Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Τσάλτας στο Newsbomb.gr: Κατάπτυστο, αδιανόητο και παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Τι ισχύει

 

Με έναν από τους πλέον ειδικούς στη χώρα μας σχετικά με θέματα Διεθνούς Δικαίου, τον Δρα. Γρηγόρη Τσάλτα, συνομίλησε το newsbomb.gr, σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και τη «ρίζα» της τουρκικής προκλητικότητας.

Αν πηγαίναμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά τον καθηγητή, «αμέσως θα δημιουργούταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα – ότι οι δύο χώρες αποδέχονται το Διεθνές Δίκαιο ως μέσο επίλυσης μιας διαφοράς». Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, όμως σαμποτάρεται συστηματικά από την Τουρκία.

Σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δε, ο Γρηγόρης Τσάλτας είναι απόλυτος:

«Κατάπτυστο, αδιανόητο και εντελώς παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο μεταξύ δύο κρατών που… δεν έχουν απέναντι ακτές! Αυτό δεν υφίσταται πουθενά σε κανένα διεθνές δίκαιο. Είναι σαν να πάμε να οριοθετήσουμε εμείς την υφαλοκρηπίδα μας με το Μαρόκο. Τα κράτη πρέπει να είναι είτε παρακείμενα είτε αντικείμενα -είτε δίπλα, είτε απέναντι».

Κατά τον ίδιο, όλο το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τέλος, είναι ακόμα βαθύτερο: «Φανταστείτε ότι η Τουρκία αποδέχεται ότι όλα τα νησιά του κόσμου έχουν δικαιώματα εκτός από τα -όπως τα αποκαλεί – αιγαιακά νησιά. Έτσι, βλέπετε ότι δεν υπάρχει ούτε η βάση συνεννόησης για την επίλυση οποιουδήποτε νομικού ή μη ζητήματος»...


ΠΗΓΗ newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου