Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Οι φωτιές, τουλάχιστον ας μας “φωτίσουν” !


Του Ν. Καραβαζάκη

Το φετινό καλοκαιρινό εξαιρετικό συμβάν είναι πως επαναλήφθηκαν καταστροφικές πυρκαϊές, ανάλογες εκείνων του 2007. Μικρότερες σε έκταση και καταστροφικότητα από εκείνες-μέχρι σήμερα, τουλάχιστον- αλλά αξιοπρόσεκτα πολυάριθμες, με αρκετές εξ αυτών να αποδίδονται σε εμπρησμούς, σύμφωνα με ευρήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Οι καταστροφές είναι μεγάλες, με δεσπόζουσα αυτήν της Χίου όπου χάθηκε το 30% από τα μαστιχόδενδρα τα οποία δεν φύονται πουθενά αλλού στην Γη. Αξιοπρόσεκτη και η καταστροφή στην ξακουστή Ανάβρα όπου επιτεύχθηκε το πρώτο εγχείρημα κοινοτητας με αλληλεγγύη και αυτάρκεια στη σημερινή Ελλάδα. Στο σύνολό τους οι καταστροφές αυτές είναι τεράστιες οικονομικά και πραγματικά ακοστολόγητες όσον αφορά την επίπτωσή τους στην ποιότητα ζωής των σχετιζόμενων περιοχών αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης.


 Η προσπάθεια του ανθρώπινου δυναμικού της Π.Υ. είναι αναγνωρισμένα τιτάνια και τα παραδείγματα ακόμη και αυτοθυσίας καταγεγραμμένα. Επίσης είναι υπαρκτή και η συμμετοχή  εθελοντών. Η συγκεκριμένη μάχη πάντως της δασοπυρόσβεσης είναι πολλές φορές άνιση λόγω του ότι οι εμπρησμοί και πάλι είναι οργανωμένοι και ξεσπούν πολλοί ταυτόχρονα. Γίνεται δε ακόμη ανισότερη στο μέτρο που είτε αεροσκάφη δεν επιχειρούν ελλείψει ανταλλακτικών συντήρησης  είτε ελλείψει…καυσίμων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται ανεπίσημα.

Φυσικά, οι πυρκαϊές προστίθενται σε όσα ήδη εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης και της τροϊκανής ραγιάδικης συγκυβέρνησης υφίσταται η κοινωνία και η πατρίδα μας. Ίσως δε και όχι μόνο για όσους δεν υφίστανται άμεσες επιπτώσεις εξ αιτίας τους, να προκαλούν μεγαλύτερη επιβάρυνση ψυχολογικής πίεσης, θλίψης και παραίτησης. Πρέπει όμως να υπάρξει αντίδραση, διότι συνέχεια η πατρίδα και η κοινωνία μας απαξιώνονται.
Πριν απ’ όλα, πρέπει να επεξεργαστούν και να λειτουργήσουν πολιτικές πρόληψης των πυρκαϊών. Πρέπει να διανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες, μονοπάτια πρόσβασης, να τοποθετηθούν πυροφυλάκια, να στελεχώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες περίπολοι εθελοντών επιτήρησης και άμεσης παρέμβασης. Πολλά κι άλλα περισσότερα, σίγουρα μπορούν τόσο οι τοπικές κοινωνίες όσο και η Π.Υ.,  να μηχανευθούν και να εφαρμόσουν.
Προπάντων όμως , πρέπει να αφυπνισθεί και να ενεργοποιηθεί ο Έλληνας πολίτης. Είτε ο κρατικός μηχανισμός είναι ανεπαρκής είτε οι περιστάσεις τον υπερβαίνουν είτε-ακόμη χειρότερα- είναι διαβρωμένος και διεφθαρμένος, οι πολίτες πρέπει να παρέμβουν! Δεν είναι απαράδεκτο, να μην έχει υπάρξει πρόληψη προστασίας των μαστιχόδενδρων; Ως πότε θα θαυμάζουμε τα πανέμορφα δάση μας χωρίς να εργαζόμαστε εθελοντικά για την προστασία τους;
Η κατάσταση στην Ελλάδα μας παντοιοτρόπως και συνέχεια επιδεινώνεται, τα πράγματα συνέχεια χειροτερεύουν και μας βλάπτουν ανεξίτηλα και πολλούς συμπολίτες μας ανεπανόρθωτα. Ναι, δεν γίνεται να απαλλαγούμε είτε από την ανικανότητα είτε από την αδιαφορία κάποιων δημοσίων υπαλλήλων. Ναι δεν μπορούμε να ζωογονήσουμε την κυβερνητική μηχανή, δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορούμε να απαλλαγούμε ακόμη από την κομματοκρατία και την διαπλεκόμενη διαφθορά, ύστερα από δεκαετίες εκμαυλισμού και αλλοτρίωσης. Μπορούμε όμως να αποτοξινωθούμε εμείς οι ίδιοι και  να ξαναγίνουμε Έλληνες πολίτες. Πρέπει να ενωθούμε και να συνεργαστούμε σε τοπικό επίπεδο, να παραμερίσουμε εγωιστικά πάθη, παραταξιακές έχθρες, ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, να απομονώσουμε όσους και όσα μας διασπούν. Πρέπει να δουλέψουμε με τις δικές μας δυνάμεις, συλλογικά ! Πρέπει να σώσουμε την πατρίδα μας, τον τόπο μας, για να σωθούμε και εμείς οι ίδιοι!
Ν.Κ.

ΠΗΓΗ vimasaronikou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου