Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η Ισπανία στο κόκκινο


Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
με πληροφορίες από το μεσημεριανό σχόλιο της FXCM
 Από το zougla
Δραματικά σενάρια, ακόμη και για έξοδο της Ισπανίας από το ευρώ, ξεκίνησαν να επεξεργάζονται τα διεθνή οικονομικά κέντρα και οι οίκοι αξιολόγησης, καθώς το θρίλερ σχετικά με τη διάσωση του τραπεζικού ιδρύματος BANKIA συνεχίζεται.

H αρχική πληροφορία για τη μη έγκριση της ΕΚΤ στο σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης για την BANKIA στάθηκε αρκετή για να προκαλέσει κάθετη πτώση των τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια και να αυξήσει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στο 6,7%, ποσοστό που για άλλες χώρες στο παρελθόν ήταν αρκετό για να τους επιβάλει την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τα μνημόνια.


Το θρίλερ με την BANKIA

Λόγω της Ισπανίας διαμορφώθηκε ένα έντονα πτωτικό κλίμα στις αγορές, με τις αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων να ξεπερνούν το 6,72%, καταγράφοντας νέα ιστορικά επίπεδα, και το ευρώ να χάνει σήμερα το επίπεδο του 1,2500 έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας σε χαμηλά 2ετίας, με πλώρη ακόμα και προς τα 1,2400 δολάρια.

Σημαντικές πιέσεις δέχονται όλα τα νομίσματα ρίσκου και υψηλών αποδόσεων, ενώ το γιεν σημειώνει σημαντική άνοδο τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου. Ειδικότερα, η στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλά 4 μηνών, με την ισοτιμία GBPUSD να χάνει τα 1,5600 δολάρια, ενώ η ισοτιμία USDJPY κατέγραψε βουτιά στα 79,00 γιεν. Οι δείκτες των σημαντικότερων ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται και το αργό, που υποχωρεί κάτω από τα 90,00 δολάρια/βαρέλι.

Έπειτα από δημοσίευμα που ήθελε την απόρριψη του σχεδίου της ισπανικής κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση της BANKIA, η ΕΚΤ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση μέσω του Twitter, που ξεκαθαρίζει ότι η Ισπανία δεν ζήτησε ποτέ τη συμβουλή της για την BANKIA, ούτε η ίδια έχει αποκαλύψει τη θέση της για τα σχέδια της ισπανικής κυβέρνησης.

Βέβαια, την ίδια ώρα η Μαδρίτη διέψευδε τις πληροφορίες που την έφεραν να έχει θέσει υπ' όψιν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχέδιο για τη διάσωση της προβληματικής τράπεζας ΒΑΝΚΙΑ και ότι το σχέδιο αυτό απερρίφθη. Συγκεκριμένα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας, Λουίς ντε Γκίντος, αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ απέρριψε το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της ΒΑΝΚΙΑ, λέγοντας ότι «ουδέν σχέδιο ετέθη υπ' όψιν» της ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία δανείστηκε σήμερα με υψηλό επιτόκιο, αντλώντας συνολικά 5,73 δισ. ευρώ, κάτω από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, άντλησε 2,34 δισ. ευρώ από την πώληση 10ετών ομολόγων με μέση απόδοση 6,03%, την υψηλότερη από τις 30 Ιανουαρίου και πάνω από το 5,84% αντίστοιχης δημοπρασίας του Απριλίου. Η κάλυψη έφθασε τις 1,4 φορές του προσφερόμενου ποσού.

Επίσης, άντλησε 3,4 δισ. ευρώ από 5ετή ομόλογα με απόδοση 5,66% έναντι 4,86% προηγούμενης δημοπρασίας ομολόγων λίγο μικρότερης διάρκειας.

Την κορυφή αγγίζει και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, ξεπερνώντας το 6,1%, με το spread έναντι του Bund να διευρύνεται στις 469 μονάδες βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου