Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Νέες προκλήσεις για τη Φον ντερ Λάιεν


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε προχθές, με σημαντική πλειοψηφία, την επικύρωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μία ακόμα πενταετή θητεία ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή τη φορά, ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια διαφορετική σειρά προκλήσεων στην ατζέντα της σε σχέση με την προηγούμενη θητεία της, οι οποίες προέρχονται τόσο από την Ε.Ε. όσο και από την ίδια.

Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι οι εξής:

*Οικοδόμηση μιας πιο ανταγωνιστικής Ευρώπης, που να εξισορροπεί τη νομοθεσία και την καινοτομία, ως και να διευκολύνει την πράσινη μετάβαση.

*Ενίσχυση των αμυντικών φιλοδοξιών και δυνατοτήτων της Ε.Ε. σε μια πολλή κρίσιμη εποχή, με άγνωστες εξελίξεις στις ΗΠΑ.

*Προώθηση κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών, όπως η προσιτή στέγαση, η διατήρηση των γεωργικών και περιβαλλοντικών πολιτικών.

*Προστασία της δημοκρατίας στην Ευρώπη και υπεράσπιση των παγκόσμιων και γεωπολιτικών συμφερόντων της. *Αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υβριδικής, ασύμμετρης παραπληροφόρησης και των fake news που προέρχονται κυρίως από τη Μόσχα και το καθεστώς Πούτιν.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η επόμενη θητεία της θα έχει περισσότερο κεντρικό και ενεργό ρόλο για την Επιτροπή και την ίδια. Αλλά πιθανότατα θα υπάρξουν αρκετά εμπόδια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην πρώτη της θητεία, η Φον ντερ Λάιεν μετέτρεψε την Επιτροπή στον πιο σημαντικό βραχίονα εντός της Ε.Ε. σε μια εποχή που οι κρίσεις εμφανίστηκαν συχνά και ήταν πολλές.

Στη δεύτερη θητεία της, θα προσπαθήσει επίσης να αναπτύξει έναν ισχυρότερο ρόλο, ειδικά στην παραδοσιακή ατζέντα άμυνας και οικονομικής ασφάλειας, με στόχο την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας και τη συμμετοχή της Ευρώπης με διακλαδική στρατιωτική παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας» και μια «καθαρή βιομηχανική συμφωνία» εντός των πρώτων εκατό ημερών από την επόμενη εντολή της Επιτροπής, μαζί με μεγαλύτερες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και τεχνολογίες. Η Ε.Ε. δημιουργεί νέα γραφεία και προσλαμβάνει έναν νέο στρατό δικηγόρων ανταγωνισμού, ενισχύοντας το ήδη τεράστιο μέγεθος και την εμβέλεια της Επιτροπής. Αλλά θα υπάρχουν όρια στη φιλοδοξία της, αφού κράτη-μέλη και το Κοινοβούλιο θα προσπαθήσουν να ασκήσουν τη δική τους εξουσία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν αυξανόμενο αριθμό απύθμενα λαϊκιστών ηγετών γύρω από το τραπέζι στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Περισσότερες ακροδεξιές κυβερνήσεις ενδέχεται να εμφανιστούν μέσα στην 5ετία. Και καθώς η Επιτροπή προσπαθεί να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στις παραδοσιακές πολιτικές που καθοδηγούνται από τα κράτη-μέλη, όπως η ασφάλεια και η άμυνα, η Φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει πιο δεσμευμένα κράτη-μέλη, που επιδιώκουν να απαιτήσουν παραχωρήσεις ή χαραμάδες ή να ασκήσουν τη δική τους επιρροή σε επίπεδο Ε.Ε. Αρα, οι προκλήσεις θα είναι πολλές και πολυδιάστατες.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου