Σάββατο 8 Μαΐου 2021

“Αιώνια ανόητοι”, έσπευσαν να πανηγυρίσουν εξομάλυνση Αιγύπτου-Τουρκίας

“Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον εβγάλαμε”… Είναι μία κουβέντα που «χρεώνεται» στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και χρησιμοποιείται ευρύτατα στον ελληνικό χώρο. Η κουβέντα αυτή πάει γάντι στην απεγνωσμένη προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να τα βρει με τον αλ Σίσι της Αιγύπτου, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Είναι τρεις χώρες έντονα εχθρικές προς την Τουρκία, οι οποίες δεν θα δεχθούν ΠΟΤΕ την πρωτοκαθεδρία της κατοχικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή. Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, που απέκτησαν ηγετικό ρόλο στον αραβικό κόσμο, διατηρούν καλές σχέσεις με το Εβραϊκό Κράτος, ενώ την ίδια στιγμή οι σχέσεις τους με την Τουρκία παραμένουν «πολεμικές».

Την ίδια στιγμή έχουν αναπτύξει και στρατιωτικές σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Mερικοί αιώνια ανόητοι στον ελληνικό χώρο έσπευσαν πάλι να πανηγυρίσουν και να γράψουν βαθυστόχαστες αναλύσεις ότι δήθεν ήδη οι Τούρκοι τα συμφώνησαν με τους Αιγύπτιους.

Δεν έχουν έτσι τα πράγματα και θα πάρει πολύ χρόνο για να δρομολογηθεί η βελτίωση των σχέσεων. Οι διαφορές είναι μεγάλες και ίσως να είναι και αγεφύρωτες σε μερικά σημεία. Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ήταν “ειλικρινείς και σε βάθος”…

Ένα παράδειγμα για το πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές με την Αίγυπτο, αποτελεί αυτό το μεγάλο γεγονός: θα αποδεχθεί ποτέ το Κάιρο την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας; Μπορούμε να τονίσουμε με βεβαιότητα ότι αποκλείεται να αποδεχθεί ποτέ ο αλ Σίσι στη γειτονιά του τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση.

Όμως η Τουρκία, όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρίσκεται στην Λιβύη κατόπιν συμφωνίας με το προηγούμενο καθεστώς της, αν και το σημερινό απαιτεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Επίσης, σοβαρές ελληνικές πηγές, που συνομιλούν με τους Αιγύπτιους έχουν πειστεί ότι… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου