Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Νέο ηλεκτροσόκ σε Βερολίνο και Παρίσι από Ν.Τραμπ: «Γιατί να είναι Ευρωπαίος ο επικεφαλής του ΔΝΤ;» - ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ Κ.ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Ζήτημα αλλαγής του τρόπου επιλογής της γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ειδικότερα της επιλογής Ευρωπαίου επικεφαλής έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ!
 
Ο μεταρρυθμιστής Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ ζήτησε από το οικονομικό του επιτελείο να πληροφορηθεί γιατί από την ίδρυση του Ταμείου ο γενικός διευθυντής προέρχεται πάντα από την Ευρώπη και για ποιο λόγο έχουν αποκλειστεί οι άλλες ήπειροι, όπως η Ασία, η Αφρική, η Αμερική κλπ.
 
Μέχρι στιγμής, γενικοί διευθυντές του ΔΝΤ έχουν οριστεί πέντε Γάλλοι, δύο Σουηδοί, ένας Βέλγος, ένας Ολλανδός, ένας Γερμανός και ένας Ισπανός. Μάλιστα, οι δύο από αυτούς έχουν αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα με τη δικαιοσύνη (ο Ισπανός Ροντρίγκο Ράτο και ο Γάλλος Ντομινικ Στρος Καν), ενώ και η τρέχουσα γενική διευθύντρια το Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.
 
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες-μέλη του ΔΝΤ έχουν εκφράσει με έντονο τρόπο τις αντιρρήσεις τους για την «προέλευση» του Γενικού Διευθυντή του Ταμείου. Μάλιστα, μετά την «πτώση» του Στρος Καν, είχαν πιέσει για αντικαταστάτη εκτός Ευρώπης, ωστόσο τελικά είχε επιλεχθεί η Κριστίν Λαγκάρντ, ως πιο έμπείρη για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη το 2011. 
 
Ο Ν.Τραμπ, θεωρεί την Κριστίνα Λαγκάρντ, "εκπρόσωπο της Γερμανίας" παρά την γαλλική υπηκοότητά της και θέλει τον "αποκεφαλισμό της"
 
Οι ΗΠΑ ως μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΔΝΤ μπορούν να προκαλέσουν πρόταση δυσπιστίας και την παραίτηση της Κ.Λαγκάρντ και την επιλογή άλλου επικεφαλής που να μην είναι της επιλογής του Βερολίνου.


ΠΗΓΗ  pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου