Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Ανάλυση Bloomberg: Γιατί η εκλογή Κιλιτσντάρογλου δεν θα φέρει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας


Το Bloomberg εξηγεί γιατί δεν πρέπει να αναμένουμε αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ακόμα κι αν υπάρξει αλλαγή φρουράς στην εξουσία.

Ο εύγλωτος τίτλος της ανάλυσης που φιλοξενεί το Bloomberg για τις εκλογές στην Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι "οι τουρκικές εκλογές δεν θα κάνουν τα όνειρα της Δύσης να βγουν αληθινά" και αυτό διότι όπως εξηγείται, ακόμα κι αν χάσει ο Ερντογάν, ο διάδοχός του δεν θα προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στην έκβαση της εξωτερικής πολιτικής.

"Δέκα μέρες πριν τις πιο σημαντικές εκλογές του 2023, η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κύριου υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είναι σκληρή. Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά: Ο Ερντογάν θα μπορούσε να παρατείνει την κυριαρχία του σε μια τρίτη δεκαετία ή να χάσει την προεδρία, ενώ η Λαϊκή Συμμαχία του θα μπορούσε να διατηρήσει ή να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία".

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει εγκρίνει τους S-400

Σε ό,τι αφορά τις όποιες δυτικές προσδοκίες περί στροφής της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική, το Bloomberg σημειώνει ότι "ο Κιλιτσντάρογλου είναι απίθανο να βγάλει σύντομα από τη μέση το αγκάθι που πλήττει τις σχέσεις της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της: την αγορά από τον Ερντογάν του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο δυνητικά θέτει σε κίνδυνο την άμυνα του ΝΑΤΟ. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει εγκρίνει στο παρελθόν την αγορά. Και τώρα δηλώνει ότι θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας καθώς και βασικός προμηθευτής ενέργειας. Η Μόσχα δεν θα έβλεπε ευγενικά το ενδεχόμενο η Άγκυρα να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τους S-400".

Αν η Δύση θέλει ο Κιλιτσντάρογλου να φανεί ευέλικτος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα πρέπει να τον βοηθήσει να "καθαρίσει το χάος που έχει προκαλέσει ο Ερντογάν στην τουρκική οικονομία" ή αν δεν το πράξει αυτό, η Δύση θα πρέπει να έχει την υπομονή να τον παρακολουθεί στο τιτάνιο έργο του".

Ένα άλλο επίμαχο σημείο αφορά το ΝΑΤΟ και το θέμα στο οποίο μπορεί κανείς να περιμένει γρήγορη επίλυση υπό την προεδρία Κιλιτσντάρογλου είναι η εισδοχή της Σουηδίας στη Συμμαχία. Η τουρκική αντιπολίτευση έχει ήδη δηλώσει ότι θα αποσύρει το βέτο του Ερντογάν. Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνει το Bloomberg, η Συμμαχία θα έχει στη Σύνοδο του Βίλνιους τον Ιούλιο 32 μέλη.

Καταλήγοντας το Bloomberg, τονίζει ότι ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί ότι θα γίνει επανεκκίνηση στις σχέσεις με τη Δύση και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητηθεί η σοβαρότητα των λόγων του. Ακόμα όμως κι αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης στην Άγκυρα στις 14 Μαΐου, οι προτεραιότητές του θα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές της Ουάσινγκτον ή των Βρυξελλών. Και κλείνοντας την ανάλυση σημειώνεται ότι "θα ήταν σοφό η Δύση να διαχειριστεί τις προσδοκίες της".

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου