Μαρία Τσιλινίκου

Η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Μεσανατολικού υποστηρίζει πώς πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την πολιτική λύση με την αναγνώριση των δύο κρατών για τη συνύπαρξη του Ισραήλ, δίπλα σε ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, στα προ του 1967 σύνορα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει σε σχέση με την κατάσταση στη Γάζα πώς «η ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίσσεται πρέπει να λάβει τέλος», μία θέση που επικοινώνησε και στο Αμμάν της Ιορδανίας στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανάληψη ανθρωπιστικής δράσης για τη Γάζα.

Πίσω από τις πόρτες του Συνεδριακού Κέντρου King Hussein Bin Talal, στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας ο επικεφαλής της ελληνική διπλωματίας τόνισε ότι «είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα καθώς επίσης και να εκπονηθεί ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της της Γάζας ώστε να μπορούν να επιστρέψουν οι πολίτες στα σπίτια τους. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένας σαφές σχέδιο για περισσότερες οικιστικές μονάδες, βασικές προμήθειες και υποδομές ζωτικής σημασίας. Αυτό πρέπει να γίνει σήμερα».

Η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής

Η Ελλάδα συνεχίζει να πράττει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη άμεσης και βιώσιμης εκεχειρίας καθώς αποτελεί προτεραιότητα και για την Ευρώπη αφενός η σταθεροποίηση της κατάστασης, αφετέρου η αποφυγή μακροπρόθεσμων τριγμών.

Η πρόσκληση προς τη χώρα μας από τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να καθίσει στο τραπέζι της συγκεκριμένης διάσκεψης καταδεικνύει την αναγνώρισή της ως συνομιλητή όλων των πλευρών στο Μεσανατολικό.

Η Αθήνα έχει επισημάνει την ανάγκη να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός, καθώς και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή της βοήθειας, ούτως ώστε να ικανοποιηθούν οι επισιτιστικές και νοσηλευτικές ανάγκες των αμάχων στον θύλακα της Γάζας.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και επικεφαλής διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανώσεων αρωγής.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι « είναι πιθανώς για πρώτη φορά στην ιστορία που έχουμε μια τόσο καθολική έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. Δεν έχει υπάρξει ούτε μία φορά στην ιστορία που ολόκληρος ο κόσμος να είναι ενωμένος σε αυτό το κάλεσμα και πιστεύουμε ότι πρέπει απλώς να αδράξουμε τη στιγμή και πρέπει να υποστηρίξουμε το σχέδιο ειρήνης του προέδρου Μπάιντεν, το οποίο είχε την υποστήριξη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ».

Η «task force» για τη Μέση Ανατολή

Η Ελλάδα έχει αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία για την προώθηση της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

O Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε στο Αμάν την πρόταση του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συγκρότηση μίας ειδικής ομάδας (task force) αποτελούμενη από Υπουργούς Εξωτερικών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του αραβικού κόσμου έτσι ώστε να βοηθήσει στην υιοθέτηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Επιπρόσθετα, μαζί με τους ομολόγους του από την Πορτογαλία και της Δανία πρότειναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την συγκρότηση ομάδας η οποία θα βοηθήσει όπως υπογράμμισε «στην αναμόρφωση των θεσμών του νέου παλαιστινιακού κράτους όταν αυτό δημιουργηθεί για την ειρήνη στην περιοχή ,για την ειρηνική συμβίωση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης» .

Η Αθήνα στηρίζει το σχέδιο Μπάιντεν

Η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί απολύτως το σχέδιο του Μπάιντεν σχετικά με την άμεση εκεχειρία και την επιστροφή των ομήρων με τον Υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πώς «πρέπει να προωθήσουμε άμεσα με όλους τους δυνατούς όρους να έχουμε αυτή την άμεση κατάπαυση του πυρός» .

Υπενθυμίζεται πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την πρόταση των ΗΠΑ , η οποία εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και αποχή της Ρωσίας. Το ψήφισμα προτρέπει επίσης και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως την πρόταση «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr