Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Κρίση Ελλάδας-Τουρκίας για ... έναν πίνακα!!!


Κρίση Ελλάδας-Τουρκίας για ... έναν πίνακα
Του Κώστα Χαρδαβέλλα από το  newsbomb
 
Ένας από τους πιο ιστορικούς ζωγραφικούς πίνακες του ζωγράφου Χατζή «Η Ναυμαχία της Έλλης», που βρίσκεται στο γραφείο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, είναι απαγορευμένος από τους Τούρκους που ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζητούν να κατέβει από τη θέση του και να εξαφανιστεί το Σεπτέμβριο που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου θα έρθει στην Αθήνα.
Η ιστορία με τον πίνακα αυτό είναι μεγάλη κι αποκαλύπτει και πώς αντιμετώπιζε τις τουρκικές απαιτήσεις ο Γ. Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών επί Σημίτη.

«Η Ναυμαχία της Έλλης» απεικονίζει τη νικηφόρα για τη χώρα μας ελληνοτουρκική ναυμαχία του 1912 και βρισκόταν στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών. Όμως το 1999, επειδή θα επισκεπτόταν το γραφείο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ο Τούρκος ομόλογός του, Ισμαήλ Τζεμ, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή να κατεβάσουν και να κρύψουν τον πίνακα για να μην τον δει και δυσαρεστηθεί ο Τζεμ.
Την περασμένη όμως εβδομάδα, όταν ο Δ. Αβραμόπουλος ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών και επισκέφθηκε όλα τα γραφεία των διπλωματών, ανακάλυψε πεταμένο σε ένα γραφείο χαμηλόβαθμου υπαλλήλου του υπουργείου τον υπέροχο πίνακα της «Ναυμαχίας της Έλλης».
Έδωσε αμέσως εντολή για να τοποθετήσουν και πάλι τον ιστορικό πίνακα εκεί που βρισκόταν, στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, γεγονός που... καταγγέλλει χθες η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», εκφράζοντας και την... ανησυχία της για αυτήν την πρωτοβουλία Αβραμόπουλου, ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.
Καταγγέλλοντας και καυτηριάζοντας το γεγονός η «Χουριέτ» βάζει το προκλητικό ερώτημα: «Άραγε θα βρίσκεται εκεί ο πίνακας αυτός τον Σεπτέμβριο, που θα επισκεφθεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου τον Έλληνα ομόλογό του;».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου