναντήσεων, για να είναι παραγωγική αυτή η συνάντηση''.

Επίσης, συνέχισε, ''έχουμε τη Σύνοδο των Προέδρων των κοινοβουλίων στη Μάλτα, των μικρών χωρών της Ευρώπης, που είναι στις αρχές Οκτωβρίου, τη διάσκεψη των Προέδρων των κοινοβουλίων των κρατών - μελών της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στις Βρυξέλλες και, επίσης, έχουμε επίσκεψη στις Βρυξέλλες, για να έχουμε εκεί συνάντηση με αξιωματούχους και με τις Πολιτικές Ομάδες, ήδη επισκεφθήκαμε και την Ελλάδα και υπάρχει ένας προγραμματισμός πολύ απαιτητικός και η Βουλή θα συνεχίσει και θα εντείνει την κοινοβουλευτική διπλωματία''.

Οπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, ''πέραν του Προέδρου, είναι και η συμμετοχή των διαφόρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ιδιαιτέρως της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές δραστηριότητες''.

Σε απάντησή του στην ερώτηση εάν θεωρεί πως η Κύπρος πρέπει να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τις πρόσφατες τουρκικές απειλές σχετικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και εάν θα ζητηθεί νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ομήρου είπε πως τα πολιτικά κόμματα έχουν ήδη εκφράσει τις απόψεις των για τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, η Βουλή αποτελείται από διάφορα πολιτικά κόμματα και, συνεπώς, έχουν ομιλήσει τα πολιτικά κόμματα και δεν χρειάζεται να αναφέρει οτιδήποτε επιπρόσθετα οι ίδιος ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

''Σε ό,τι αφορά τις απειλές της Τουρκίας'', συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''τις έχουμε καταγγείλει κατ' επανάληψη και τις καταγγέλλουμε και με αυτή την ευκαιρία''.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ικανοποίηση ''για το γεγονός ότι ήδη υπάρχει μία σαφής αποδοκιμασία των τουρκικών συμπεριφορών και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από τις Πολιτικές Ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο''.

''Υπήρξαν'', όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, ''συγκεκριμένες δηλώσεις και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και από το Κόμμα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κ. Αστον, υπήρξε αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις ΗΠΑ, υπήρξε αντίδραση από τη Ρωσική Ομοσπονδία και, συνεπώς, υπάρχει μία πλήρης αποδοκιμασία, σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των τουρκικών συμπεριφορών και των τουρκικών απειλών''.

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι, ασφαλώς, η δυνατότητα μιας τέτοιας προσφυγής ''είναι μια ανοικτή δυνατότητα, είναι μια ανοικτή προοπτική, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν κριθεί από την κατά το Σύνταγμα αρμόδια εξουσία, που είναι η Κυβέρνηση, ότι θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή''.

''Το Συμβούλιο Ασφαλείας'', διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''συνέρχεται όταν υπάρχει απειλή διατάραξης της ειρήνης και εδώ είναι μία περίπτωση τέτοια, όπου απειλείται η διατάραξη της ειρήνης στην περιοχή, άρα, λοιπόν, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να εκτιμήσει όλα τα δεδομένα, να προχωρήσει στην κατάλληλη προετοιμασία και να κρίνει, εάν χρειάζεται αυτή προσφυγή, να κατατεθεί''.

''Ιδιαιτέρως η Ευρωπαϊκή Ενωση στην οποία ανήκουμε και δεδομένου ότι έχει συνυπογράψει και έχει επικυρώσει τη διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας'', συνέχισε ο κ. Ομήρου, ''θα πρέπει να δώσει με σαφήνεια το μήνυμα στην Τουρκία, ότι μια χώρα, η οποία έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και βρίσκεται σε τροχιά ενταξιακού διαλόγου, δεν είναι δυνατό να αμφισβητεί διεθνή νομικά κείμενα και διεθνείς συμφωνίες που έχουν υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ και που έχουν κυρωθεί από την ΕΕ και να απειλεί ένα κράτος - μέλος της ΕΕ με πολεμικές ιαχές''.

''Πρέπει'', τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''να είναι έντονη η καταδίκη και η προειδοποίηση, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα τερματισθεί οριστικά και αμετάκλητα, εάν συνεχισθούν αυτού του είδους οι απειλές''.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον θεωρεί επαρκώς προετοιμασμένη την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι, στην παρούσα δημοσιογραφική διάσκεψη, ο ίδιος είναι αρμόδιος και μπορεί να ομιλήσει μόνον για ό,τι αφορά την προετοιμασία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

''Το θέμα της προετοιμασίας της εκτελεστικής εξουσίας'', πρόσθεσε, ''αφορά την εκτελεστική εξουσία'', όμως, ''ασφαλώς και είναι έντονο το ενδιαφέρον της Βουλής των Αντιπροσώπων για μια σωστή προετοιμασία της εκτελεστικής εξουσίας, για να ανταποκριθεί με επάρκεια και με επιτυχία σε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση''.

''Η Βουλή'', τόνισε ο κ. Ομήρου, ''θα είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση'' και ''εύχομαι και προσδοκώ ότι αυτή (η προετοιμασία) θα είναι πλήρης για μια άψογη κυπριακή προεδρία''.

Ως προς το εάν έχει κατατεθεί από την Κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχέδιο για τον διορισμό του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ως Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ''δεν έχει κατατεθεί οποιαδήποτε σχετική νομοθεσία''.

Στο πλαίσιο κάθε προεδρίας, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ομήρου, ο ρόλος του κοινοβουλίου της προεδρεύουσας χώρας αφορά τη διοργάνωση αριθμού κοινοβουλευτικών συναντήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται, ως επί το πλείστον, σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ενώ, παράλληλα, συνδιοργανώνονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κοινές Κοινοβουλευτικές Συναντήσεις, στις οποίες συμμετέχει αντιπροσωπεία από κάθε Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

Πέραν της άρτιας διοργάνωσης κάθε μιας από τις διασκέψεις, στόχος της Βουλής, συνέχισε ο κ. Ομήρου, είναι η προώθηση των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί για την κυπριακή Προεδρία, στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει καθορισθεί από κοινού με τις χώρες που λαμβάνουν μέρος στο Τρίο της Προεδρίας, δηλαδή με την Κύπρο, την Πολωνία και τη Δανία.

Πολύ σημαντικός επίσης στόχος, είπε ο κ. Ομήρου, είναι να αναδειχθεί περαιτέρω ο ρόλος της Κύπρου ως γέφυρας διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων προγραμματίζει να φιλοξενήσει, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, επτά διασκέψεις στην Κύπρο και μιαν Κοινή Κοινοβουλευτική Συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Σε κάθε μια από τις Διασκέψεις αναμένεται να συμμετέχουν περίπου 100-150 άτομα, ενώ στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να είναι περίπου 300.

Επίσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 η Βουλή των Αντιπροσώπων θα φιλοξενήσει στην Κύπρο τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως είθισται για τη χώρα που ασκεί την Προεδρία κατά το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Στον απολογισμό του Προέδρου της Βουλής δόθηκαν επίσης στοιχεία για τις διεθνείς σχέσεις και, όπως είπε ο κ. Ομήρου, η Βουλή παρήγαγε πολυποίκιλο έργο σε σχέση με την προώθηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν ογδόντα οκτώ αποστολές στο εξωτερικό, που περιλαμβάνουν τις δραστηριότητες του Προέδρου της Βουλής, διμερείς επισκέψεις και συμμετοχές μεμονωμένων μελών και αντιπροσωπειών της Βουλής σε διεθνείς διασκέψεις, συνέδρια, συναντήσεις και σεμινάρια.

Οι επισκέψεις Προέδρων και αντιπροσωπιών ξένων κοινοβουλίων, ευρωπαϊκών και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών κινήθηκαν στα ίδια περίπου με πέρυσι επίπεδα, ενώ, επιπλέον, η Βουλή, σε συνεργασία με το Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τα Μικρά και Ελαφρά Οπλα, διοργάνωσε, τον Φεβρουάριο του 2011, διακοινοβουλευτικό σεμινάριο με θέμα τη διάδοση των μικρών και ελαφρών όπλων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ''ζωτικό μέρος των δραστηριοτήτων για την προώθηση των διμερών σχέσεων της Βουλής, μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων με ομολόγους του άλλων χωρών, αλλά και με συναντήσεις με ξένους υψηλούς κρατικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επισκέψεών τους στην Κύπρο''.

Την Κύπρο επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Γερουσίας του Βελγίου, ο Πρόεδρος και αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας, ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου του γερμανικού κρατιδίου της Εσσης και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας.

Υπήρξαν ακόμη οι επίσημες επισκέψεις του Προέδρου της Βουλής, έπειτα από πρόσκληση ομολόγων του, στη Συρία, στην Ουκρανία, στην Κίνα, στο Λονδίνο, στη Σλοβακία και στην Αθήνα.

Στον τομέα της ανάπτυξης διμερών σχέσεων, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, κυρίως λόγω της ταυτόχρονης ιδιότητάς της ως ομάδας φιλίας με ξένα κοινοβούλια.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων λειτουργούν σήμερα 40 ομάδες φιλίας, που θεωρούνται από το κυπριακό κοινοβούλιο ότι ''αποτελούν αξιόλογο εργαλείο κοινοβουλευτικής διπλωματίας''.

''Κύριο μέλημα τόσο του Προέδρου όσο και των μελών της Βουλής στις διεθνείς δραστηριότητές τους'', σύμφωνα πάντα με τον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου, ''ήταν η ενημέρωση ξένων κοινοβουλίων και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών για το κυπριακό πρόβλημα, τις τελευταίες εξελίξεις και τις επιμέρους πτυχές του ζητήματος''.

''Με συναντήσεις ή αποστολή σχετικών επιστολών, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Βουλής στηλίτευσαν την πάγια αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και σημείωναν ανελλιπώς ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979 και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Επίσης, κατά τις υπό επισκόπηση συνόδους, ενισχύθηκε περαιτέρω ο ρόλος της Κύπρου ως γέφυρας συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την ανάδειξη της ευρωμεσογειακής ταυτότητας της Κύπρου, μέσω της συμμετοχής των Κυπρίων βουλευτών σε διοργανώσεις περιφερειακών και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών.

Σημειώνεται επίσης στον απολογισμό της Βουλής, ότι Κύπριοι βουλευτές και ευρωβουλευτές ανέλαβαν και αυτή την περίοδο σημαντικά αξιώματα τόσο σε περιφερειακούς διεθνείς οργανισμούς όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Βουλής τοποθετήθηκαν επί σωρείας θεμάτων, όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση και η αντιμετώπισή της, η μετανάστευση και οι επιπτώσεις της, το περιβάλλον και οι κλιματικές αλλαγές, η φτώχεια και η κοινωνική ενσωμάτωση και συνοχή, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και της Δημοκρατίας και ο ρόλος των κοινοβουλίων μετά την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου