Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Μπάιντεν: «Δεν θα στείλουμε συστήματα HIMARS και MLRS στην Ουκρανία»

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα στείλουν στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Τα σχόλια ακολούθησαν αναφορές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμαζόταν να στείλει προηγμένα συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο για να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στις δυνάμεις της Ρωσίας.

«Δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο μετά από ένα Σαββατοκύριακο στο Ντέλαγουερ.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από τους δυτικούς συμμάχους τους ένα σύστημα μεγαλύτερης εμβέλειας που ονομάζεται Σύστημα Πολλαπλής Εκτόξευσης Πυραύλων, ή MLRS, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει ένα μπαράζ ρουκετών εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Το CNN και η Washington Post ανέφεραν την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν τείνει προς την αποστολή αυτού και ενός άλλου συστήματος, το «σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας» (High Mobility Artillery Rocket System), γνωστό ως HIMARS, ένα ελαφρύτερο τροχήλατο σύστημα ικανό να εκτοξεύει πολλούς από τους ίδιους τύπους πυρομαχικών με το MLRS, ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου