Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Πού βαδίζουμε;

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Η Τουρκία ξεδιπλώνει μεθοδικά την επιθετικότητά της εναντίον των Κούρδων, εναντίον των γειτονικών χωρών καθώς και εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας με βάση το εθνικό της σχέδιο που επικαιροποιεί και νομιμοποιεί στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ).

Η Ελλάδα προσπαθεί κάθε φορά να αποκρούσει την τουρκική επιθετικότητα χωρίς δικό της εθνικό σχέδιο, κάτι που φέρνει την πατρίδα μας σε μειονεκτική θέση στη διαχείριση της διαχρονικής και αυξανόμενης τουρκικής απειλής.

Σε μια τέτοια περίοδο –που μπορεί να χαρακτηριστεί κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα φωνές που μιλούν «για απόπειρα του Ερντογάν να εξάγει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του»–, συνεδρίασε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, για την επικαιροποίηση των πολιτικών που θα ασκήσει η χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η συνεδρίαση ήταν υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κράτησε περίπου τρεις ώρες και κατόπιν εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση.

Σε αυτήν υπάρχει αναφορά στην επιχείρηση «Κιλίτ Πέντσε» που είναι σε εξέλιξη στο έδαφος του Νότιου Κουρδιστάν – Βόρειου Ιράκ, αλλά και στην επιχείρηση που σχεδιάζεται να διεξαχθεί το επόμενο διάστημα με άλλη μία εισβολή στο έδαφος της Συρίας. «Οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται ή πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας, αλλά αποτελούν αναγκαιότητα εθνικής ασφάλειας» τονίζεται.

Αυτός είναι ο «φερετζές» που έβαλε το Συμβούλιο στην εισβολή που έχει κάνει ο τουρκικός στρατός στο Βόρειο Ιράκ και σ’ αυτήν που πρόκειται να πραγματοποιήσει στη Βόρεια Συρία τις επόμενες ημέρες.

Ακόμα τα μέλη του Συμβουλίου ενημερώθηκαν για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται «στο εσωτερικό και εκτός των συνόρων της χώρας, με πείσμα, αποφασιστικότητα και επιτυχία, ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής ενότητας και της αλληλεγγύης και της επιβίωσης της χώρας – ιδιαιτέρως εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK – PYD/YPG, Δίκτυο Γκιουλέν και ISIS και οι δύο. Κατά την ενημέρωση παρουσιάστηκαν πληροφορίες και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα εναντίον αυτών των απειλών».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στη στάση που τηρεί η Τουρκία στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, σημειώνονται τα εξής:

«Η Τουρκία, η οποία πάντα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στους διεθνείς οργανισμούς και στις συμμαχίες όπου είναι μέλος, λειτουργώντας με βάση το πνεύμα και το δίκαιο της συμμαχίας και την αρχή της πιστότητας των Συμφώνων, αναμένει την ίδια ευθύνη και ειλικρίνεια από τους συμμάχους της. Οι χώρες που παραβιάζουν ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο στηρίζοντας την τρομοκρατία –που είναι κοινός εχθρός του ανθρωπισμού–, καλούνται να βάλουν τέλος σε αυτές τις συμπεριφορές. Τους ζητούμε να λάβουν υπόψη τις ευαισθησίες που έχει η Τουρκία για την εθνική της ασφάλεια».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αναφορά δεν αφορά μόνο τις δύο υπό ένταξη σκανδιναβικές χώρες, αλλά και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, κυρίως τις ΗΠΑ που εξακολουθούν να στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας στο πλαίσιο της συνεργασίας για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας του ISIS.

Τονίζοντας ότι πρέπει να κηρυχθεί χωρίς καθυστέρηση συνολική εκεχειρία προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να ανοίξει ο δρόμος για μια ειρηνική λύση, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας επισημαίνεται ότι μία λύση που πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα αποτελέσει τη βάση για την εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης την… τιμητική της έχει η Ελλάδα! «Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος. Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα ώστε να εκμεταλλευτεί συμμαχίες, και τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του έθνους μας ότι θα συνεχιστεί χωρίς κανένα συμβιβασμό» σημειώνεται.

symvoylio asfaleias toyrkias 2
Τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό του ισλάμ, το οποίο, ως γνωστό η Τουρκία χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικό όπλο για να επεκτείνει την επιρροή της κυρίως στις χώρες της Δύσης. (Ο Ερντογάν θεωρεί ότι η Δύση είναι υπό διάλυση και ότι το ισλάμ έχει «το ιερό καθήκον να τη σώσει».)

Τις δε προσπάθειες των χωρών της Δύσης να περιορίσουν την επεκτατική πολιτική δράση που είναι σε εξέλιξη υπό το μανδύα της μουσουλμανικής πίστης, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας τις χαρακτήρισε ως «αναζωπύρωση της ισλαμοφοβίας», εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία του.

«Τονίστηκαν οι  ευθύνες των σχετικών χωρών και έγινε υπενθύμιση σ’ αυτές να μην αγνοήσουν τις ανησυχίες μας και να αποτρέψουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της καύσης του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου. Επίσης τους ζητήθηκε να μην κάνουν ότι δεν βλέπουν τη στοχοποίηση και τις επιθέσεις που δέχονται οι πολίτες μας στις χώρες τους» λέει η ανακοίνωση.

Η τελευταία αναφορά είναι στη Λιβύη, η οποία συνεχίζει να αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Τουρκίας: «Υπογραμμίστηκε η σημασία της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, με τη σταθερότητα που επιτεύχθηκε και την αποφυγή βημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες συγκρούσεις. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη διεξαγωγής δίκαιων, ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών σε ολόκληρη τη Λιβύη, σύμφωνα με τις προσδοκίες του λαού, στη βάση της εθνικής συμφιλίωσης».

Αυτή ήταν η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που δείχνει τις προτεραιότητες της χώρας για το επόμενο διάστημα.

Φυσικά τα απόρρητα που συζητήθηκαν και οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεν συμπεριλαμβάνονται, όμως αυτά που αποφασίστηκε να κοινοποιηθούν έχουν πάντα τη σημασία τους.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην Κύπρο και στο ενδεχόμενο να στείλει η Τουρκία το τέταρτο γεωτρύπανό της στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει μια νέα ελληνοτουρκική κρίση.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το μήνυμα είναι καθαρό. Ελπίζουμε να αναλυθεί σωστά και να λάβουμε τα μέτρα μας, διά παν ενδεχόμενο.

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου