Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση.Ανεξαρτητοποιήθηκε η Μιλένα Αποστολάκη-Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζητά η Βάσω Παπανδρέου

Aπό το protothema

Σε νέα εσωτερική περιδίνηση με ιλιγγιώδη ταχύτητα φαίνεται πως μπαίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, με δισέλιδη επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος και ανεξαρτητοποιείται.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, παραιτείται λόγω διαφωνίας με την απόφαση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μια βαθιά διχαστική διαδικασία, που διαιρεί το λαό και χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλείο, προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες. 


Κάνει λόγο επίσης για λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί τη βιωσιμότητα της χώρας.

Την ίδια ώρα, έρχονται και οι πρώτες αντιδράσεις, μετά την απόφαση της ανεξαρτητοποίησης της κας Αποστολάκη, από κυβερνητικούς.

Ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε πριν από λίγο στο protothema.gr:

«Δεν χρειάζεται κανείς να σχολιάσει τη δήλωση της κας Αποστολάκη γιατί είναι ατεκμηρίωτη. Οι μέρες είναι δύσκολες και όλοι όσοι θεωρούν ότι σε ένα δημοψήφισμα η απάντηση του λαού θα ήταν ΌΧΙ κάνουν λάθος. Αυτοί που ξέρουν ότι δεν θα είναι ΟΧΙ αυτοί είναι που αντιδρούν. Ο καθένας πάντως αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Όλοι έχουν θεσμική ευθύνη απέναντι στο λαό και στη χώρα. Όσοι θέλουν να γίνουν μιμητές του 1965 ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Πλέον, η κυβέρνηση  μένει με την εύθραυστη πλειοψηφία των 152 βουλευτών, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθήσουν και νέες εκρήξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ανάλογες με αυτές που είχαν γίνει τον περασμένο Ιούλιο με τις παραιτήσεις των κ.κ. Εκτώρα Νασιώκα, Γιώργου Φλωρίδη και Γιώργου Λιάνη.



Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να καταγγείλει σενάριο αποστασίας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει το φυλλορόισμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Το Μέγαρο Μαξίμου, θορυβημένο από την αντίδραση του διεθνούς και του ελληνικού Τύπου, συγκάλεσε για το απόγευμα έκτακτη κυβερνητική επιτροπή. Το πρόβλημα της κυβέρνησης, όμως, είναι στην ΚΟ, καθώς τουλάχιστον άλλοι τρεις βουλευτές σκέφτονται να ακολουθήσουν το δρόμο της Μιλένας Αποστολάκη.

Οι βουλευτές κατηγορούν ανοιχτά τον πρωθυπουργό πως με την επιλογή του δημοψηφίσματος έβαλε ερωτηματικό στη συμφωνία για την οποία τους υποχρέωσε να ψηφίσουν επώδυνα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουν ότι θα πάρουν στους ώμους τους το βάρος για να σταματήσει η πορεία προς τη χρεοκοπία και να γεννηθεί το νέο μέσα από τις στάχτες του παλιού.

Επισημαίνεται πως όπως αποκάλυψε το protothema.gr για την επιλογή του δημοψηφίσματος δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε έναν έντονο διάλογο με τον Γιώργο Παπανδρέου για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά της, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ώστε να συμφωνηθεί κυβέρνηση κοινής αποδοχής, μέχρι το κλείσιμο της νέας δανειακής συμφωνίας, πρότεινε με δηλώσεις της η Βάσω Παπανδρέου.

Ουσιαστικά, η πρώην υπουργός προστίθεται με αυτό τον τρόπο στη λίστα όσων δείχνουν στην κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου το δρόμο της εξόδου.

Επιστολή ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες και η Εύα Καϊλή, με την οποία θα ζητά κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με πρωθυπουργό που δεν θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Θα εκδηλώνει τη διαφωνία της για το δημοψήφισμα. Επιφυλάσσεται για το αν θα ανεξαρτητοποιηθεί.


Κάλεσμα υπουργών και βουλευτών στον Κ. Σημίτη να αναλάβει «πρωτοβουλία»

Την ανάληψη «ξεκάθαρης πρωτοβουλίας» ζήτησαν χθες το βράδυ δεκάδες βουλευτές από τον τέως πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σημίτη, με στόχο το ξεπέρασμα της κρίσης που δημιουργεί η διενέργεια δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως πρωθυπουργός αργά το βράδυ δέχθηκε επίσκεψη στο Κορακοχώρι της Ηλείας, όπου και αυτές τις ημέρες διαμένει, από κυβερνητικά στελέχη, αλλά και δεκάδες τηλέφωνα από νυν υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που τον καλούσαν να παρέμβει μπροστά στο αδιέξοδο.

Στις προσκλήσεις των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι και η παράλληλη ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η χώρα να αποφύγει τον σκόπελο διάλυσης της συμφωνίας της 26ης Οκτώβρη.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως ο τέως πρωθυπουργός παρακολουθεί τις εξελίξεις και πως εντός της ημέρας αναμένεται να ανέβει στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών και ενδεχομένως θα εκδώσει και ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου