Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Ο Σουλτάνος εναντίον της συμμαχίας Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου

«Η πυραυλάκατος και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αντικατέστησαν το σπαθί. Ο στόχος είναι σαφής. Ο νέος «Σουλτάνος» θέλει να προβάλλει την παλιά αυτοκρατορική δύναμη πέρα από τα σύνορά της, όπως στην εποχή του Μεχμέτ Β, και να αποκαταστήσει την υπερηφάνεια της Τουρκίας.

Αφού μετέτρεψε την παλιά βυζαντινή βασιλική της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στις 10 Ιουλίου, ο «Erdogan ο Κατακτητής» επικαλέστηκε εκ νέου την Ιστορία, για να δικαιολογήσει μια στροφή στην περιφερειακή του πολιτική, επιβεβαιώνοντας το τέλος των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».

Σκυμμένος πάνω από τους χάρτες, έφτιαξε νέες διαχωριστικές γραμμές στη Μεσόγειο με τον Λίβυο προστατευόμενο του, Fayez al-Sarraj, ο οποίος, αφού εγκαταλείφθηκε από τους δυτικούς συμμάχους του, αναγκάστηκε να υποκύψει στον Τούρκο πρόεδρο. Για τον Recep Tayyip Erdogan, αυτή η «νέα στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία» θα ανέτρεπε τη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία είχε διαμελίσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο…. Άκυρη, αναθεωρημένη από αυτή της Λωζάνης, αυτή η συνθήκη συνεχίζει να ενσαρκώνει στο τουρκικό συλλογικό υποσυνείδητο, τις ταπεινώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου