Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η κρίση γύρω από τη Συρία αναπτύσσεται με όλο και πιο γοργούς ρυθμούς

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ακούσουν την Τετάρτη έκθεση για τις δραστηριότητες της αποστολής παρατήρησης του ΟΗΕ στη Συρία. Δεν αποκλείεται ότι ορισμένες χώρες θα θέσουν το ζήτημα για την ένοπλη επέμβαση σ΄αυτή τη χώρα.
Την Τρίτη κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον ειδικό  απεσταλμένο του ΟΗΕ και τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών Κόφι Ανάν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε να διεξαχθεί αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα όλων των περιστατικών των τραγικών γεγονότων, που διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο χωριό Χούλα κοντά στην πόλη Χομς.
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις Ερβέ Λάντσους (Hervé Ladsus) αναγνώρισε ότι η αποστολή δεν είναι σε θέση να αρχίσει ολόπλευρη έρευνα. Αιτία για αυτό είναι το ότι δεν έχει ιατροδικαστές. Όλα αυτά έκαναν τον Κόφι Ανάν να παραδεχτεί ότι η κρίση στη Συρία έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο.
 Μετά  το μακελειό στο χωριό Χούλα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι πρεσβευτές ή  οι προσωρινοί επιτετραμμένοι της Συρίας είναι ανεπιθύμητα πρόσωπα (persona non grata) στις χώρες τους. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ εξέφρασε αμφιβολίες  σχετικά με την αποτελεσματικότητα της απέλασης των διπλωματών. Είναι εύκολη η κλιμάκωση της αναμέτρησης, αλλά η διέξοδος απ’ αυτήν είναι εξαιρετικά δύσκολη,- υπενθύμισε ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γαλλία και το Βέλγιο με όλο και μεγαλύτερη πιθανότητα μιλούν για το ενδεχόμενο ξένης εισβολής στη Συρία. Την Τετάρτη κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα κάνουν το πάν για την υιοθέτηση ψηφίσματος, που θα επιτρέψει τη χρήση βίας κατά της Συρίας πάνω στη βάση του Καταστατικού του ΟΗΕ. Το 7ο κεφάλαιό του προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης βίας σε περίπτωση εμφάνισης απειλής για την ειρήνη και επιθετικών ενεργειών, - παρατήρησε σχετικά ο  Αλεξέι Ποντσερόμπ,  εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
-Η χρήση βίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι δυνατή μόνο σε δύο περιπτώσεις. Στην περίπτωση της αυτοάμυνας, είτε με απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ. Στη δοσμένη δε περίπτωση δεν υπάρχει ούτε το πρώτο, ούτε και το δεύτερο. Εξάλλου, η Δύση μάλλον δεν λογαριάζει καθόλου το διεθνές δίκαιο. Θυμηθείτε την επίθεση ενάντια στη Γιουγκοσλαβία το 1999, την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και στη Λιβύη το περασμένο έτος.
Η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της πρωτοβουλίας  για ένοπλη επέμβαση από τα έξω στη Συρία, - δήλωσε την Τετάρτη στη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Γκατίλοφ. Η Ρωσία πάντα εναντιωνόταν σε οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση στη συριακή σύγκρουση, διότι θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση τόσο στην ίδια την Συρία, όσο και σε όλη την περιοχή  γενικά,- τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης. Συμφωνούν μαζί του και τα επίσημα πρόσωπα του Πεκίνου, που επιβεβαίωσαν πως η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στις υποθέσεις της Συρίας.

ΠΗΓΗ greek.ruvr.ru 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου