Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Το δημοψήφισμα Παπανδρέου γκρεμίζει τις αγορές - "Βουτιά" στο ΧΑ

Aπό το capital

Σε βαρύτατες απώλειες υποχρεώνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές, η αιφνιδιαστική απόφαση του Γ. Παπανδρέου να θέσει σε δημοψήφισμα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτώβριου.

«Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που συνεπάγονται οι χθεσινοβραδυνές εξελίξεις θα φορτίσουν αρνητικά την πορεία του Γενικού Δείκτη κατά την σημερινή συνεδρίαση αναστέλλοντας την προσπάθεια μερικής θετικής αυτονόμησης κάποιων εμποροβιομηχανικών τίτλων η οποία ήταν αρκετά έντονη κατά την χθεσινή ημέρα» σχολιάζει σήμερα στο πρωινό της report η Beta Securities.

«Η μεταβλητότητα εκτιμούμε ότι θα επηρεάσει το σύνολο της αγοράς, ωθούμενη και από συστημικά χαρακτηριστικά που πιθανόν να μεγεθύνουν διακυμάνσεις και θα διαδώσουν ταχύτερα την προσφορά σε μεγαλύτερο εύρος τίτλων» σημειώνει η χρηματιστηριακή.

«Ήδη από τις πρωινές συναλλαγές των διεθνών αγορών παρατηρείται έντονη πίεση στους δείκτες, η οποία αποδίδεται κυρίως στο κλίμα ρευστότητας που συνεπάγεται η πολύμηνη αναμονή εφόσον η Ελλάδα πάει την δανειακή σύμβαση της 27ης Οκτωβρίου σε δημοψήφισμα. Σε αυτό το κλίμα συνιστούμε διαχειριστική πειθαρχία σε ό,τι αφορά μοχλευμένες θέσεις, υπομονή και ψυχραιμία σε ό,τι αφορά την αναζήτηση επιπέδων εισόδου στην αγορά, καθώς η μεταβλητή του χρόνου είναι ένα νέο ζητούμενο για την Ελληνική αγορά» σχολιάζει μεταξύ άλλων η Beta. 



«Η χτεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού της χώρας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για δημοψήφισμα ήρθε σαν έκπληξη βάζοντας έτσι τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου σε ρίσκο» σχολιάζει από την πλευρά της η Marfin Analysis.

«Μπαίνουμε σε περίοδο υψηλής αβεβαιότητας και πολιτικών ζυμώσεων. Δημοψήφισμα ή εθνικές εκλογές φαίνεται να είναι τα πιο πιθανά σενάρια» σημειώνει η χρηματιστηριακή, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, οι χτεσινές εξελίξεις, αναμένεται να βάλουν πίεση στο ταμπλό. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδος και υπό την πίεση της ΕΕ τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 750,51 μονάδες με απώλειες 7,35%, κινούμενος πτωτικά από την έναρξη των συναλλαγών.

Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 32,1 εκατ. τεμαχίων αξίας 51,1 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 104 μετοχές διαπραγματεύονται με αρνητικό πρόσημο, 25 ενισχύονται και 15 διατηρούνται αμετάβλητες.

Για τον δείκτη των τραπεζών, που νωρίτερα υποχωρούσε έως 14,48%, οι απώλειες διαμορφώνονται σε 12,19% στις 277,67 μονάδες. Από τη σύνθεσή του τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των Τ.Τ. (-19,44%) και Eurobank (-16,03%). Περί του 15% υποχωρούν οι τίτλοι των Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank, περί του 13% η ΕΤΕ στα 1,50 ευρώ.

"Τσουνάμι" απωλειών στην Ευρώπη

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην Ευρώπη η είδηση του δημοψηφίσματος που προανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, αναζωπυρώνοντας βίαια τους φόβους για την εξέλιξη της κρίσης χρέους της Ευρώπης αφού η υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν συλλογικά στις Βρυξέλλες, ενδέχεται να αφεθεί «στα χέρια» των αγανακτισμένων Ελλήνων.

«Βουτιά» 5,82% καταγράφει ο Euro Stoxx 50, ενώ στο 5,72% έχουν εκτοξευτεί οι απώλειες στη Γερμανία, στο 3,50% στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο 5,41% στη Γαλλία.

Πρωταγωνιστής στις απώλειες το ιταλικό χρηματιστήριο με πτώση 6,86% και τα spread σε νέα ύψη-ρεκόρ.

Ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 4,94%, ο ελβετικός SMI χάνει 3,08%, ενώ στην Ολλανδία καταγράφονται απώλειες 4,49%.

Πτώση 3,79% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Όλοι οι κλάδοι κινούνται "στο κόκκινο, ενώ μεγαλύτερος χαμένος αναδεικνύεται ο κλάδος των τραπεζών. O Stoxx Europe 600 banks index χάνει 7,3%, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι ελληνικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες λόγω της υψηλής τους έκθεσης στο ελληνικό χρέος. Βουτιά άνω του 16% σημειώνει  στη Γαλλία η Societe Generale, 11,98% η ΒNP Paribas και 12,7% η Credit Agricole. Στην Ιταλία πτώση 14,33% σημειώνει η μετοχή της Intesa Sanpaolo. Στη Γερμανία, η μετοχή της Commerzbank υποχωρεί 11,8%, ενώ της Deutsche Bank χάνει 11,06%. Στην Ολλανδία η ING σημειώνει βουτιά 11,44%.

 "Η ανακοίνωση της πρόθεσης του Έλληνα πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε με την Ευρώπη συνιστά εξαιρετικά αρνητική είδηση για το ευρώ, καθώς εγείρεται σημαντικός κίνδυνος απόρριψης του σχεδίου, εξέλιξη που θα επανέφερε στο προσκήνιο τις συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ", σχολιάζει η Lloyds Bank Corporate.

"Η Ευρωζώνη χρειάζεται σιγουριά και το δημοψήφισμα τη διαταρράσσει, δεδομένου ότι οι πρώτες ενθουσιώδεις αντιδράσεις μετά τη Σύνοδο (υπερβολικά ενθουσιώδεις κατά την άποψή μας) είχαν ήδη αρχίσει να εξανεμίζονται", σχολιάζει η BNP Paribas.

"Η κίνηση φέρνει την τρόικα σε δύσκολη θέση. Έχοντας μόλις εγκρίνει την καταβολή της τελευταίας δόσης του δανείου, ύψους 5,8 δισ. ευρώ, έρχεται αντιμέτωπη με την προοπτική να δανείσει περαιτέρω μια χώρα που μπορεί θεωρητικά να αποποιηθεί των δεσμεύσεων της", σχολιάζει η FxPro.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε δημοψήφισμα, το πρώτο μετά τη Μεταπολίτευση, για την έγκριση ή την απόρριψη της νέας συμφωνίας για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του.

Καταθορυβημένος είναι, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί από την ανακοίνωση δημοψηφίσματος, που έγινε προς έκπληξη όλων, από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Γάλλος πρόεδρος πίστευε ότι είχε ρυθμίσει την κατάσταση της ελληνικής χρεοκοπίας και της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, γνωρίζοντας ότι έπρεπε να ενισχυθούν το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα και παράλληλα να εξασφαλιστεί ότι ο ιός της κρίσης δεν θα άγγιζε την Ιταλία. «Ξαφνικά όλα ξεκινούν από την αρχή», γράφει η Le Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Αιφνιδιασμένη εμφανίστηκε η γερμανική κυβέρνηση από την απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να προαναγγείλει δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει εσωτερική εξέλιξη, την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει, την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προαναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες θα κληθούν να εγκρίνουν τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής για το ελληνικό χρέος.

Το αρνητικό κλίμα διαχέεται με συνοπτικές διαδικασίες στις αγορές, καθώς αυτή την ώρα πτωτικά κινούνται ευρώ, πετρέλαιο, χρυσός, βιομηχανικά μέταλλα.

Στην αντζέντα της ημέρας, η ανακοίνωση των στοιχείων του βρετανικού ΑΕΠ και ο PMI Οκτωβρίου.

Πτώση άνω του 1,5% του ευρώ έναντι του δολαρίου

Μεγαλύτερη του 1,5% είναι η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, έχοντας το χαμηλό ημέρας στα 1,3608 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Το ευρώ διαμορφώνεται στα 1,3634 δολάρια υποχωρώντας 1,61%, μετά από την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, μια κίνηση που προσέδωσε περαιτέρω αβεβαιότητα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Το δολάριο κινείται υψηλότερα, κατά 2% έναντι του ελβετικού φράγκου στα 0,8947 φράγκα, ενώ το ευρώ έναντι του γιεν υποχωρεί στα 106,71 γιεν.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου