Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Αιχμές Βενιζέλου εναντίον Σαμαρά

Μία ημέρα πριν από την σύσκεψη «κορυφής» στο Μαξίμου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού

«Η χώρα δεν μπορεί να μπει σε περιπέτεια και σε πολιτική κρίση αλλά ούτε ο κύριος Σαμαράς μπορεί να συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός μιας μονοκομματικής κυβέρνησης που φέρνει τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους προ τετελεσμένων εκτιμώντας ότι αυτοί θα ακολουθήσουν από αίσθημα εθνικής ευθύνης» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην ΚΟ.


Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση είπε χαρακτηριστικά «Οι περιστάσεις απαιτούν να πάμε στην αυριανή συνάντηση όχι για να συζητήσουμε το πακέτο των μέτρων ούτε τα επιμέρους σημεία του, όπως η εφεδρεία και τα ειδικά μισθολόγια, αλλά για να κάνουμε μια συζήτηση για την εθνική στρατηγική» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην κατακλείδα του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.



Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε αρκετές φορές την πρόθεσή του να στηρίξει το έργο του Αντώνη Σαμαρά ωστόσο όπως είπε δε δίνει «λευκή επιταγή». Επιπλέον τόνισε πως αυτό που προέχει είναι να αποκατασταθεί η θέση της Ελλάδας: «έχουμε διανύσει τα 2/3 προς την έξοδο της διαδρομής του προγράμματος, έχουμε κάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Τώρα πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί εμποδίζεται η ανάπτυξη που θα μας βοηθήσει να διανύσουμε το τελευταίο 1/3 της αναπροσαρμογής του προγράμματος της Ελλάδας».



Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ακόμα πως εάν δεν σταματήσει η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη «δεν θα διασφαλιστεί το ευρώ, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας που έχει η ευρωζώνη συνολικά». «Οι ευρωπαίοι εταίροι μας και οι Γερμανοί φίλοι μας ούτε μας έχουν χαρίσει τίποτα ούτε χάνουν τίποτα. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να χάσουν λεφτά, μόνο με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η χώρα δε μπορεί να οδηγηθεί σε κυβερνητική κρίση, ωστόσο τόνισε ότι: «αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί ο κ. Σαμαράς να συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός μιας μονοκομματικής κυβέρνησης. Η χώρα θα κυβερνηθεί όπως θέλησε ο λαός με τη συνεργασία τριών κομμάτων και με τον ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει όχι παθητικά και από απόσταση». Επίσης, ο κ. Βενιζέλος έστειλε μήνυμα τόσο εσωκομματικά λέγοντας: «Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για ψευτοομαδοποιήσεις», ενώ αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: «Ποια είναι η στρατηγική του; Το απόλυτο αδιέξοδο».



Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η «η δοκιμασία της παράταξης δεν έχει τελειώσει δυστυχώς, γιατί δεν έχει τελειώσει η δοκιμασία της πατρίδας» και πως το ΠΑΣΟΚ περιμένει τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για να τοποθετηθεί με βάση τέσσερις αρχές που περιέγραψε. Ειδικότερα, τόνισε ότι οι «θυσίες» του νέου πακέτου δεν μπορεί να είναι οριζόντιες και πρέπει να έχουν εσωτερικά δίκαιο χαρακτήρα, καθώς «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την οριστική διάλυση της μεσαίας τάξης», ότι τα μέτρα πρέπει να συνδυάζονται με απτά μέτρα σύλληψης της φοροδιαφυγής («το φαινόμενο της Ύδρας τροφοδότησε όλα τα άδικα και αρνητικά στερεότυπα εναντίον της χώρας», επισήμανε), ότι τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να συνδυάζονται με απτά μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων και, τέλος, ότι αυτά μέτρα πρέπει να οδηγούν στον ορατό τελικό στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, των θετικών ρυθμών και του τελικά βιώσιμου χρέους.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου