Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σόιγκου βαδίζει προς την έξοδο;

 

Πρώτα η μητροπολιτική περιοχή του Χάρκοβο, μετά το Ιζιούμ, το Κουπιάνσκ και το Λάιμαν: Με κάθε πόλη που ανακαταλαμβάνουν οι Ουκρανοί, η πολιτική πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αυξάνεται.

Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για τον ρωσικό στρατό και ήδη στη Μόσχα κυκλοφορούν φήμες ότι ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου πρόκειται να αντικατασταθεί. Η αρχική απογοήτευση για τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού έχει μετατραπεί τώρα σε ανοιχτό θυμό στη Μόσχα. Η κοινή γνώμη στη Ρωσία θυμώνει  όλο και περισσότερο μετά τη μαζική επιστράτευση. Οι υπερεθνικιστές ήδη δυσφημούν τον Σόιγκου ως τον «στρατάρχη του κόντρα πλακέ». 

Η μπλόγκερ Αναστασία Κασεβάροβα, πρώην επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων για τον Πρόεδρο της Δούμα, Βιατσελάβ Βολόντιν, ζήτησε επίσης δημοσίως απαντήσεις από την ηγεσία του στρατού: «Γνωρίζει ο Πρόεδρος για τα περιστατικά; Ποιος του αναφέρει; Πού είναι ο εξοπλισμός; Πού είναι τα τανκς; Πού είναι όλα; Πώς έγινε αυτό; Σε σακούλες; Πουλήθηκαν; Πού πήγαν; Υπάρχουν;», έγραψε στο Telegram.

Κριτική από ψηλά

Η εσωτερική κριτική γίνεται όλο και πιο ισχυρή και δεν προέρχεται πλέον μόνο από την αντιπολίτευση ή απελπισμένους ανθρώπους που φοβούνται για τα μέλη της οικογένειάς τους, που θα επιστρατευθούν. Η απογοήτευση κατακλύζει πλέον - προς έκπληξη των Ρώσων πολιτών - και τις τάξεις της ελίτ. «Ο Πούτιν θα πρέπει σύντομα να βρει έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να μην βρεθεί ο ίδιος στο στόχαστρο της εσωτερικής κριτικής», λέει ένας διπλωμάτης στη Μόσχα, που ζητά να μην κατονομαστεί.

Βουλευτές της Δούμα έχουν ζητήσει να κληθεί για εξηγήσεις ο υπουργός Άμυνας. Στο Διαδίκτυο, Ρώσοι μπλόγκερ  γράφουν κατά του  Σόιγκου. Πρόκειται βέβαια ,για υπερεθνικιστές και υποστηρικτές της προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Αλλά, η δημόσια κριτική τους σήμερα  γίνεται πολιτική βόμβα , που απειλεί να πάρει «κεφάλια» στη στρατιωτική ηγεσία. Ζητούνται  επίσης οι παραιτήσεις του στρατηγού Αλεξάντερ Λάπιν, του αρχηγού του επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Οι τρεις «σωματοφύλακες»

Εκτός από τους μπλόγκερ, τρία από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στον κύκλο εξουσίας του Πούτιν έχουν κλιμακώσει την κριτική τους: ο πρόεδρος του Νταγκεστάν Σεργκέι Μελίκοφ, άλλοτε διοικητής της Εθνοφρουράς του Πούτιν, ο Πρόεδρος της Τσετσενίας και ο κουνιάδος του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ  και ο προπαγανδιστής του Κρεμλίνου, Γεβγένι Πριγκόζιν, γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν» λόγω της καριέρας του ως τροφοδότης του Κρεμλίνου. 

Και «οι τρεις σωματοφύλακες» του Πούτιν, βροντοφωνάζουν στα κανάλια τους στο Telegram ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, τα λάθη στη στρατιωτική επιχείρηση και κατηγορούν την ηγεσία του στρατού για την καταστροφή. Ο Ραμζάν Καντίροφ έγραψε στο Telegram: «Ο νεποτισμός στον στρατό δεν θα οδηγήσει σε καλό. Είναι απαραίτητο να έχουμε ισχυρό χαρακτήρα, θαρραλέο, διορίζοντας στο στρατό ανθρώπους με αρχές που νοιάζονται για τους μαχητές τους, που κόβουν τα δόντια τους για τους στρατιώτες τους, που ξέρουν ότι ένας υφιστάμενος δεν μπορεί να μείνει χωρίς βοήθεια και υποστήριξη. Δεν υπάρχει χώρος για νεποτισμό στο στρατό, ειδικά όχι σε δύσκολες στιγμές» .Ο Πριγκόζιν εξέφρασε την ικανοποίησή του: «Μπράβο, Ραμζάν, συνέχισε να τα λες. Όλοι αυτοί οι ηττημένοι , είναι ξυπόλητοι με όπλα»

«Άνθρωπος της χρονιάς»

Μέχρι στιγμής, ο Σόιγκου θεωρείτo κεντρικός πυλώνας στην αρχιτεκτονική εξουσίας του Πούτιν. Ο Σόιγκου ήταν ήδη υπουργός όταν ο Μπόρις Γέλτσιν ήταν ακόμη στην εξουσία στο Κρεμλίνο. Από το 2012, που ο Πούτιν τον διόρισε υπουργό Άμυνας. Θεωρείται ότι είχε διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στις επιχειρήσεις στη Συρία, τη Γεωργία, τη Λιβύη και την Αρμενία. Διοικεί επίσης έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο, με πυρηνικούς πυραύλους. Το 2014 οργάνωσε τη στρατιωτική προσάρτηση της Κριμαίας και παρασημοφορήθηκε με μετάλλιο αξίας για την επιχείρηση. Ο Σόιγκου  χαρακτηρίστηκε μάλιστα «Πρόσωπο της Χρονιάς» στη Ρωσία, πολλές φορές. 

Ο υπουργός Άμυνας είναι κοντά στον Πούτιν και συχνά πηγαίνουν μαζί για διακοπές στη γενέτειρά του, την πόλη Τούβα της Σιβηρίας, όπου οι δύο άντρες απολάμβαναν ψάρεμα, βαρκάδα και κυνήγι. Μαζεύανε ακόμη και μανιτάρια μαζί. Όπως όλος ο κύκλος των ολιγαρχών του Πούτιν, ο Σόιγκου έχει επίσης κάνει μια σημαντική περιουσία. Ο κριτικός του καθεστώτος Αλεξέι Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι ο Σόιγκου είναι διεφθαρμένος πολιτικός και έχει ακίνητα αξίας 21,7 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι πρόσφατα, ο υπουργός Άμυνας, λέγεται ότι είχε και προσωπικό ενδιαφέρον για τη διαδοχή του Πούτιν στην προεδρία. Αλλά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, η φήμη του έχει πληγεί σοβαρά. Κάποιοι λένε επίσης ότι ο Σόιγκου είχε υποστεί πρόσφατα καρδιακή προσβολή. Η ασθένειά του θα μπορούσε πλέον να χρησιμεύσει ως επιχείρημα για την απόλυσή του…

nafremporiki.gr 

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου