Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Πούτιν: Επίδειξη δύναμης στον Ατλαντικό – Ρωσικός στολίσκος κάνει γυμνάσια με όπλα υψηλής ακρίβειας στα ανοιχτά των ΗΠΑ


Καθ’ οδόν για την Κούβα, μια φρεγάτα και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού του Βλαντίμιρ Πούτιν, διεξήγαγαν γυμνάσια στον Ατλαντικό Ωκεανό στα οποία συμπεριλαμβάνονταν πυραυλικές δοκιμές, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα,

Τα γυμνάσια στα οποία συμμετείχαν το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Καζάν» και η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκαρσκόφ» περιελάμβαναν εκτόξευση πυραύλων υψηλής ακριβείας εναντίον εικονικών στόχων σε απόσταση άνω των 600 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ενημέρωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Είχε προηγηθεί επιχειρησιακή εκπαίδευση στην φρεγάτα «Ναύαρχος Γκαρσκόφ» για απόκρουση αεροπορικής επιδρομής.

Και τα τέσσερα πλοία πρόκειται να φτάσουν στην Αβάνα την Τετάρτη και θα περάσουν  25 μίλια ( περί τα 46 χιλιόμετρα) από τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά το ταξίδι τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Αβάνα είχε ανακοινώσει πως τα ρωσικά πολεμικά πλοία δεν φέρουν πυρηνικά όπλα και δεν αποτελούν απειλή για την περιοχή.

Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις της ρωσικής ναυτικής δύναμης στην Κούβα, καθώς η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχει αυξηθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκαρσκόφ» έχει χρησιμοποιηθεί για δοκιμές υπερηχητικών πυραύλων Zircon, με τους οποίους είναι εξοπλισμένη, ενώ συμμετείχε πέρυσι σε ναυτικά γυμνάσια με πολεμικά πλοία της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Πρόκειταιγια το πλέον σύγχρονο πολεμικό πλοίο της Ρωσίας.

Ο στολίσκος θεωρείται ως κροτάλισμα σπαθιού από τον Ρώσο πρόεδρο σε μια περίοδο βαθιάς έντασης με την Δύση,  για τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας και θυμίζει τις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου και της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, όταν οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν την Κούβα και την ΕΣΣΔ.

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου