Γιάννης Χαραμίδης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ένα πλάνο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τρία στάδια, το οποίο όπως φαίνεται έχει σχεδιαστεί με τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Η Χαμάς δεν μοιάζει αρνητική και μία δεύτερη εκεχειρία μέσα σε οκτώ μήνες μοιάζει μία εξέλιξη που συγκεντρώνει πλέον σημαντικά περισσότερες πιθανότητες, (σχεδόν ανέλπιστα), από την συνέχιση του αιματοκυλίσματος στο εσωτερικό του παλαιστινιακού θύλακα.

Πολλαπλά τα εσωτερικά μέτωπα για τον Νετανιάχου

Τα προβλήματα όμως για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, είναι και πάλι πολλά και προέρχονται κυρίως από το εσωτερικό της χώρας του, στο οποίο τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται και δεν φαίνεται να υπάρχει για τον ίδιο προσωπικά κάποια απτή λύση στον ορίζοντα.

Από τη μία και πάλι οι ακροδεξιοί του εταίροι «ανερυθρίαστα» και χωρίς πλέον κανένα μέτρο, τον απειλούν πως θα ρίξουν την κυβέρνηση συνασπισμού εάν δεν συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και από την άλλη, οι μαζικές και κάθε εβδομάδα όλο και πιο έντονες διαδηλώσεις συγγενών ομήρων, αλλά και της κοινωνίας που κουράστηκε να άγεται και να φέρεται από τις διαθέσεις μίας Κυβέρνησης, που δεν χαίρει της καθολικής αποδοχής των πολιτών της.

Το μήνυμα Μπάιντεν με το οποίο ο Νετανιάχου φαίνεται να συμφωνεί

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μέσω διαρροών, ουσιαστικά επιβεβαίωσε εχθές το απόγευμα πως τα πράγματα πρέπει και αναμένεται να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη πορεία για την Γάζα, καθώς η ανθρωπιστική κρίση και ο θάνατος είναι αδύνατο να συνεχιστούν.

Σήμερα ο Νετανιάχου φαίνεται να συμφωνεί με τη συγκεκριμένη λογική, καθώς και για τον ίδιο τα «ραπίσματα» σε διπλωματικό – διεθνές επίπεδο είναι συνεχή.

Εάν καθίσει με τους δικούς του όρους στο τραπέζι και καταφέρει να πάρει πίσω όλους τους ομήρους που κρατά η Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, τότε θα έχει απαντήσει στο μαζικό αίτημα της κοινωνίας του.

Την ίδια στιγμή, μία ακόμη (η δεύτερη μόλις εάν επιτευχθεί) κατάπαυση του πυρός, θα φέρει γκρίνια και πιέσεις από τους πολιτικούς του εταίρους, αλλά είναι βέβαιο πως θα μετριάσει τον ασφυκτικό παγκόσμιο κλοιό πίεσης που ασκείται στο Ισραήλ, όσο καθημερινά μικρά παιδιά και άμαχοι πεθαίνουν από ισραηλινά πυρά και λιμό.

Πολυεπίπεδη ήττα το σκηνικό θανάτου στη Γάζα

Το όλο σκηνικό θανάτου που ο ίδιος ο Νετανιάχου σε πείσμα της παγκόσμια κοινής γνώμης έχει οικοδομήσει το τελευταίο πεντάμηνο, είναι μία καθημερινή επικοινωνιακή και πολυεπίπεδη ήττα τόσο για τον ίδιο όσο και για την χώρα του.

Σχεδόν κανένας δεν τοποθετεί ως απαρχή της κρίσης την τρομοκρατική επίθεση από την πλευρά της Χαμάς και το Ισραήλ βρίσκεται στο στόχαστρο και την κριτική για κάθε του κίνηση.

Εάν το πρώτο βήμα για την εκεχειρία γίνει και οι δύο πλευρές προχωρήσουν όπως προβλέπεται στην ανταλλαγή – απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων, οι ΗΠΑ πιστεύουν πως δεν υπάρχει λόγος η περιορισμένη διάρκειά της να μην περάσει στο επόμενο επίπεδο.

Πόσο θα κρατήσει τυχόν εκεχειρία;

Ο χρονικός ορίζοντας για τον οποίο η Ουάσιγκτον πιέζει, δεν είναι αυτός που θέλει ο Νετανιάχου και είναι σχεδόν δεδομένο πως θα ζητήσει «ανταλλάγματα» που είτε είναι αδύνατο ή πολύ δύσκολο να λάβει.

Για τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ μετά από 8 μήνες μαχών, πόνου και ασύμμετρων πιέσεων, ο χρόνος έχει πάψει να είναι γραμμικό και απόλυτα μετρήσιμο μέγεθος.

Ιδανικά ο Νετανιάχου θα ήθελε να διατηρήσει το αμερικανικό ενδιαφέρον στο «κόκκινο» αναφορικά με την κρίση που τον αφορά, μέχρι και την εκλογή νέου αμερικανού Προέδρου στην οποία πλέον δεδομένο ότι ποντάρει.

Για να το καταφέρει αυτό δεν μπορεί να ρισκάρει να απέχει από την Πρωθυπουργία ή κάποιος να του βάλει «τρικλοποδιά» στην τελική ευθεία.

Πηγές από το στενό του περιβάλλον διαρρέουν, πως έχει αποφασίσει να κάνει μία μικρή στροφή από το πεδίο του πολεμικού ενδιαφέροντος προκειμένου οι εταίροι του, οι ακροδεξιοί Μπεν Γκβριρ και Σμόντρις, να μην προχωρήσουν στη χρήση του μοναδικού «χαρτιού» που πραγματικά πονάει τον ίδιο.

Η πιθανότητα για ένα νέο πολεμικό μέτωπο στον Βορρά

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ, η διαλυμένη σε κάθε επίπεδο Γάζα να περάσει σε μία ελεγχόμενη ύφεση, αλλά να υπάρξει την ίδια στιγμή ένα νέο κανονικά πολεμικό μέτωπο αυτή τη φορά στον Βορρά.

Αυτό το σενάριο μάλιστα, ενισχύεται όλο και πιο έντονα από την πλευρά της ίδιας της Χεζμπολάχ, που τις τελευταίες 10 ημέρες εξαπολύει μπαράζ επιθέσεων τόσο με ρουκέτες όσο και όλμους κατά θέσεων του Ισραήλ στη μεθόριο ανάμεσα στις δυο χώρες.

Εάν ο Νετανιάχου ενεργοποιήσει το βόρειο μέτωπο, τότε θα έχει σημαντική πιθανότητα να ικανοποιήσει όλα τα μέρη που σήμερα απαιτούν τον πολιτικό του «θάνατο» και τον πιέζουν ασύμμετρα, όπως κάνει και ο ίδιος στη Γάζα.

Αρχικά οι εταίροι του δεν θα μπορούν να τον ρίξουν, γιατί ο ισραηλινός ολομέτωπος αφορά και τον Βορρά.

Η κοινή γνώμη θα έχει λάβει τους ομήρους πίσω και αναγνωρίζει πως η Χεζμπολάχ είναι σαφέστατα μεγαλύτερη απειλή από τη Χαμάς, ενώ και οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να ζητήσουν «συγκράτηση», καθώς δεν έχουν καμία ένσταση το Ισραήλ να δημιουργήσει τελικά την πολυπόθητη για το ίδιο ζώνη βάθους 5 χιλιομέτρων εντός λιβάνου ως ζώνη ασφαλείας.

Για την αλλαγή αυτή όμως και πάλι ο Νετανιάχου απαιτείται να κάνει και ο ίδιος μία «θυσία».

Ο «πολυμήχανος» και κυρίως «επταψυχος» πολιτικός φαίνεται πως έχει πάρει τις αποφάσεις του και έχει βρει τα στρατιωτικά στελέχη στα οποία θα φορτώσει αυτή την φορά την ευθύνη. Φαίνεται μάλιστα πως δεν βγάλει καν επίσημη ανακοίνωση όταν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν κυρώσεις εναντίον τους.

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr