Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Κασουλίδης: Τα κόμματα μπλόκαραν την αγορά πολεμικών πλοίων για την ΑΟΖ

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τα κόμματα της Μεγαλονήσου ότι δεν ενέκριναν την πρότασή του για αγορά ισραηλινών πλοίων με δικαιολογία την οικονομική κρίση
Επικριτικός έναντι των κυπριακών κομμάτων, μη εξαιρουμένου και του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, εμφανίστηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, για το θέμα της αποστολής ελληνικών πλοίων στην ΑΟΖ της Κύπρου.


Ο κ. Κασουλίδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης», σημείωσε:



«Μην απαντήσω καλύτερα για το ελληνικό πλοίο. Γιατί δεν έχουμε στη διάθεση μας πλοία του Κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τις «μανούβρες» ασφαλώς και όχι τη «ναυμαχία». Δεν ζήτησε η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη την αγορά δύο σκαφών από το Ισραήλ; Δεν εμποδίστηκε από εμάς η αγορά». Ο κ. Κασουλίδης αναφερόταν στη πρόταση για αγορά δύο πολεμικών πλοίων η οποία εμποδίστηκε από τα κόμματα με δικαιολογία την οικονομική κρίση.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «έχει δικαίωμα ο Κυπριακός λαός να μη νιώθει ταπεινωμένος όπως σε αυτή τη περίπτωση. Τα μέτρα όμως που έχουμε στη διάθεση μας είναι αυτά που αποφασίστηκαν και δεν μπορεί να είναι άλλα. Η στρατιωτικοποίηση της κρίσης θα λειτουργήσει εις βάρος του αδυνάτου και αδύνατοι είμαστε εμείς. Νομίζω πως δεν πρέπει να επιδιωχθεί στρατιωτικοποίηση».

Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της παρουσίας της Κύπρου στην ΑΟΖ με πολεμικά πλοία, και δεν βλέπει πιθανότητες ανάφλεξης. «Εγώ αν και υπουργός εξωτερικών που έπρεπε να καλμάρω τα πράγματα» είπε, «ήμουν εξ εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της αγοράς των δύο σκαφών. Δεν δέχομαι το επιχείρημα ότι αν στείλουμε εμείς δύο πλοία, θα μας φέρουν αυτοί πενήντα. Ας μας φέρουν. Θα ανοίξουμε πυρ ή εμείς ή εκείνοι;»

Σε σχέση με τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, ο Κύπριος υπ. Εξωτερικών επανέλαβε πως «όσο διαρκούν οι απειλές, η επίδειξη ισχύος και οι εκβιασμοί, δεν μπορούν να διεξάγονται συνομιλίες γιατί καταστρατηγείται η αρχή των επί ίσοις όροις διαπραγματεύσεων. Όταν φύγει το ‘Μπαρμπαρός’ και φύγουν όλοι και μας αφήσουν ήσυχους, θα πρέπει να εξετάσουμε τη κατάσταση». Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στο Κυπριακό. «Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα» σημείωσε «αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται για δεκαετίες. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και ελπίζουμε κάθε φορά ότι η κάθε προσπάθεια θα είναι η τελευταία. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια λήψης αποφάσεων για άλλες λύσεις’, τουλάχιστον όταν οι ευθύνες δεν επιρρίπτονται στη δική μας πλευρά».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου