Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Το Εθνικό κεφάλαιο, ως στρατηγικός καταλύτης.

Γράφει ο Αλέξανδρος Ιτιμούδης
Από το amynageostratigiki

Όταν μιλάμε για ολοκληρωτική στρατηγική ή αλλιώς υψηλή στρατηγική για ένα κράτος, εννοούμε τυπολογικά τουλάχιστον την κινητοποίηση του συνόλου των εσωτερικών και εξωτερικών πυλώνων ισχύος του, προκειμένου να αντλήσει ο κρατικός δρων τα απαραίτητα αποθέματα ισχύος για την εκπλήρωση των σκοπών του. Ένας παράγοντας εξωτερικής ισχύος που διαθέτει η Ελλάδα, αλλά που στα μάτια του γράφοντος δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο είναι η ελληνική ομογένεια στο εξωτερικό.



Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μαζί με το Ισραήλ, διαθέτουν ίσως δύο από τις ικανότερες, σε θέματα εκπαιδευτικής κατάρτισης και ιδεών, ομογένειες του κόσμου. Σκοπός μας εδώ δεν είναι να υπάρξει σύγκριση στο πως έχει αξιοποιήσει το εκάστοτε κράτος αυτές τις στρατηγικές μειονότητες. Το ζήτημα είναι να καταδειχτεί το πως μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να φανούν χρήσιμοι στο κράτος καταγωγής τους, και να συντελέσουν με αυτό τον τρόπο στην εθνική ανάταση του έθνους.

Μια στρατηγική μειονότητα ή αλλιώς εθνικό κεφάλαιο μπορεί ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής της με την κοινωνία υποδοχής, να βοηθήσει ποικιλοτρόπως το κράτος καταγωγής, εφόσον υπάρξει ένα προκαθορισμένο σχέδιο προσέγγισης με τους πληθυσμούς αυτούς. Οι Έλληνες της ομογένειας τυχαίνει να βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε κράτη τα οποία βρίσκονται στην κορυφή των ισχυρών κρατικών δρώντων, τα οποία ασκούν επιρροή και στους τέσσερις πυλώνες ισχύος: στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, και την Γερμανία. Πέρα από αυτούς όμως ελληνικοί πληθυσμοί βρίσκονται και σε κράτη άμεσου ενδιαφέροντος της Ελλάδας, και δη κοντά στην γειτονιά της: σε Αλβανία, Σκόπια, και Τουρκία.

Όσον αφορά την ομογένειας της Ελλάδας που κατοικεί εντός των ορίων των ισχυρών κρατικών δρώντων, η βοήθεια που μπορεί να πάρει η χώρα μας είναι τεράστια. Το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να έχει εκπονήσει ένα πλάνο προσέλκυσης, καταρχάς, των Ελλήνων επιχειρηματιών ανά τον κόσμο, όπου αυτοί θα μπορούσαν με ευνοϊκούς όρος να επενδύουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό όχι μόνο θα προσέφερε τόνωση στην ελληνική οικονομία, αλλά θα μας επέτρεπε να αποκτήσουμε και την απαραίτητη τεχνογνωσία για ένα πλήθος αντικειμένων που στην συνέχεια θα υιοθετούσαμε και εδώ.

Παράλληλα η ύπαρξη πολλών δικών μας ανθρώπων στους κρατικούς, επιχειρηματικούς, και θεσμικούς οργανισμούς των κρατών υποδοχής τους, θα μας έδινε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτές τις «ανοιχτές πόρτες» προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση σε πολλούς μηχανισμούς αποφάσεων, που υπό προϋποθέσεις να ευνοούσαν την Ελλάδα. Σημειωτέων να πούμε πως το κράτος του Ισραήλ έχει αξιοποιήσει πολλές φορές δικούς του ανθρώπους σε ξένες χώρες, με πολλαπλά αποτελέσματα.
Οι Έλληνες της Αυστραλίας τίμησαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Στο σημείο αυτό όμως αξίζει να εξετάσουμε το τι μπορούμε να κάνουμε με τις στρατηγικές ελληνικές μειονότητες που έχουμε στα γειτονικά μας κράτη. Αυτό είναι κάτι το οποίο συχνά αφήνεται στο περιθώριο, από τους ιθύνοντες της πολιτικής σκηνής και των αποφάσεων, οι οποίοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τι προοπτικές προσφέρουν για το ελληνικό κράτος. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαθέτει δύο αναγνωρισμένες μειονότητες στην Αλβανία, και συγκεκριμένα στην Β. Ήπειρο, και στην Τουρκία με τους Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Παράλληλα όμως έχει και μια μη αναγνωρισμένη μειονότητα στο κράτος των Σκοπίων, κάτι που λίγοι αναφέρουν.

Ο γράφων λοιπόν προτείνει μέσα από αυτό το κείμενο την στρατηγική αξιοποίηση των πληθυσμών αυτών από το ελληνικό κράτος, πέρα από το γεγονός φυσικά πως οφείλουμε για εθνικούς και ηθικούς λόγους να συμβάλλουμε στην προστασία τους. Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσαμε εύκολα να κάνουμε είναι να αξιολογήσουμε τα ικανότερα μέλη και των τριών μειονοτήτων, και να τους παρέχουμε δωρεάν εκπαίδευση στα ελληνικά ιδρύματα. Με αυτό τον τρόπο θα δομούσαμε μια μαγιά ικανών και εκπαιδευμένων ανθρώπων, οι οποίοι θα ήταν έτοιμοι να επιστρέψουν και να προσφέρουν άμεσα στις εκεί κοινότητες τους. Παράλληλα θα ενδυναμώναμε το φρόνημα τους, εφόσον θα γνώριζαν πως το ελληνικό κράτος μεριμνά για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των παιδιών τους, και ότι αυτά μέσω του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος θα είχαν μια σταδιοδρομία αξιόλογη.
 

Παρέλαση Ευζώνων στη Γερμανία, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Μέσα από αυτή την διαδικασία η Ελλάδα στην συνέχεια θα προωθούσε τα δικά της οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα θα ασκούσε και πολιτισμική επιρροή. Οι άνθρωποι αυτοί, όντες υπήκοοι των χωρών αυτών, θα αποτελούσαν τους καταλληλότερους πρεσβευτές της χώρας, προκειμένου σιγά σιγά αλλά σταθερά να αποκτήσει ερείσματα στα κράτη αυτά. Εργαλειοποιώντας τους πυλώνες της οικονομίας και του πολιτισμού, το ελληνικό κράτος θα διείσδυε στις οικονομίες και τις κοινωνίες κρατών όπως τα Σκόπια και η Αλβανία, τα οποία για την ώρα είναι εχθρικώς διακείμενα προς την Ελλάδα, με όχημα τους υπηκόους ελληνικής καταγωγής των. Όσον αφορά δε την Τουρκία η προσπάθεια θα έπρεπε να στραφεί στα δύο βασικά οικονομικά κέντρα της χώρας, δηλαδή την Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη.
Εορτασμοί της Εθνικής Επετείου και στη Βόρεια Ήπειρο.

Σε ένα τρίτο στάδιο, ειδικά δε για την Αλβανία και τα Σκόπια, οι στρατηγικές μειονότητες θα αποτελούσαν την μαγιά ώστε να ιδρύαμε σαν κράτος ινστιτούτα, παραρτήματα πανεπιστήμιων, και πολιτιστικούς συλλόγους για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και ιδεώδους. Έτσι ο οικονομικός πυλώνας εφόσον έχεις πάρει στα χέρια σου την οικονομία του εκάστοτε τόπου, έρχεται να δέσει με τον πολιτισμικό πυλώνα, που είναι το κλειδί για να ασκήσει ένα κράτος μακρόχρονη, σταθερή, και αποτελεσματική επιρροή.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα αν θέλει, μπορεί να αρχίσει να κινητοποιεί κατάλληλα τους ελληνικούς πληθυσμούς της χερσονήσου του Αίμου, ώστε σε πρώτο επίπεδο να πετύχει την στήριξη και ασφάλεια τους, και κατά δεύτερον να τους αξιοποιήσει στρατηγικά ώστε να κατορθώσει να πετάξει έξω την Τουρκία από το πεδίο των Βαλκανίων, ο οποίος ιστορικά και διαχρονικά αποτελούσε προνομιακό χώρο του ελληνικού γεωπολιτισμικού συστήματος.

ΠΗΓΗ amynageostratigiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου